Hella Vercammen: The Devil is in the Detail

Bedrijfsjuridisch adviseur Mr Hella Vercammen vertelt hoe zij denkt over juridisch relevante actualiteiten voor het Midden- en Kleinbedrijf. In deze aflevering stelt ze de vraag: doet u het verantwoord?

Bedrijfsjuridisch adviseur Mr Hella Vercammen vertelt hoe zij denkt over juridisch relevante actualiteiten voor het Midden- en Kleinbedrijf. In deze aflevering stelt ze de vraag: doet u het verantwoord?


Als ondernemer is het momenteel een must: maatschappelijk verantwoord ondernemen, ofwel ‘MVO’. Maar ja, is dat een noodzakelijkheid bij een voorzichtig herstel na de crisis, maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wordt het niet eerst tijd dat we weer met z’n allen weer een beetje leuk geld gaan verdienen? Helaas krijgt u eerst nog even dit jaar de Wet Werk & Zekerheid (WWZ),

Op zich niet verkeerd en commercieel soms verdomd handig. De Werkkostenregeling en diverse andere nieuwe wetgeving cadeau van de regering. Dacht je licht te zien aan het einde van de economische tunnel, krijg je weer een sloot regelwater over je heen als je de tunnel uit bent.

En we weten het allemaal: the devil is in the detail. De eerste klanten met geclaimde WWZ aanzegboetes hebben zich al gemeld. Tja, een kleine juridische fout is snel gemaakt, soms gepaard met veel ergernis en advocaatkosten. Maar… gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Er is iets beters dan maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2015: juridisch verantwoord ondernemen.

Er is een aantal hoofdzaken om juridisch verantwoord te ondernemen. Eén daarvan is het creëren van Legal Awareness en Skills (LAS) binnen uw bedrijf. Uw onderneming is druk met dagelijkse bedrijfsactiviteiten en heeft geen bedrijfsjurist om de boel van binnenuit 24/7 te bewaken.

Met googelen op juridisch vlak komt u een eind, maar het blijft lastig de details door te krijgen. De WWZ kennistest op hetnieuwearbeidsrecht.nl laat zien dat slechts 31 van de 157 MKB’ers voldoende weten. En de WWZ ‘een beetje’ naleven gaat helaas niet.

Met het creëren van Legal Awareness & Skills komt u verder: het zorgt ervoor dat uw eigen mensen die details wel weten, een juridisch probleem in een vroeg stadium herkennen en zelfs voorkomen, de juiste contracten en woorden gebruiken of verkeerde woorden vermijden.

Voor 2015 raad ik ondernemers daarom aan om kennis in te kopen. Niet op uurtje maal factuurtje basis maar via inkoop van inhouse-trainingen (workshops en webinars). Een kleine investering die veel juridische schade kan besparen. Gaat u daar maar eens op googelen en start vandaag met juridisch verantwoord ondernemen!

Hella Vercammen


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.