De Amstelveense Guusje Sterkenburg (18) tussen de zwemvesten op Lesbos

Guusje helpt op Lesbos (1): 'Er liggen hier meer dan een half miljoen zwemvesten'

Amstelveen - In een vierdelige mini-serie volgt AmstelveenZ.nl de komende week de 18-jarige Guusje Sterkenburg uit Amstelveen. Ze is, samen met haar moeder Saskia, naar het vluchtelingenkamp op Lesbos afgereisd om via de organisatie Because We Carry mensen in nood te helpen. In deze eerste aflevering vertelt Guusje dat de plek waar vluchtelingen aankomen diepe indruk op haar maakt.

Ingezamelde spullen uit Amstelveen

Guusje arriveerde afgelopen week op Lesbos, met twee koffers vol babyspullen die ze in Amstelveen had ingezameld. 'Voor vrouwen en kinderen op de vlucht,' zegt Guusje: 'Zij leven in tenten in RIC Mavrovouni, het tijdelijke vluchtelingenkamp op Lesbos, dat snel is opgebouwd toen het oude Moria vorig jaar door brand werd verwoest. Daar zijn nu meer dan 4.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Afganistan, Congo en Somalië verblijven. Dat onze hulp actueler is dan ooit met alle vreselijke ontwikkelingen in Afghanistan is afschuwelijk, maar het voelt goed dat wij onze handen uit de mouwen kunnen steken!' 

Half miljoen zwemvesten

Guusje bezocht samen met haar moeder Saskia de plek waar de meeste vluchtelingen aankomen en dat maakte veel indruk: 'Er liggen hier meer dan een half miljoen zwemvesten van de mensen die de levensgevaarlijke oversteek hebben gewaagd. Moeder, vaders, kinderen, opa’s en oma’s, mensen zoals jij en ik.' 

lesbos2.jpg
Guusje tussen de enorme hoeveelheden zwemvesten

Niet voor te stellen

'Zelfs als je op de plek staat waar zo ongelooflijk veel mensen zijn aangekomen kun je je er niks bij voorstellen hoe het moet zijn om met je gezin de gevaarlijke reis op zee te moeten wagen. Met een zwemvest om dat van zulk slecht materiaal is gemaakt, dat het je in geval van nood nooit zou kunnen beschermen. Laten we onze ogen niet sluiten voor alle mensen die op de vlucht zijn, maar helpen. Maakt niet uit hoe, maar alle hulp is welkom,' zegt Guusje.

Verschil maken

Guusje en haar moeder zetten zich in voor Because We Carry omdat ze een verschil willen maken. 'De focus ligt op de verbinding met elkaar, we zijn allemaal hetzelfde, al wonen wij in Amstelveen en zij in een miserabel tentenkamp.' 

Klik op onderstaande play button voor een kort filmpje

Over Because We Carry

Because We Carry stuurt wekelijks teams van vrijwilligers naar Lesbos om daar mensen op de vlucht te helpen. Naast het uitdelen van het broodnodige als eten, tenten en droge kleren, proberen de teams van BWC ook een glimlach, respect en wat hoop te brengen. Het motto van de oranisatie is  #‎nietlullenmaarpoetsen.

Klik hier voor deel 2 en hier voor deel 3.

Deel 4 volgt.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 16:26

'Energietransitie vergt grootse inspanning van Amstelveen'

Amstelveen - Voor het vijfde jaar op rij heeft de gemeente de balans opgemaakt hoe duurzaam Amstelveen is wat betreft de onderwerpen energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. Die balans is nodig om te bekijken of de gemeente zich voldoende inzet, de middelen goed worden besteed en waar de focus het komend jaar op ligt. Het thema Energietransitie (de overgang naar schone energie) vergt grootse inspanning van de gemeente. De gemeenteraad krijgt het Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptie, ofwel PLECK 5.0. voorgelegd.

Algemeen gisteren 13:36

Aanleg rotondes Oranjebaan vertraagd door gestegen kosten

Amstelveen - De aanleg van de twee rotondes op de Oranjebaan die in oktober 2023 zou beginnen, is voor onbepaalde tijd vertraagd. Oorzaken zijn de sterk gestegen kosten van personeel en bouwmaterialen in het afgelopen jaar en aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen in combinatie met een langere looptijd van het project. Hierdoor overschrijden de kosten het door de gemeenteraad gereserveerde budget met ruim een miljoen euro.

Algemeen gisteren 10:28

Verrassingsbezoek wethouder Floor Gordon bij Groenraad Amstelveen

Amstelveen - Afgelopen week werd de Groenraad Amstelveen verrast met een bezoek van wethouder Floor Gordon, ter gelegenheid van de officiële installatie van haar nieuwste leden. Wethouder Gordon sprak tijdens haar bezoek haar waardering uit voor het werk van de Groenraad, gezien het belang van groen voor een gezonde en aangename leefomgeving.

Algemeen 27 sep. 2023 14:11

Introductiecursus Latin & Ballroom bij Dansschool Mittelmeijer

Amstelveen - Altijd al eens danslessen willen volgen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? Aanstaande vrijdag en zondag starten op dansschool Mittelmeijer beginnerslessen Latin & Ballroom. De cursus is geschikt voor alle leeftijden en de introductiecursus laat jou in vier lessen ontdekken of jouw hart ligt bij dansstijlen als Cha-cha-cha, Jive en Samba.