Groot deel medewerkers RTVA keert zich tegen omroepbestuur

Amstelveen - Een groot deel van de vrijwilligers van de lokale omroep RTVA heeft het vertrouwen in het bestuur van RTVA opgezegd: veel vrijwilligers hebben zelfs besloten niet meer mee te werken aan de nieuwsvoorziening zolang het huidige bestuur aanblijft.

Dat meldt de lokale omroep in een integraal door de redactie overgenomen persbericht van de vrijwilligers op de website van RTVA. 

De afgelopen periode zijn bij de omroep plannen gemaakt om per 2021 als AmstelNieuws verder te gaan: dat plan lijkt echter niet te kunnen rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad, waar het woensdag 1 juli voorligt. Nu blijkt het omroepbestuur ook onvoldoende draagvlak te hebben op de RTVA-werkvloer.

De groep vrijwilligers vindt dat het bestuur steeds minder schouder aan schouder met de medewerkers is gaan staan. 'De afstand die hierdoor is ontstaan heeft de ambitieuze toekomstplannen van de omroep danig in de weg gestaan', melden de vrijwilligers in een gezamenlijk persbericht. De groep vrijwilligers heeft gepoogd de onenigheid intern op te lossen, maar omdat het bestuur de visie van de vrijwilligersgroep naast zich neer zou hebben gelegd, zagen zij geen andere mogelijkheid dan de publiciteit op te zoeken.

Enkele vrijwilligers staan volgens het persbericht klaar om plaats te nemen in een interim-bestuur om de overgang naar een nieuwe frisse en jonge organisatie te begeleiden. Medewerkers blijken zich tijdens het lange proces om te komen tot de nieuwe omroep AmstelNieuws, zelfs totaal ongezien. 

Het bestuur zou niet genoeg op de hoogte zijn van wat zich op de werkvloer afspeelt en wie er allemaal betrokken is bij RTVA. ' De medewerkers vinden dit onacceptabel gezien al het harde werk dat zij binnen de samenwerking met NH Nieuws hebben verzet om de Amstelvener te voorzien van kwalitatief nieuws.'

Het blijkt dat RTVA-medewerkers nieuws over de eigen omroep meermaals via andere media en de website van de gemeente Amstelveen moesten vernemen, iets dat ook bijdraagt aan het besluit om het vertrouwen in het bestuur op te zeggen. 'De informatievoorziening vanuit het bestuur naar de medewerkers toe was jarenlang karig en laat. Vanuit het bestuur kwamen toezeggingen tot verbetering, maar dit bleef helaas uit.'

'Daarnaast heeft het bestuur in de afgelopen jaren besluiten genomen die bij veel vrijwilligers de wenkbrauwen deden fronsen. De medewerkersgroep wil een frisse jonge omroep en ziet niet hoe dit bewerkstelligd kan worden met het huidige bestuur.'

De nieuwsvoorziening van RTVA wordt voorlopig voortgezet door de eindredacteur en een enkele vrijwilliger; maar veel vrijwilligers leggen het bijltje er voorlopig bij neer.

Bestuur RTVA begrijpt teleurstelling vrijwilligers

Het bestuur van RTVA reageerde op 30 juni met een persbericht op het statement van de vrijwilligers: 'Het bestuur van RTVA heeft begrip voor de teleurstelling van een aantal vrijwillige medewerkers nu het erop lijkt dat de gemeenteraad woensdagavond een einde wil maken aan de Amstelveense lokale omroep. Het is jammer als iets waar je jarenlang hard en met veel plezier aan hebt gewerkt je door “politiek onbegrijpelijk manoeuvreren” uit handen wordt geslagen. “Die teleurstelling ervaren wij minstens even sterk.”

Dat sommige vrijwilligers, van wie een groot deel nog maar korte tijd bij RTVA werkzaam is, hun onvrede richten op het bestuur van RTVA is volgens het bestuur niet terecht. “Het is de gemeente die ons anderhalf jaar lang aan het lijntje heeft gehouden en voortdurend andere eisen heeft gesteld aan de samenwerking tussen RTVA en NH Media.” De strategie van het bestuur ten aanzien van samenwerkingspartner NH Media en van de gemeente staat blijkbaar in hoofdlijnen ook niet ter discussie, zo blijkt uit de verklaring van de vrijwilligers.

Dat de communicatie tussen bestuur en vrijwilligers de laatste maanden beter had gekund, staat buiten kijf, maar dit verwijt treft beide partijen, dus bestuur én vrijwillige medewerkers. “Het is jammer dat we niet tot de finale beslissing eenheid hebben kunnen laten zien, maar dat is blijkbaar niet anders in zo’n proces.”

Afhankelijk van het besluit dat de gemeenteraad woensdagavond zal nemen, zal het bestuur van RTVA zich beraden op de toekomst van de Amstelveense omroep. Dit geldt voor internet, radio en televisie. Het bestuur blijft op het standpunt staan dat de gemeenteraad op grond van de feiten en de bestaande wetgeving een positief advies zou moeten geven over het verstrekken van de uitzendlicentie aan RTVA door het Commissariaat voor de Media. RTVA voldoet aan de wettelijke eisen, heeft de aanvraag op tijd ingediend en er waren voor het sluiten van de termijn geen andere aanvragers.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen gisteren 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 gisteren 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.