Pixabay.com

Goed nieuws: raaf nestelt zich na decennialange afwezigheid in Amstelveen

Amstelveen – De raaf, een vogel die in deze regio al decennia niet tot nauwelijks voorkomt en eeuwenlang in Nederland werd gezien als brenger van ongeluk, blijkt zich te hebben genesteld op Amstelveens grondgebied, in het Amsterdamse bos. De boswachters zijn zeer verheugd en spreken van goed nieuws.

Het blijkt dat dit voorjaar voor het eerst een ravenpaar in het bos heeft gebroed dat foerageert in de omgeving van het bos, zo meldt het Amsterdamse bos op haar website. De bosorganisatie noemt het uitzonderlijk, want de vogel stierf in 1928 als broedvogel uit in Nederland door intensieve vervolging. Raven zijn in feite zeer intelligente vogels: tussen 1969 en 1992 werd de raaf weer geïntroduceerd op de Veluwe en in 1976 werd het eerste broedsucces waargenomen.

Juvenielen

Pas 10 jaar later begon de populatie zich verder in het land te verspreiden, tot ongeveer het Gooi. In de Kennemerduinen zijn een paar jaar geleden wel raven waargenomen, maar het bleef onduidelijk of de vogel er ook succesvol broedde.

Begin dit jaar is een paar volwassen raven gesignaleerd in polder de Rondehoep nabij Amstelveen en vervolgens dus ook in het Amsterdamse Bos. In het broedseizoen is hetzelfde paar aangetroffen in een broedbiotoop in het Bos en nu zijn ook hun jongen (juvenielen) gesignaleerd, waarmee hun broedsel een succes lijkt te zijn.

Locatie wordt niet prijsgegeven

'Als Bosorganisatie zijn we blij met deze verrijking van het ecosysteem. Om de nog kwetsbare ‘nieuwe’ populatie te beschermen, geven we de exacte locatie uiteraard niet prijs. Vermeldingen op waarnemingswebsites worden in deze eerste fase van de vestiging van een soort ook standaard verwijderd, om verstoring te voorkomen. Samen met vrijwilligers monitoren onze boswachters de ontwikkeling van de populatie, net zoals zij dit doen voor andere flora- en faunasoorten die als graadmeter worden gezien voor de staat van de natuur', aldus de bosorganisatie.

Alleseter

De raaf is een verspreide stand- en zwerfvogel van allerlei soorten leefgebieden, zoals bossen, extensieve landbouwgebieden en klifkusten. Raven zijn magnifieke vliegers die zich in de baltsvlucht bijna helemaal omdraaien. Ze eten alles, onder meer aas, diverse zaden en vruchten, insecten, vogels en zoogdieren. Zie ook: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/raaf.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:13

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Amstelveen stelt verbreding van Bovenkerkerweg uit: nu te duur

Amstelveen - De verdubbeling van de drukke Bovenkerkerweg wordt uitgesteld tot 2023. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de weg in z’n geheel vernieuwd moet worden en deze extra kosten wil de gemeente niet maken tijdens de coronacrisis. 

Zakelijk gisteren 09:44

JobZ: Centralpoint zoekt accountmanager

Amstelveen - Centralpoint, de grootste IT-reseller van de Benelux en gevestigd in Amstelveen, groeit nog steeds en zoekt een nieuwe accountmanager. 

Algemeen 25 mei 2020 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.