Lockdown duurt nog tot zeker 9 februari 2021

Amstelveen - Premier Rutte heeft vanavond tijdens de landelijke corona-persconferentie officieel bekend gemaakt dat de huidige lockdown wordt voortgezet tot minimaal dinsdag 9 februari 2021.

De lockdown-verlenging van drie weken was al aangekondigd door tal van media. 'Er was geen andere keuze', meldde Rutte, die aangaf dat er zeer grote zorgen zijn over de Britse corona-variant. 

Rutte noemde de sociaal-economische gevolgen hartverscheurend. 'We kunnnen niet alle zorgen bij alle ondernemers wegnemen', sprak Rutte, maar hij kondigde aan dat er een aanvullend economisch steunpakket komt.

Rutte gaf aan dat het langer sluiten van scholen grote problemen met zich mee brengt. Het kabinet kijkt of basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen (25 januari), maar het is nog niet duidelijk hoe besmettelijk de Britse variant voor kinderen is: pas dan kan dat besluit worden genomen.

Ook sprak Rutte over de avondklok: hij vindt het een optie die serieus moet worden genomen, maar ook goed moet worden overwogen. Het OMT wordt om nader advies gevraagd over het invoeren van een avondklok.

De premier riep inwoners ook op om zeker tot maart in Nederland te blijven en niet te reizen. 'Het is nog niet voorbij, we moeten volhouden.'

Minister Hugo de Jonge noemde de coronacijfers nog veel en veel te hoog, maar hij sprak vooral zijn vrees uit voor de Britse corona-mutant, waar nog maar relatief weinig over bekend is. Hij noemde de start van het vaccineren hoopvol, maar verozcht mensen met klachten wel om zich te laten testen. Ruim een kwart van de mensen blijkt op pad te gaan terwijl ze een positieve testuitslag hebben ontvangen, zei De Jonge.

De Jonge zei ook dat Nederland  het ' we-zijn-er -bijna-gevoel' nog lang kunnen niet veroorloven. Dit is niet het einde van de crisis' sprak hij. 'Maar dit is pas het begin van de einde van de crisis'.

raat_rutte_westwijk.jpg
Wethouder Raat en premier Rutte wandelen een supermarkt in Westwijk in tijdens een bezoek van de premier aan Amstelveen in 2018. (Foto: Archief)

Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.