De Amstelveense Guusje Sterkenburg (18) tussen de zwemvesten op Lesbos

Guusje helpt op Lesbos (1): 'Er liggen hier meer dan een half miljoen zwemvesten'

Amstelveen - In een vierdelige mini-serie volgt AmstelveenZ.nl de komende week de 18-jarige Guusje Sterkenburg uit Amstelveen. Ze is, samen met haar moeder Saskia, naar het vluchtelingenkamp op Lesbos afgereisd om via de organisatie Because We Carry mensen in nood te helpen. In deze eerste aflevering vertelt Guusje dat de plek waar vluchtelingen aankomen diepe indruk op haar maakt.

Ingezamelde spullen uit Amstelveen

Guusje arriveerde afgelopen week op Lesbos, met twee koffers vol babyspullen die ze in Amstelveen had ingezameld. 'Voor vrouwen en kinderen op de vlucht,' zegt Guusje: 'Zij leven in tenten in RIC Mavrovouni, het tijdelijke vluchtelingenkamp op Lesbos, dat snel is opgebouwd toen het oude Moria vorig jaar door brand werd verwoest. Daar zijn nu meer dan 4.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Afganistan, Congo en Somalië verblijven. Dat onze hulp actueler is dan ooit met alle vreselijke ontwikkelingen in Afghanistan is afschuwelijk, maar het voelt goed dat wij onze handen uit de mouwen kunnen steken!' 

Half miljoen zwemvesten

Guusje bezocht samen met haar moeder Saskia de plek waar de meeste vluchtelingen aankomen en dat maakte veel indruk: 'Er liggen hier meer dan een half miljoen zwemvesten van de mensen die de levensgevaarlijke oversteek hebben gewaagd. Moeder, vaders, kinderen, opa’s en oma’s, mensen zoals jij en ik.' 

lesbos2.jpg
Guusje tussen de enorme hoeveelheden zwemvesten

Niet voor te stellen

'Zelfs als je op de plek staat waar zo ongelooflijk veel mensen zijn aangekomen kun je je er niks bij voorstellen hoe het moet zijn om met je gezin de gevaarlijke reis op zee te moeten wagen. Met een zwemvest om dat van zulk slecht materiaal is gemaakt, dat het je in geval van nood nooit zou kunnen beschermen. Laten we onze ogen niet sluiten voor alle mensen die op de vlucht zijn, maar helpen. Maakt niet uit hoe, maar alle hulp is welkom,' zegt Guusje.

Verschil maken

Guusje en haar moeder zetten zich in voor Because We Carry omdat ze een verschil willen maken. 'De focus ligt op de verbinding met elkaar, we zijn allemaal hetzelfde, al wonen wij in Amstelveen en zij in een miserabel tentenkamp.' 

Klik op onderstaande play button voor een kort filmpje

Over Because We Carry

Because We Carry stuurt wekelijks teams van vrijwilligers naar Lesbos om daar mensen op de vlucht te helpen. Naast het uitdelen van het broodnodige als eten, tenten en droge kleren, proberen de teams van BWC ook een glimlach, respect en wat hoop te brengen. Het motto van de oranisatie is  #‎nietlullenmaarpoetsen.

Klik hier voor deel 2 en hier voor deel 3.

Deel 4 volgt.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.