Pixabay.com

Lockdown hakt er in bij Amstelveense jeugd: verveling, depressie en angst

Amstelveen - De lockdown en de coronamaatregelen vallen de Amstelveense jeugd zwaar; jongeren vervelen zich en een deel heeft zelfs depressieve klachten. Dat meldt de gemeente, dat binnen de geldende coronaregels, jongeren een helpende hand probeert te bieden door bijvoorbeeld (gezamenlijk) activiteiten te organiseren.

Wethouder Frank Berkhout (Onderwijs & Jeugdzaken, D66) noemt het in een persbericht van de gemeente schokkend om te horen dat jongeren depressief en angstig raken: ‘Helemaal als blijkt hoe moeilijk het voor ze is om serieus genomen te worden, of om de juiste hulp te vinden. Daarom doe ik nog eens een oproep om vooral goed op je vrienden en kinderen te letten. Er is echt hulp. Naast schoolmaatschappelijk werk, een decaan of een goede vriendin, kun je ook chatten, bellen, mailen of appen met bijvoorbeeld www.jongerenhulponline.nl’ meldt de wethouder.

Berkhout die vaak met jongeren spreekt geeft aan dat de Amstelveense jongeren echt wel begrijpen dat er regels zijn: ‘Zelf zijn ze niet zo bang om ziek te worden, eerder om te zakken voor hun examen of om achterop te raken.’

Activiteiten

Diverse jongeren hebben aangegeven hulp van de gemeente voor het organiseren van acitiviteiten te kunnen gebruiken. In de afgelopen Krokusvakantie werden bijvoorbeeld  bootcamps, boks- en danslessen en schilderworkshops gegeven, waar zo’n 200 jongeren aan deelnamen. Dat was ook meteen de aftrap van de samenwerking tussen jongerenplatform Future Face, AmstelveenSport en jongerenwerkers van de gemeente.

‘We blijven dit wekelijks, in afgeslankte vorm, organiseren voor de jeugd. De komende vakanties komt er weer een uitgebreid programma vol sport, kunst en cultuur. Onze jongerenwerkers en Future Face weten ook echt wat er leeft onder de jeugd. Er staat nog meer op stapel zoals een podcast en livestream Future Talk, die jongeren zelf bedacht hebben en gaan maken.”

Berkhout meldt dat jongeren met concrete ideeën komen, waar de gemeente naast bestaande activiteiten, mee aan de slag gaat: ‘Zoals een online concert inclusief meet & greet met artiesten of een fiets- of wandelroute door het Amsterdamse bos met een snacks en drankjes onderweg’, zegt Berkhout.

Blijvend aandacht voor kwetsbare kinderen

Voor de meer jongere kwetsbare kinderen, die bijvoorbeeld thuis minder goed thuisonderwijs konden krijgen, organiseert de gemeente dit jaare en zomerschool zodat deze groep een inhaalslag kan maken. De zomerschool komt deze keer op meerdere plekken in de stad en duurt twee weken. Naast vakken als taal en rekenen is er ook ruimte voor kunst, cultuur en sport.”

Meer plekken voor jongeren

De gemeente kijkt nu al verder dan corona voor wat betreft de behoefte van de jeugd. Berkhout: 'Jongeren hebben echt behoefte aan een eigen plek. De vijftienjarige Delaya zei dat zo mooi in ons gesprek; ‘Wij willen andere oudere mensen niet lastig vallen of ze in de weg zitten. Maar waar moeten wij dan naar toe? Wij verdienen toch ook een plek?’ Samen met Participe onderzoeken we daarom hoe we op meerdere plekken in de stad, bijvoorbeeld in buurtcentra, jeugdactiviteiten kunnen organiseren. Waar jongeren op verschillende tijdstippen met onze jongerenwerkers kunnen ontspannen en samen komen.’


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.