De Ja-sticker

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

De gemeente Amstelveen wil per 1 juni de nieuwe Ja-sticker inzetten om papierverspilling te reduceren en energie, water en CO2 te besparen.

Huis-aan-huisbladen

Huis-aan-huisbladen, zoals AmstelveenZ Magazine en het Amstelveens Nieuwsblad, mogen wel door de bus waar geen Ja-sticker op zit. Alleen als er een Nee/Nee-sticker op de bus zit worden huis-aan-huisbladen niet bezorgd. 

Een overzicht

  • Geen sticker: men wil wel huis-aan-huisbladen ontvangen, maar geen reclame

  • Nee/Ja-sticker: men wil wel huis-aan-huisbladen ontvangen, maar geen reclame

  • Ja-sticker: men wil zowel huis-aan-huisbladen als reclame ontvangen

  • Nee/Nee-sticker: men wil geen reclame en geen huis-aan-huisbladen ontvangen

Reclamedrukwerk

Momenteel ontvangt meer dan 60% van de huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk. Volgens Milieu Centraal krijgen deze inwoners jaarlijks ongeveer 26 kilo papier aan reclamedrukwerk door de brievenbus. Met de introductie van de Ja-sticker is de verwachting dat 25% van de huishoudens het reclamedrukwerk nog wil ontvangen. Dat levert een totale papierbesparing van 455.000 kilo per jaar op. Per inwoner is dat 4,8 kilo per jaar en per huishouden kan dat oplopen tot zo’n 10 kilo per jaar.

Wethouder Frank Berkhout (afval);

“Mensen maken in deze tijd andere keuzes als het gaat om duurzaamheid en zorg voor ons milieu. Daarbij past het gebruik van papieren reclamefolders niet langer. In plaats van aan te geven dat je folders NIET wilt ontvangen, zoals nu met de nee-ja sticker, willen we dat mensen gaan aangeven dat ze WEL papieren folders willen blijven ontvangen. Zo besparen we naast papier, inkt en plastic ook water en energie voor het maken van de folders en CO2 voor het vervoer ervan. Al met al een enorme besparing.”

Hoe komt men aan de Ja-sticker?

Als de gemeenteraad 24 april akkoord gaat met het voorstel, zijn de Ja-stickers vanaf
1 mei op een aantal locaties gratis op te halen, namelijk; het Raadhuis, de gemeentewerf, Inzicht (boven de bibliotheek in het Stadshart), Alleman, Noorddammer Centrum, Villa Randwijck, Stadsdorp Elsrijk, Pluspunt, MOC/De Buurtkamer, Alleman, De Bolder, Dorpshuis Nes, Westend.


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen vandaag 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.

Algemeen 19 apr. 2024 16:32

Boer Gerlach breekt alle records Cinema Amstelveen en komt zelf naar laatste cinema-vertoning

Amstelveen - De alom geprezen documentairefilm over de Amstelveense akkerbouwer Gerlach heeft alle records van Cinema Amstelveen gebroken. Gerlach zal bij de laatste vertoning van zijn docu in Cinema Amstelveen (dinsdag 30 april om 13.45 uur) in stijl aanwezig zijn, om te praten over het tamelijk overwachte, maar meer dan verdiende succes.