Pixabay.com

Hogere prioriteit aan verduurzamen woningen met energielabels D, E, F en G

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat hogere prioriteit geven aan het verduurzamen van Amstelveense woningen met energielabels D, E, F en G, waarbij verduurzaming (met onder andere zonnepanelen) echt urgent is. Dat is het resultaat van een nadere uitwerking van een idee van GroenLinks-raadslid Gert Jan Slump.

Slump riep het College van B en W tijdens de begrotingsbehandeling op 9 november 2022 jongstleden op om via het door de gemeente in het leven geroepen Noodfonds (in het kader van de energiecrisis in 2023) vooral in te zetten op het verlagen van de kosten voor inwoners via besparingsmaatregelen, met als voornaamste doel torenhoge energieschulden tegen te gaan en te voorkomen.

Motie

De partij diende als vervolg daarop afgelopen week een motie in tijdens de raadsvergadering. Die motie voorziet in de  ontwikkeling van een aanpak om huishoudens beter te helpen met de verduurzaming en isolatie van bestaande woningen. De door de voltallige gemeenteraad (unaniem) aangenomen motie richtte zich op het treffen van energiebesparende maatregelen in combinatie met onder meer zonnepanelen, in voornamelijk straten en wijken waar woningen met energielabels D t/m G staan.

Gert Jan Slump groenlinks amstelveen.jpg
Gert Jan Slump

Prestatiefaspraken

Bij de nieuwe aanpak moet volgens Slump slim gebruik worden gemaakt van financieringsmogelijkheden op Europees, nationaal (Nationaal Isolatieprogramma) én gemeentelijk niveau. Slump legt uit: ‘Het is de bedoeling eigenaren en verhuurders van woningen (particulier) te stimuleren en indien nodig financieel te ondersteunen om te verduurzamen. Woningcorporaties zullen via prestatieafspraken (Eigen Haard, Woonzorg en DUWO) worde verplicht om hun eigendom sneller te verduurzamen. De aanpak richt zich met name verduurzaming, isolatie en energiebesparing in urgente situaties. Het college wordt ook opgeroepen in te zetten op een maatschappelijke alliantie met eigenaren, verhuurders, inwoners, maatschappelijke organisaties, en bedrijfsleven.’

Warmer Hart voor Amstelveen

Naast deze motie diende GroenLinks vorige week ook een andere motie ‘Warmer Hart voor Amstelveen’ mee in. Deze motie werd op initiatief van D66 en VVD samen met CU Amstelveen en PvdA ingediend. Deze motie roept onder meer op een of twee buurtgerichte warmtecollectieven (energiecoöperaties) naar voorbeeld van het Ketelhuis (WG terrein Amsterdam) te ondersteunen in het kader van de energie- en warmtetransitie.

GroenLinks werkt aan programma

Met de indiening van beide moties zijn volgens Slump drie programmapunten van GroenLinks in stelling gebracht: 'Het betreft het aangrijpen van de energietransitie om fors in wijken te investeren en inwoners zeggenschap te geven. Daarbij  wordt aan bewonerscollectieven een centrale rol geboden in de warmtetransitie met alle ruimte voor energiecoöperaties.'

'Het derde verkiezingspunt betreft het bieden van een koploperspositie in de energiebesparing voor inwoners met een kleine beurs: gemeentelijke subsidies voor duurzaamheid zouden zich met name op deze groep moeten richten.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.