Amstelvener Joop Bohlmeijer. [Foto: Anko Stoffels]

Het mini-museum van Joop Bohlmeijer

AMSTELVEEN - Hij is een lokaal horeca-icoon, de inmiddels 62-jarige Joop Bohlmeijer. 36 jaar lang runde hij met ongekend succes Café Anno 1890 op de grens van Amstelveen en Amsterdam. Het beroemde café werd onder zijn hoede twee keer uitgeroepen tot Beste Café van Nederland en heel ‘020’ kwam bij ‘m op bezoek: jong, oud, arm en rijk: 1890 was van iedereen.

Het is nog geen tien jaar geleden dat Bohlmeijer de populaire zaak verkocht: in 2009 werd het tijd om na de loodzware horecajaren rustiger aan te doen en meer te genieten van het leven. Het rookverbod in de horeca in 2008 zette hem aan het denken, maar ook een brute overval bij het afstorten van de dagopbrengst (‘Ik kreeg een pistool op mijn hoofd’) en een nietsontziende roofinbraak in zijn voormalige huis in Amstelveen Zuid hielpen ook niet om nog langer door te gaan.

Horeca-relikwieën
Inmiddels verkeert Bohlmeijer in rustig vaarwater: hij geniet volop, sport drie dagen per week en steekt vrijwel al z’n vrije tijd in het verzamelen van uiteenlopende horeca-relikwieën. Zijn collectie is inmiddels uitgegroeid tot een bijzonder mini-museum. Tal van horecabedrijven, maar ook particulieren weten hem te vinden: want Joop heeft de meest bijzondere en authentieke horeca-decoratie-artikelen die je maar kan bedenken.

Harde werker
De typische ras-Amsterdammer (nog steeds woonachtig in Amstelveen) is geliefd bij velen. ‘Zijn woord is een woord is, hij is goudeerlijk en ongelooflijk betrouwbaar’ zegt een van zijn vrienden over hem. ‘En het is een keiharde werker bovendien’.  
Al dat harde werken heeft in ieder geval de moeite geloond. ‘Dit is ontstaan uit hobby,’ zegt Joop. ‘Maar de hobby is wel volledig uit de hand gelopen. In mijn 1890-tijd belde mijn vrouw dagelijks of ik nog een keer thuis kwam. Nu belt ze nog steeds, omdat ik hier niet ben weg te slaan’, lacht Bohlmeijer.

Mancave
En dat is niet zo gek: de bescheiden bedrijvenloods in Amstelveen Zuid waar zijn ‘museumpje’ is gevestigd is feitelijk een jaloersmakende mancave. De gezelligheid straalt eraf en met het nodige gereedschap is Joop dagelijks in de weer. ‘Ik rommel hier lekker wat aan, er is altijd wat te doen, fantastisch toch. En ik loop heel wat rommelmarkten af, op zoek naar nieuwe objecten. Ik kom elke week weer nieuwe dingen tegen.’

Bijzondere objecten
Als gast blijf je in ieder geval rondkijken bij het zien van zijn verzameling: er lijkt geen einde te komen aan de bijzondere objecten. Van de meest bizarre bordjes, bijzondere beelden en talloze unieke (reclame-)posters tot opgezette dieren en oude klokken. ‘Je kan er je hele horecazaak mee inrichten,’ zegt Joop. Of het nu de prijs van de nationale biertapwedstrijd van Amstel uit 1954 is, een aankondiging van de Wieze Oktoberfesten uit 1965, een authentieke Martini Vermouth-poster of typerende cafébordjes als ‘Gesloten wegens sterfgeval’ en ‘Droog houden’: alles is te vinden bij Joop.  

Lijstenmakerij
Een oud 1890-tafeltje (en ja: mét dat typerende tapijtkleedje erop) doet dienst als zijn bureau. ‘Hier zit ik dagelijks achter, te speuren op mijn laptop,’ zegt hij opgewekt. ‘En kijk, hierachter heb ik een lijstenmakerij, ooit overgenomen van kunstenaar Dirk Annokkeé. Als ik weer een oude poster heb gevonden, maak ik van gebruikte lijsten een nieuwe, helemaal op maat.‘ De ingelijste posters, de een nog unieker dan de ander, staan in rijen dik gestald.

Afscheid nemen
Bohlmeijers collectie nam dermate grote vormen aan, dat hij wel moest gaan (door-)verkopen. ‘Ik moest in het begin wel leren om afscheid te nemen van dingen, maar dat gaat prima nu. Er komen geregeld mensen langs op afspraak. Ik heb laatst twee echte pronkstukken verkocht: een oud geschilderd KLM-affiche en een oude poster van Amstel Bier. Ja, dat doet een beetje zeer, maar ik moet wel, anders loopt de ruimte helemaal vol,’ zegt Joop.

Het Wapen
In Amstelveen heeft Bohlmeijer onder andere Café Het Wapen (Oude Dorp) ingericht, maar ook voorzag hij Het Café (de voorloper van Café Thijs) van relikwieën die daar nu nog te zien zijn. Maar in veel Amstelveense en zeker Amsterdamse café’s is wel iets te zien dat door de handen van Joop is gegaan. Hij doet ook zaken met horecagroothandels in Amsterdam en Oudewater.

Eigen zaak
Bohlmeijer verdiende zijn sporen in de horeca – en de horeca laat hem nooit meer los. Hij zit vandaag de dag ook nog in twee horeca-vakjury’s en hij bezoekt wekelijks tal van horecagelegenheden om te proeven en te testen, maar of hij ooit nog terugkeert met een eigen horecazaak? ‘Nee joh, ik ben 62, ik heb het prima naar mijn zin en ik denk dat het niet verstandig is. Maar soms zie ik een leuk café te koop staan in Amsterdam waar ik enorm veel potentie in zie - en dan denk ik: zal ik het doen? Het blijft het toch altijd kriebelen… maar mijn vrouw Rolinka met wie ik al 40 jaar samen ben weet tot nu toe gelukkig altijd mijn enthousiasme te temperen.’

Joop Bohlmeijer is bijzonder geïnteresseerd in artikelen die in horeca-zaken niet zouden misstaan. Heeft u in uw schuur, garage of op uw zolder nog bijzondere objecten, bordjes of posters? Of heeft u serieus interesse in horeca-objecten? Mail dan gerust naar amstelbiertje@ziggo.nl t.a.v. Joop.

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No 25, november 2017]


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.