Heb ik een inboedelverzekering nodig?

Met een inboedelverzekering verzeker je je privé spulletjes in en om het huis tegen schade door brand, inbraak, waterschade en nog wat genoemde ‘evenementen’.

Wat is inboedel?

Inboedel is grofweg alles wat je bij de verhuizing mee zou nemen. Dus wel het losse tapijt, maar niet de betegelde vloer. Wel de radiator op wieltjes, maar niet de radiator die op de wand is gemonteerd.

Het is niet altijd helemaal duidelijk waar inboedel over gaat in opstal. Daarom is het verstandig om de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dan sluiten de definities beter op elkaar aan. Verzekeraars hebben de vrijheid om het begrip inboedel wat op te rekken. Denk daarbij aan tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken of de barbecue.

Welke waarde?

Inboedelverzekeringen werken met nieuwwaarde. Daar is de premie op gebaseerd en de uitkering ook mits de dagwaarde minimaal 40% van deze nieuwwaarde is. Vrijwel iedereen onderschat de waarde van de inboedel. Doe maar eens een willekeurig kastje open, schat vooraf de nieuwwaarde van de inhoud en tel de nieuwwaarde maar eens op. Altijd even schrikken.

Wat verzekert een inboedelverzekering niet?

De inboedelverzekering verzekert wat gedekt is, tenzij het weer uitgesloten is. Het moet dus inboedel zijn. En de schade moet bijvoorbeeld door een van buiten komende oorzaak ten opzichte van het voorwerp zijn ontstaan en die oorzaak moet dan weer niet zijn uitgesloten (krassen, barsten en vlekken, slijtage, veroudering of roest, opzet, ongedierte, etc.) Ook zijn sommige voorwerpen zoals kunst, elektronica, geld en sieraden meestal tot een beperkt bedrag verzekerd.

Heb ik een inboedelverzekering nodig?

Een student of een starter op de woningmarkt of een verhuurder van een appartement vult soms de woning met bijeengeraapte spulletjes van geringe waarde. Ik vind dat je pas iets moet verzekeren als je de schade niet kunt of wilt dragen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.