Busstation Amstelveen

‘Invoering 30 km/u in hoofdstad klap voor OV-netwerk in regio’

Amstelveen - Vijf gemeenten rond de hoofdstad willen opheldering van het Amsterdamse gemeentebestuur waarom er onvoldoende rekening is gehouden met het effect van het invoeren van 30-km zones (GOW 30*) op het regionale Openbaar Vervoer-netwerk van en naar Amsterdam, ondanks dat de gemeenten daar afgelopen zomer al om vroegen.

Gemeenten Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn zijn bovendien not amused dat Amsterdam zich lang in stilzwijgen hulde. De vijf gemeenten vroegen afgelopen zomer per brief al aan graag te zien dat Amsterdam versneld maatregelen zou treffen die de negatieve effecten van de invoering van GOW 30 op het regionale ov-netwerk konden voorkomen of verminderen. 

Maanden wachten op antwoord

De vijf gemeenten kregen heel laat (medio november) antwoord uit de Stopera en dat antwoord was bovendien onbevredigend. Amsterdam ging namelijk niet in op enkele cruciale zorgen die de vijf gemeenten hadden geuit en ook niet op een gevraagde versnelling van maatregelen. Vlak daarna (begin december) werd GOW 30 al in de hoofdstad ingevoerd en was er aan de voorkant weinig geregeld.

300.000 inwoners

Amstelveens wethouder Herbert Raat (VVD, Vervoer) noemt de invoering van GOW 30 in Amsterdam 'een klap voor het Openbaar Vervoer in de regio, waar zo’n 300.000 inwoners woonachtig zijn.' Hij heeft er niets op tegen dat Amsterdam de verkeersveiligheid probeert te verbeteren met de GOW 30 maatregelen, maar begrijpt niet waarom er vooraf niet goed genoeg is gekeken naar de effecten op het ov-netwerk in de regio van en naar Amsterdam.  ‘Als je zoveel mogelijk mensen gebruik wilt laten maken van het openbaar vervoer lijkt me het een voorwaarde dat het vooraf goed geregeld is. Nu zijn de omliggende gemeenten voor een voldongen feit gesteld.’

Raat, namens Amstelveen mede-ondertekenaar van de brief aan de hoofdstad, wil voorkomen dat de 30 km-zones een verdere opmaat worden voor het schrappen van steeds meer buslijnen, refererend aan het verdwijnen van de 347 en 348 als straks de Uithoornlijn komt.  

Connexxion

De 30 km-zones blijken in diverse gevallen een nadelig effect te hebben op het ov. Zo heeft vervoermaatschappij Connexxion meer voertuigen nodig voor zelfde dienstverlening en wordt de vervoersmaatschappij  geconfronteerd met stijgende exploitatiekosten. Het effect op deze streekvervoerder is naar verwachting groter dan bij GVB met, in tegenstelling tot Connexxion, veel fijnmazige stadslijnen. Ook vrezen de vijf gemeenten nadelige effecten op lange termijn.

De vijf gemeenten hopen op korte termijn in gesprek te kunnen met het gemeentebestuur van Amsterdam en maken zich ook hard bij Vervoerrgeio Amsterdam. 

*GOW 30 staat voor GebiedsOntsluitingsWeg met een maximumsnelheid van 30km/u. Het betreft een nieuw wegtype. 


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.