Gondelkoerier, Jaap Dekker

In memoriam: Jaap Dekker

Amstelveen - ‘Boogiewoogie-pianist’. Met die titel ging Amstelvener Jaap Dekker door het leven: maar wie Dekker alleen als boogiewoogie-pianist zag, doet hem eigenlijk tekort. Afgelopen vrijdag overleed de talentvolle muzikant op 73-jarige leeftijd.

Een schok voor velen die hem kenden of met hem hebben gewerkt. Dekker was een fenomenaal pianist, die regelmatig zijn tot kunst verheven boogiewoogie reportoire in zijn woonplaats Amstelveen ten gehore bracht.

Talentvol
Zo begeleidde hij vroeger op hilarische wijze de Amstelveense sportkampioenen in het raadhuis, tijdens de toenmalige kampioenenhuldiging (tegenwoordig Sport Gala), maar ook trad hij op in diverse lokale horecagelegenheden. Dat was natuurlijk een kleinigheidje, getuige zijn betekenis voor de muziek en de producties waar hij aan heeft (mee-)gewerkt. Dat ook De Telegraaf zijn overlijden meldt, zegt voldoende over de belangrijke en talentvolle muzikant die hij was.

De krant beschrijft dat Dekker deel uitmaakte van  popgroepen als Les Copains, Moan en Long Tall Ernie and the Shakers en dat hij zich begin jaren zeventig toelegde toelegde op boogiewoogie, waarmee hij diverse hits scoorde en prijzen in de wacht sleepte, waaronder twee gouden een platina-plaat. Een van zijn grotere hits was In een groen groen knollenland (luister hier).

Gevoelige snaar
Ook schreef Dekker muziek voor films, documentaires en tal van andere producties, waarmee hij bijzondere gevoelige snaren kon raken, getuige (onder andere) zijn bijdrage aan het aangrijpende ‘Ze zijn er nog’ (klik hier) van Simon Hammelburg. 

Gek op taal
Maar Dekker kon meer dan alleen muziek maken: hij was ook een begenadigd schrijver, gek op taal en schreef bijzonder graag columns. Dat deed hij in vroeger jaren geregeld als gastschrijver voor de lokale krant het Amstelveens Nieuwsblad, de laatste jaren vertoonde hij zijn kunsten in het wijkblad De Gondelkoerier. 

Dekker was (zowel op papier als in gesprekken) graag lang van stof, maar eigenlijk verveelde dat niet: hij hield ontzettend van lange, mooie verhalen en anekdotes – over bijzondere mensen. Zelfs omschreef hij zijn schrijfstijl als mild-ironisch. Maar verhalen vertellen, dat kon hij. Net als muziek maken.

Fats Domino
Het mooiste compliment komt misschien wel uit een van zijn eigen columns voor De Gondelkoerier (december 2017), waarin hij beschrijft geschrokken te zijn van het overlijden van Fats Domino in het najaar van 2017. Dekker speelde in de jaren 70 in het voorprogramma van Fats. De legendarische r&b-zanger en pianist roemde ten overstaan van journalisten de kwaliteiten van Dekker: 'He is too much of a pianist for me'.

Jaap Dekker is afgelopen vrijdag rustig en in het bijzijn van zijn kinderen heengegaan, zo wordt gemeld op zijn Facebook-pagina, met de begeleidende tekst 'Zoek en vind innerlijke rust en vrede. En je leven zal prachtig zijn.' 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.