Ton Feldmann (penningmeester) en Marjo Jansen (ledenadminstratie) en Rob Koolbergen (voorzitter)

Het succes van Tuinvereniging Nesserlaan

AMSTELVEEN – Een tuintje om je eigen groente en fruit te kweken is helemaal in. Bij Tuinvereniging Nesserlaan in Amstelveen Zuid kunnen ze de vraag nauwelijks aan. 'Mensen zijn zich veel bewuster geworden van voeding en gezond eten en ze zoeken ook een rustmoment,' zegt voorzitter Rob Koolbergen.

Amstelvener Koolbergen is voorzitter van de bloeiende Tuinvereniging. De oud-directeur van basisschool Martine van Ess en Henri Dunant is al sinds de oprichting betrokken bij de vereniging. Rob is nagenoeg iedere dag op het complex en samen met diverse leden van het eerste uur wordt enorm veel tijd in het tuinieren gestoken. AmstelveenZ Magazine stelde hem diverse vragen.

Hoe lang bestaat de tuinvereniging al?
Sinds 1990. Eind jaren ’80 is het complex aangelegd door de gemeente. Veel tuintjes lagen vroeger verspreid over Amstelveen. Het was de bedoeling dat meer te centreren op deze destijds nieuwe locatie. In 1988 werd een werkgroep opgericht, die ook de taak had het nieuwe complex vol te krijgen.

Was de belangstelling van meet af aan groot?
Er was belangstelling, maar niet genoeg om het hele complex te vullen. We startten met 65 tuinen van 100m2. We zijn door de jaren heen gefaseerd gegroeid. Van 65 tuinen gingen we naar 80 en nu zijn er inmiddels 103 tuinen op het complex. Medio 2006 hebben we ook besloten diverse tuinen in tweeën te delen om aan de vraag te kunnen voldoen.

En nu is er een wachtlijst?
Ja dat klopt, er is een behoorlijke wachtlijst. Dit najaar breiden we opnieuw uit vanwege de grote vraag. Er komen nieuwe tuinen op een naastgelegen ponyveldje. De eigenaar van de pony’s heeft aangegeven te willen stoppen. Zelfs met de uitbreiding is de wachtlijst nog niet geheel weg.

Waar komt die grote vraag vandaan?
Vooral de laatste tien jaar heeft de belangstelling voor een eigen tuintje een vlucht genomen. Mensen zijn zich veel bewuster geworden van voeding en gezond eten en ze zoeken ook een rustmoment. Ze verbouwen graag hun eigen groente & fruit en een paar uur in de aarde wroeten is natuurlijk een heerlijke afleiding. Het is ook echt een leuke hobby en je kan er ook nog eens heerlijk en gezond van eten.

Is het veel onderhoud?
Een tuintje is hartstikke leuk, maar het is ook veel werk en het kost tijd. Er zijn mensen die het onderschatten. We vragen wel van onze leden dat ze hun tuintje goed onderhouden. Natuurlijk helpen we ook bij het frezen van de grond, zeker voor oudere leden die het zware werk niet meer aankunnen. Nieuwe leden krijgen ook een proefjaar om te bekijken of het bevalt en we geven natuurlijk advies hoe je zaken het beste aan kunt pakken. En als een tuintje niet goed wordt onderhouden, dan spreken we leden erop aan, maar gelukkig komt dat niet heel veel voor.

Zijn vooral mensen die zelf geen tuin hebben lid?
Nee, zeer zeker niet. Het ledenbestand is zeer divers, van jong tot oud. Veel leden hebben thuis ook gewoon een tuin. Ook de interesse bij de internationale gemeenschap (expats) is groot. We hebben leden uit alle werelddelen, dat maakt het heel gevarieerd.

Wat is er zo leuk aan TV Nesserlaan?
We zijn een hele laagdrempelige vereniging en iedereen helpt elkaar. Het is ook de sociale factor die mensen plezierig vinden. En we houden er ook schappelijke prijzen op na voor de tuintjes. De vereniging bevindt zich in een stabiele positie, daardoor konden we enkele jaren geleden ook een nieuw onderkomen bouwen. Daar geven we bijvoorbeeld workshops en informatie-avonden en het is er natuurlijk ook gezellig. Ook houden we iedere zomer een open dag.

Ik wil ook een tuintje. Hoe werkt dat?
Momenteel zijn er geen tuinen direct beschikbaar, maar Amstelveners die toch geïnteresseerd zijn in een tuin bij TV Nesserlaan kunnen op een wachtlijst worden geplaatst. Voor meer informatie kan een mailtje worden gestuurd naar marjojansen@euronet.nl  o.v.v. naam, volledige adres en telefoonnummer.

Wat kost dat eigenlijk, zo’n tuintje?
Voor een tuintje van 55m2 betaalt men 30 euro contributie en 45 euro huur per jaar. Nieuwe leden betalen eenmalig 50 euro borg voor de tuin en 25 euro sleutelgeld.

Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No 24 (rubriek De Connectie), oktober 2017.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.