Heb ik een inboedelverzekering nodig?

Met een inboedelverzekering verzeker je je privé spulletjes in en om het huis tegen schade door brand, inbraak, waterschade en nog wat genoemde ‘evenementen’.

Wat is inboedel?

Inboedel is grofweg alles wat je bij de verhuizing mee zou nemen. Dus wel het losse tapijt, maar niet de betegelde vloer. Wel de radiator op wieltjes, maar niet de radiator die op de wand is gemonteerd.

Het is niet altijd helemaal duidelijk waar inboedel over gaat in opstal. Daarom is het verstandig om de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dan sluiten de definities beter op elkaar aan. Verzekeraars hebben de vrijheid om het begrip inboedel wat op te rekken. Denk daarbij aan tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken of de barbecue.

Welke waarde?

Inboedelverzekeringen werken met nieuwwaarde. Daar is de premie op gebaseerd en de uitkering ook mits de dagwaarde minimaal 40% van deze nieuwwaarde is. Vrijwel iedereen onderschat de waarde van de inboedel. Doe maar eens een willekeurig kastje open, schat vooraf de nieuwwaarde van de inhoud en tel de nieuwwaarde maar eens op. Altijd even schrikken.

Wat verzekert een inboedelverzekering niet?

De inboedelverzekering verzekert wat gedekt is, tenzij het weer uitgesloten is. Het moet dus inboedel zijn. En de schade moet bijvoorbeeld door een van buiten komende oorzaak ten opzichte van het voorwerp zijn ontstaan en die oorzaak moet dan weer niet zijn uitgesloten (krassen, barsten en vlekken, slijtage, veroudering of roest, opzet, ongedierte, etc.) Ook zijn sommige voorwerpen zoals kunst, elektronica, geld en sieraden meestal tot een beperkt bedrag verzekerd.

Heb ik een inboedelverzekering nodig?

Een student of een starter op de woningmarkt of een verhuurder van een appartement vult soms de woning met bijeengeraapte spulletjes van geringe waarde. Ik vind dat je pas iets moet verzekeren als je de schade niet kunt of wilt dragen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.