Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Het Europese recht op ondernemersvrijheid!

JURIDISCHE COLUMN DOOR MR. HELLA VERCAMMEN De afgelopen tijd is me door twee zaken zeer duidelijk geworden hoe blij we mogen zijn met een Europese Unie én het daarbij behorende Europese Hof van Justitie. U als ondernemer in dit land heeft daar namelijk direct profijt van en bescherming door. En dat is soms broodnodig.

Ook hier zitten bedrijven en overheidsinstanties die oneigenlijk de markt afschermen en zijn er werknemers die zich een te vergaande vrijheid permitteren waardoor de bedrijfsvoering onnodig belemmerd wordt. Als ondernemer wilt u dan beschermd worden en als de nationale rechter dat niet doet, dan bent u heel blij dat er nog een Europese rechter is die dat wel doet. 

Het Europees hoofddoekjesverbod
In dit arrest heeft het Europees Hof beslist dat werkgevers voortaan hun personeel mogen verbieden een hoofddoek of een ander religieus, politiek of filosofisch symbool of teken te dragen. Ze mogen opgelegd krijgen dat ze de bedrijfskleding moeten dragen zonder die tekens. Vooral als ze in contact komen met of gezien worden door klanten.  

Zie verder mijn toelichting daarop in de live talkshow de Nieuwe Maan op NPO 2 (https://www.ntr.nl/De-Nieuwe-Maan/190/detail/De-Nieuwe-Maan/VPWON_1269552#content). Daar mocht ik tegenover twee moslims, die zouden zijn afgewezen vanwege hun klederdracht en baardgroei, uitleg komen geven over de uitspraak. Best spannend, maar het is gelukt. Zie ook mijn LinkedIn artikel over wat u als ondernemer aan deze uitspraak heeft: https://www.linkedin.com/pulse/het-europees-hoofddoekjesverbod-ook-toepasbaar-uw-mr-hella-vercammen

Het arrest over de elektrische rondvaartboot op de Amsterdamse grachten
Deze zaak wordt ook wel het Trijber-arrest genoemd onder ons juristen. Het draait allemaal om de Gemeente Amsterdam en haar stelselmatige weigering om aan Amstelboats (het bedrijf van de heer Trijber) een exploitatievergunning af te geven op de Amsterdamse grachten en het IJ. De heer Trijber is een van de eersten die een 100% duurzame rederij wilde opzetten met o.a. elektrische rondvaartboten in plaats van die vieze stinkende dieselrondvaartboten uit 1960.

Helaas werd die markt onzichtbaar afgeschermd door de gemeente samen met de bestaande (zeer vermogende) rederijen onder het mom van het ‘volumebeleid’ (geen plaats meer op de grachten). Het Europese Hof heeft daar nu een stokje voor gestoken in het Trijber-arrest. Het volumebeleid is in strijd met het recht op vrij verkeer van diensten, ook in Amsterdam, waar heel veel Europese toeristen dagelijks een (liefst een schoon) rondvaartbootje willen nemen.  Wilt u alles weten over deze zaak ga dan naar: http://www.amstelboats.nl/#tijdlijn

De heer Trijber heeft me onlangs gevraagd in zijn lees- en denkteam te komen want deze zaak is nog niet ten einde. Dat vind ik uiteraard een hele eer en uiteraard heb ik dat geaccepteerd. We gaan voor optimale Europese ondernemersvrijheid dus ook in Nederland!

Bedrijfsjurist Mr. Hella Vercammen

 Wilt u reageren op dit artikel of heeft u vragen, mail dan naar hvercammen@thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'