Meer voorrang voor Amstelveners bij toewijzing huurwoning in eigen gemeente

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft van de Rijksoverheid iets meer ruimte gekregen om Amstelveners aan een huurwoning in de eigen gemeente te helpen. Amstelveen mag sinds kort bij 30 procent van de huisvestigingsvergunningen voorrang geven aan woningzoekenden die economisch of maatschappelijk aan Amstelveen gebonden zijn. Tot voor kort was dit 25 procent.

Amstelveen had samen met veertien andere gemeenten uit de regio een verzoek gedaan bij het Rijk tot verruiming van de zogenoemde eigen beleidsruimte. Het verzoek is gehonoreerd en nu vastgelegd in de crisis- en herstelwet.

Nu maximale beleidsruimte

'Een mooi resultaat, zegt wethouder Rob Ellermeijer'(wonen, VVD). 'Dit is de maximale beleidsruimte die we kunnen behalen. We hebben nu meer mogelijkheden voor de Amstelveense woningzoekende zoals we ook hebben opgenomen in onze Woonagenda 2020-2023.

Met de beleidsruimte kunnen afspraken worden gemaakt met woningcorporaties om woningen via woningnet bij voorkeur toe te wijzen aan Amstelveners. “In totaal gaat het om meer dan twintig huurwoningen extra waar Amstelveners nu voorrang hebben.”  

Voorrang huurwoningen Amstelveen

Op dit moment wordt lokale voorrang met name nog gebruikt voor voor Amstelveners in bepaalde complexen. Ook loopt het project Maatwerk Wonen voor 28- tot 34-jarige woningzoekenden. eveneens is er voorrang voor leraren en zorgpersoneel en geldt een 5 procent maatwerkregeling voor woningcorporaties. Ook het project Van Groot naar Beter loopt nog

Experiment

De verhoging van het percentage van 25 naar 30 procent is een experiment dat loopt tot 1 januari 2025. Het experiment is gestart op verzoek van de gemeenten in de regio Amstelland-Meerlanden, Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en geldt ook alleen in deze gemeenten. Het is bedoeld om de schaarste in de markt beter aan te kunnen pakken.


Meer nieuws

112 vandaag 12:30

Bekende inbrekerstruc weer in opmars in Amstelveen: takjes tegen de deur

Amstelveen - Een bekende inbrekerstruc is weer in opmars in Amstelveen nu de vakantieperiode is aangebroken. Om erachter te komen of bewoners al dan niet op vakantie zijn, plaatsen inbrekers takjes tegen een deur. Als de takjes langere tijd op hun plaats blijven is het voor inbrekers vaak reden om toe te slaan.  

112 gisteren 10:18

Nachtelijke schuurbrand in Aalsmeer vermoedelijk door gloeiende BBQ-kolen

Aalsmeer - In de Karperstraat in Aalsmeer is afgelopen nacht een bewoner gewond geraakt door een schuurbrand die vermoedelijk is ontstaan door gloeiende restanten houtskool van een barbeque. De brandweer attendeert naar aanleiding van het incident mensen op het belang van veilig barbecuën.