Lockdown duurt nog tot zeker 9 februari 2021

Amstelveen - Premier Rutte heeft vanavond tijdens de landelijke corona-persconferentie officieel bekend gemaakt dat de huidige lockdown wordt voortgezet tot minimaal dinsdag 9 februari 2021.

De lockdown-verlenging van drie weken was al aangekondigd door tal van media. 'Er was geen andere keuze', meldde Rutte, die aangaf dat er zeer grote zorgen zijn over de Britse corona-variant. 

Rutte noemde de sociaal-economische gevolgen hartverscheurend. 'We kunnnen niet alle zorgen bij alle ondernemers wegnemen', sprak Rutte, maar hij kondigde aan dat er een aanvullend economisch steunpakket komt.

Rutte gaf aan dat het langer sluiten van scholen grote problemen met zich mee brengt. Het kabinet kijkt of basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen (25 januari), maar het is nog niet duidelijk hoe besmettelijk de Britse variant voor kinderen is: pas dan kan dat besluit worden genomen.

Ook sprak Rutte over de avondklok: hij vindt het een optie die serieus moet worden genomen, maar ook goed moet worden overwogen. Het OMT wordt om nader advies gevraagd over het invoeren van een avondklok.

De premier riep inwoners ook op om zeker tot maart in Nederland te blijven en niet te reizen. 'Het is nog niet voorbij, we moeten volhouden.'

Minister Hugo de Jonge noemde de coronacijfers nog veel en veel te hoog, maar hij sprak vooral zijn vrees uit voor de Britse corona-mutant, waar nog maar relatief weinig over bekend is. Hij noemde de start van het vaccineren hoopvol, maar verozcht mensen met klachten wel om zich te laten testen. Ruim een kwart van de mensen blijkt op pad te gaan terwijl ze een positieve testuitslag hebben ontvangen, zei De Jonge.

De Jonge zei ook dat Nederland  het ' we-zijn-er -bijna-gevoel' nog lang kunnen niet veroorloven. Dit is niet het einde van de crisis' sprak hij. 'Maar dit is pas het begin van de einde van de crisis'.

raat_rutte_westwijk.jpg
Wethouder Raat en premier Rutte wandelen een supermarkt in Westwijk in tijdens een bezoek van de premier aan Amstelveen in 2018. (Foto: Archief)

Meer nieuws

Corona Amstelveen vandaag 15:17

Zeer beperkte daling coronabesmettingen in Amstelveen

Amstelveen - Volgens de vandaag bekendgemaakte corona-cijfers van het RIVM is het aantal coronabesmettingen (Covid-19) in Amstelveen de afgelopen periode zeer beperkt gedaald.  

Verkeer & Vervoer vandaag 13:56

Burgemeester Rijnderslaan een maand dicht in één richting

Amstelveen – De Burgemeester Rijnderslaan zal van maandag 25 januari  tot en met vrijdag 26 februari 2021 in één richting (vanaf de zijde Beneluxbaan in de richting van de Keizer Karelweg) worden afgesloten.

Verkeer & Vervoer vandaag 11:35

Glazen wanden bij nieuwe rotondes Beneluxbaan worden vervangen voor spijlen hekwerken

Amstelveen - De gemeente gaat een serie aanpassingen doorvoeren bij de nieuwe rotondes op de Beneluxbaan langs het Amstelveenlijntraject (Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan) om de verkeersveiligheid te verhogen. Een daarvan is het gedeeltelijk vervangen van de glazen afscheidingen bij de nieuwe rotondes.