Martin Kortekaas (GroenLinks). Beeld: Katja Mali Fotografie

GroenLinks vraagt inzicht in onderzoeks- en communicatiekosten

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen pleit in schriftelijke vragen aan het College van B en W voor exacte inzichten in de uitgaven die gemeente Amstelveen doet op het gebied van onderzoek, juridische bijstand en communicatie.

Gedeeltelijke aanleiding daartoe is een artikel in AmstelveenZ Magazine van januari 2021 waarin wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) in de nieuwe rubriek Tussen Raad & Daad pleit om de uitvoeringskosten van ingediende moties in de gemeenteraad vooraf financieel inzichtelijk te maken.

Onderzoeken

Raat besteedde er vorig week ook een weblog aan. Tegenover AmstelveenZ Magazine liet de wethouder weten dat er gemiddeld zo 50 onderzoeken per jaar worden gevraagd  door de gemeenteraad en dat de gemeente die niet allemaal zelf kan uitvoeren en dat dus ook externe onderzoeksbureau’s moet worden ingeschakeld. Raat denkt dat het vragen om onderzoek wat minder vrijblijvend kan; door vooraf inzichtelijk te maken wat het kost om een motie uit te voeren wil hij een eyeopener bieden.

Schriftelijke vragen

GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas laat bij een inleidend schrijven bij de schriftelijke vragen weten dat zijn partij liever had gezien dat de wethouder het een en ander had aangekaart in de gemeenteraad, dan dat het uit de media moest worden vernomen en heeft een serie vragen op het College afgevuurd.  Zijn partij denkt eerder dat er een probleem ligt in de' uit de hand lopende communicatiekosten van het college en de enorme bedragen die aan externe juridische bureaus worden uitgegeven' dan aan de moties van de raad.

Onderstaand de quote van de wethouder uit AmstelveenZ Magazine:

quote_amstelveenz magazine raat.jpg

Kortekaas concludeert uit de bewoordingen van Raat in AmstelveenZ Magazine dat de wethouder stelt dat er per jaar in 50 moties om onderzoeken wordt gevraagd die per stuk al snel 10.000 euro zouden kosten. ‘Dat zou best veel zijn’, zegt Kortekaas, die laat weten dat in 2020 door de raad totaal 44 moties zijn aangenomen, die lang niet allemaal om onderzoek vragen.

‘Van de totaal 44 aangenomen moties zijn er slechts 20 die in enige vorm om ‘onderzoek’ vragen. En als je die moties leest, dan zie je dat er natuurlijk verschillende vormen van ‘onderzoek’ zijn. Zo is er bijvoorbeeld een motie die vraagt ‘om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een kunst- en cultuurmarkt in Amstelveen te organiseren’. Wij mogen toch hopen dat dit gewoon opgepakt wordt door een van de ambtenaren op Kunst en Cultuur en dat het College hier inderdaad geen duur extern bureau voor aan het werk zet', aldus Kortekaas.

Kosten moties

Kortekaas zegt met de beste wil van de wereld in 2020 maximaal zeven moties te hebben kunnen vinden waarvan het voorstelbaar is dat het college een extern bureau vraagt om er uitgebreid onderzoek naar te doen en noemt het zeer de vraag af of al die onderzoeken 10.000 euro of meer moeten kosten.

Schriftelijke vragen

GroenLinks vraagt het College of het klopt het dat er in 2020 niet meer dan 7 moties zijn aangenomen die rechtvaardigen dat er een extern onderzoek ter waarde van 10.000 euro of meer aan besteed wordt. Ook ziet de partij graag een overzicht van welke moties dat zijn - en welke onderzoeken het college hiervoor extern heeft uitgezet en welk budget daar per onderzoek mee is gemoeid. Ook wil GroenLinks weten wat de totale kosten zijn die de gemeente in 2020 heeft uitgegeven aan externe bureaus, met een uitsplitsing die inzicht geeft in de aard van de opdrachten en onderzoeken en adviezen.

Juridische kosten en interne/externe communicatiekosten

Daarnaast is de partij benieuwd naar de totale kosten die de gemeente in 2020 uitgaf aan juridische bureaus, voor juridische adviezen en juridische bijstand. Eveneens vraagt de partij een overzicht van de totale interne en externe communicatiekosten van de gemeente in 2020 en vraagt daarbij welk deel daarbij is toe te rekenen aan uitgaven van het college ten behoeve van publiciteit, persberichten en al dan niet betaalde artikelen in de media. GroenLinks wil tot slot inzicht in welke bedragen, om welke reden dan ook, aan de verschillende media worden betaald.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.