Galjoen

Herontwikkeling Galjoen weer nadrukkelijk op de agenda

Amstelveen - De gemeente is in constructief gesprek met de eigenaar van de locatie Galjoen tussen Waardhuizen en de Nesserlaan over een nieuwe invulling van het gebied. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een kleinschalige horecafunctie in combinatie met wonen. Zoals woon-werkateliers en bijvoorbeeld betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers op de woningmarkt.

De herontwikkeling van het voormalige defensieterrein moet in ieder geval recht doen aan de landelijke omgeving, de ideeën van de ontwikkelaar én de wensen van de gemeente.

Het college van B en W legt in overleg met de eigenaar van Galjoen 6-14 de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het grootste deel van het oude defensieterrein voor aan de gemeenteraad. Voor een nieuwe inrichting van het gebied is een nieuw bestemmingsplan nodig. Bebouwing van de locatie ligt gevoelig vanwege de ligging bij de Bovenkerkerpolder. 

Eerder startte de ontwikkelaar een petitie omdat de gemeente niet direct wilde meewerken aan plannen en gebruikte daarbij ferme taal. De gebiedeigenaar verweet het College zelfs piratenpolitiek te bedrijven. De strijdbijl werd echter eind vorig jaar begraven.

foto bij pb Galjoen (002).jpg

Raadsgesprek

Tijdens een raadsgesprek zijn reeds denkrichtingen voor de locatie uitgewisseld. 'Ook omwonenden zijn geraadpleegd voor de ontwikkeling van het gebied naast de woonwagens en achter de Kledingbank aan Galjoen. Op het terrein staan nu nog oude munitiedepots waarvan een aantal nog wordt verhuurd aan Stedin,' zo meldt de gemeente.

galjoen2.jpg

Voorkeursmodel met industrieel karakter

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om uitgangspunten voor herontwikkeling van het gebied vast te stellen en in te stemmen met het uitwerken van een voorkeursmodel met een knipoog naar industrieel erfgoed.

Het gaat om het model makersdistrict of openbaar toegankelijke broedplaats waar creativiteit een plek kan krijgen. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een kleinschalige horecafunctie in combinatie met wonen. Zoals woon-werkateliers en bijvoorbeeld betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers op de woningmarkt.

Gezamenlijk onderzoek

Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66): 'We willen gezamenlijk met de ontwikkelaar onderzoeken of we tot een kwalitatieve invulling van het gebied kunnen komen die voor alle partijen financieel en ruimtelijk haalbaar is. Zodat deze mooie plek in Amstelveen een nieuwe invulling kan krijgen waarbij we rekening houden met de bijzondere ligging.'

Gebied met potentie

Eigenaar Utrechtshuys stelt 'het terrein aan het Galjoen te hebben aangekocht omdat het de potentie inzag om er echt iets moois neer te zetten voor Amstelveen.'Met het vaststellen van de Nota van Uitgangspunten krijgen we goede handvatten om die transformatie echt vorm te gaan geven. Het is een complexe opgave met de uitdagingen op het gebied van milieuregelgeving en de hedendaagse marktomstandigheden maar we zien vooral kansen. Positief is ook de brede belangstelling die bewoners tijdens de eerste inloopavond hebben getoond. We kunnen dan ook niet wachten om een eerste schets aan de gemeente voor te kunnen leggen.'

Intentieovereenkomst

Voor de beoogde ontwikkeling is een nieuw bestemmingsplan nodig. Op het huidige bestemmingsplan rust een bescherming die de raad oplegde voor bouw- en aanlegactiviteiten in de vorm van een voorbereidingsbesluit. Het college vraagt de raad dit besluit in te trekken als blijk van vertrouwen in gezamenlijke planvorming met de ontwikkelaar nu er afspraken over een gezamenlijke verkenning vastliggen  in een intentieovereenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar.


Meer nieuws

112 vandaag 15:23

Vrouw (44) in gestolen auto rijdt in op politievoertuig maar kan niet ontsnappen

Amstelveen - Na een achtervolging door Amstelveen en Oude Meer is gisterenavond een 44-jarige automobiliste, die rondreed in een gestolen voertuig, in de boeien geslagen door de politie. Ze reed tijdens de achtervolging in op een politievoertuig, maar het lukte haar niet aan de politie te ontkomen. 

112 gisteren 17:33

Opnieuw aanrijding op Aalsmeerse 'ramprotonde'

Aalsmeer - Op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer heeft dinsdag aan het einde van de middag opnieuw een ongeval plaatsgevonden.

Evenementen & Activiteiten gisteren 13:40

Magic Circus met Pasen in Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveens Paascircus komt er weer aan. Magic Circus is van 7 april (Goede Vrijdag) tot en met woensdag 12 april te bewonderen op het parkeerterrein naast De Meent.

Algemeen gisteren 13:37

Informatiemarkt duurzaamheid voor VvE’s

Amstelveen - Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen, organiseert de gemeente op woensdag 19 april een informatiemarkt. Er is onder meer aandacht voor het complexe besluitvormingsproces en de financieringsvraagstukken waar iedere VvE mee te maken heeft bij het verduurzamen van hun complex.

Algemeen gisteren 13:28

Amstelveen doet weer mee aan NK Tegelwippen

Amstelveen - Net als vorig jaar doet Amstelveen ook dit jaar weer mee aan de landelijke actie ‘NK Tegelwippen’. Hiermee moedigt de gemeente inwoners aan om hun tuin te vergroenen. Inwoners die hun tegels vervangen voor groen kunnen tot en met eind oktober hun oude tegels gratis laten ophalen.