Lennart de Looze (Beeld: Katja Mali Fotografie)

GroenLinks baalt van verworpen motie Luchtkwaliteitsmeting

AMSTELVEEN - GroenLinks wil dat er in Amstelveen onderzoek wordt gedaan naar de luchtkwaliteit. De partij diende in de laatste raadsvergadering van afgelopen woensdag samen met CDA, AVA, BBA en SP een motie in om de luchtkwaliteit te gaan meten. Het voorstel kreeg de steun van de hele oppositie, maar werd net verworpen, door de tegenstem van VVD, D66 en PvdA.

GroenLinks diende de motie Luchtkwaliteitsmeting in met als doel om te laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een meetnet aan te leggen van meetpunten die de luchtkwaliteit meten in alle Amstelveens wijken. ‘‘Amstelveen ligt in een stedelijke omgeving, de snelweg A9 loopt midden door onze stad en er vliegen dagelijks veel vliegtuigen vlak over ons hoofd; dit alles is een zware belasting voor de luchtkwaliteit”, zegt GroenLinks-raadslid Lennart de Looze in een persbericht van zijn partij over het belang van de motie.

Ziek

Volgens het Longfonds kunnen mensen ziek worden van ongezonde lucht. In december 2017 stuurde een collectief van longartsen nog een brandbrief aan de Tweede Kamer om alarm te slaan over het effect van vieze lucht op de gezondheid. Het aanleggen van een meetnet is volgens De Looze een eerste stap in de verbetering van de luchtkwaliteit in Amstelveen. ‘‘Meten is weten. Met de informatie dat een meetnet oplevert kunnen we veel effectiever en op lokaal niveau maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.’’

Het college van b en w was volgens GroenLinks tegen de motie omdat het allemaal te duur zou zijn. En de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA stemden dan ook tegen. GroenLinks en de hele oppositie wilden juist dat het onderzocht zou worden zodat de raad een keuze kan maken uit verschillende alternatieven om de luchtkwaliteit te meten en te verbeteren.

Verbeteren

‘‘Alle partijen zeggen de luchtkwaliteit te willen verbeteren”, zegt De Looze. “Deze motie vraagt om op tafel te krijgen wat de mogelijkheden zijn voor aanleg van een meetnet, met een financieel plaatje. Bij voorbaat zeggen dat het aanleggen van een meetnet te duur is, is niet aan het college. De raad kan zelf prima bepalen of de aanleg het daadwerkelijk waard is.’’

GroenLinks Amstelveen wil zich in blijven zetten voor gezonde lucht en wacht af met welke maatregelen het college komt om de luchtkwaliteit te verbeteren.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.