Stieneke Kruijer (GroenLinks Amstelveen)

GroenLinks Amstelveen wil opheldering over mogelijke ‘tweedeling’ tussen oude en nieuwe inburgeraars

Amstelveen – GroenLinks Amstelveen wil van het College van B en W weten hoe zij de ‘tweedeling’ tussen inburgeraars, die volgens de partij per 1 januari dreigt te ontstaam door de invoering van een nieuw inburgeringssysteem, op gaat lossen. 

Vanaf 1 januari 2022 zal de nieuwe Wet inburgering ingaan. De gemeenten worden dan verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers.

Tweedeling

‘De statushouders die voor 1 januari 2022 een verblijfsvergunning kregen moeten inburgeren onder het oude stelsel. Maar het oude systeem resulteerde in slechte resultaten,’ meldt GroenLinks. ‘In het nieuwe systeem regelt de gemeente niet alleen de taalcursus, maar ook de begeleiding en het zogenaamde ´ontzorgen´ van de statushouders. Vanaf 1 januari zullen er dus twee categorieën inburgeraars zijn: zij die vallen onder het nieuwe regime en zij die nog vallen onder het oude regime’. GL-raadslid Stieneke Kruijer wil weten hoe Amstelveen denkt deze ‘tweedeling’ op te heffen.

Kruijer stelt de vragen naar aanleiding van een artikel in Het Parool van 10 november 2021, waarin wordt aangegeven wordt dat grote steden zich zorgen maken over de positie van statushouders die vallen onder het falend oude systeem.

Aanbesteding Onderwijsroute

Ook is bij haar de vraag gerezen hoe de aanbesteding van de Onderwijsroute verloopt voor inburgeraars die onder de verantwoordelijkheid van Amstelveen vallen. Dit naar aanleiding van een artikel uit Binnenlands Bestuur van 1 november 2021. Daarin staat dat de aanbesteding van de Onderwijsroute die 18- tot 28-jarige klaarstoomt voor een studie in de mbo of hoger onderwijs in Rotterdam net als elders in het land dreigt te mislukken. ‘De aanbieders van de taalschakelprogramma´s schrijven niet in op de aanbesteding omdat ze het beschikbare budget ontoereikend vinden aldus dit artikel,’ meldt GroenLinks.


Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 11:00

Optometrie onder de loep

Amstelveen - Maar liefst 80% van het aantal patiënten met milde oogproblematiek kan worden onderzocht/verholpen door een optometrist. Alleen hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Zelfs huisartsen zijn soms onbekend met het beroep.