Galjoen

Herontwikkeling Galjoen weer nadrukkelijk op de agenda

Amstelveen - De gemeente is in constructief gesprek met de eigenaar van de locatie Galjoen tussen Waardhuizen en de Nesserlaan over een nieuwe invulling van het gebied. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een kleinschalige horecafunctie in combinatie met wonen. Zoals woon-werkateliers en bijvoorbeeld betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers op de woningmarkt.

De herontwikkeling van het voormalige defensieterrein moet in ieder geval recht doen aan de landelijke omgeving, de ideeën van de ontwikkelaar én de wensen van de gemeente.

Het college van B en W legt in overleg met de eigenaar van Galjoen 6-14 de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het grootste deel van het oude defensieterrein voor aan de gemeenteraad. Voor een nieuwe inrichting van het gebied is een nieuw bestemmingsplan nodig. Bebouwing van de locatie ligt gevoelig vanwege de ligging bij de Bovenkerkerpolder. 

Eerder startte de ontwikkelaar een petitie omdat de gemeente niet direct wilde meewerken aan plannen en gebruikte daarbij ferme taal. De gebiedeigenaar verweet het College zelfs piratenpolitiek te bedrijven. De strijdbijl werd echter eind vorig jaar begraven.

foto bij pb Galjoen (002).jpg

Raadsgesprek

Tijdens een raadsgesprek zijn reeds denkrichtingen voor de locatie uitgewisseld. 'Ook omwonenden zijn geraadpleegd voor de ontwikkeling van het gebied naast de woonwagens en achter de Kledingbank aan Galjoen. Op het terrein staan nu nog oude munitiedepots waarvan een aantal nog wordt verhuurd aan Stedin,' zo meldt de gemeente.

galjoen2.jpg

Voorkeursmodel met industrieel karakter

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om uitgangspunten voor herontwikkeling van het gebied vast te stellen en in te stemmen met het uitwerken van een voorkeursmodel met een knipoog naar industrieel erfgoed.

Het gaat om het model makersdistrict of openbaar toegankelijke broedplaats waar creativiteit een plek kan krijgen. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een kleinschalige horecafunctie in combinatie met wonen. Zoals woon-werkateliers en bijvoorbeeld betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers op de woningmarkt.

Gezamenlijk onderzoek

Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66): 'We willen gezamenlijk met de ontwikkelaar onderzoeken of we tot een kwalitatieve invulling van het gebied kunnen komen die voor alle partijen financieel en ruimtelijk haalbaar is. Zodat deze mooie plek in Amstelveen een nieuwe invulling kan krijgen waarbij we rekening houden met de bijzondere ligging.'

Gebied met potentie

Eigenaar Utrechtshuys stelt 'het terrein aan het Galjoen te hebben aangekocht omdat het de potentie inzag om er echt iets moois neer te zetten voor Amstelveen.'Met het vaststellen van de Nota van Uitgangspunten krijgen we goede handvatten om die transformatie echt vorm te gaan geven. Het is een complexe opgave met de uitdagingen op het gebied van milieuregelgeving en de hedendaagse marktomstandigheden maar we zien vooral kansen. Positief is ook de brede belangstelling die bewoners tijdens de eerste inloopavond hebben getoond. We kunnen dan ook niet wachten om een eerste schets aan de gemeente voor te kunnen leggen.'

Intentieovereenkomst

Voor de beoogde ontwikkeling is een nieuw bestemmingsplan nodig. Op het huidige bestemmingsplan rust een bescherming die de raad oplegde voor bouw- en aanlegactiviteiten in de vorm van een voorbereidingsbesluit. Het college vraagt de raad dit besluit in te trekken als blijk van vertrouwen in gezamenlijke planvorming met de ontwikkelaar nu er afspraken over een gezamenlijke verkenning vastliggen  in een intentieovereenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar.


Meer nieuws

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.