Meesterwerk van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. Deze editie is het woord aan de Colombiaanse Luis Felipe Cajiao Torres over zijn boeknominatie ‘Liefde in tijden van cholera’, van auteur Gabriel García Márquez.

Gabriel Garcia Márquez wordt beschouwd als één van de belangrijkste romanschrijvers van de 20e eeuw. De schrijver, die ook wel liefkozend ‘Gabo’ wordt genoemd, heeft diverse prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de prestigieuze Neustadt International Literatuurprijs in 1972 en de Nobelprijs voor Literatuur in 1982. Zijn werk is in meer dan 50 talen vertaald. Het boek ‘Liefde in tijden van cholera’ is één van zijn belangrijkste werken en kreeg lovende kritieken. In 1986 kwam de Nederlandse vertaling uit en in 2007 is het boek verfilmd. Het verhaal speelt zich af in een stad vlakbij Barranquilla, wat tevens de geboortestad is van zangeres Shakira. Zodoende wist de schrijver haar te overtuigen om twee nummers te schrijven voor deze film van 50 miljoen dollar.

Gedwarsboomde liefde
‘De roman vertelt een verhaal over gedwarsboomde liefde’, vertelt Luis Felipe. ‘Het draait om een arts, zijn vrouw en haar jeugdliefde. En wanneer zij haar jeugdliefde afwijst, besluit hij te wachten op de liefde van zijn leven gedurende 51 jaar, 9 maanden en 4 dagen. Het verhaal speelt zich rond het einde van de 19e eeuw, wanneer een cholera-epidemie een havenstad in het Caribisch gebied verwoest. Het is geschilderd op het canvas van een magische, in verval geraakte koloniale stad die na de onafhankelijkheid van Spanje en de afschaffing van de slavernij snel in verval raakte. In het boek komen de thema's macht, liefde en het verlangen naar liefde, eenzaamheid en ouderdom aan bod, zoals ook in veel van het andere werk van Marquez. Ook ontbreekt het niet aan zijn welbekende gevoel voor humor en ironie.’

Met name de schrijfstijl van dit hartverscheurende en mooie verhaal vindt Luis Felipe meesterlijk. ‘Vanaf de eerste alinea grijpt het je en laat je niet meer los. ‘Gabo’ zoals we hem noemen, verleidt je met proza en poëtische beschrijvingen waarvan je niet kunt geloven dat ze geschreven kunnen worden. Het is alsof hij een foto met woorden schildert in plaats van een verhaal vertelt. Gabo heeft een ongelofelijk leven gehad vol avontuur, wat de basis vormde voor zijn oeuvre.’ Luis vertelt dat dit boek zijn ogen opende voor de wereld van literatuur.

Geen seconde spijt
Luis Felipe woont met zijn vrouw en twee zoons (13 en 16 jaar) in Elsrijk. ‘Mijn vrouw en ik zijn geboren in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Een stad hoog in de bergen, ‘2600 meter dichter bij de sterren’, zoals de slogan luidt. We wonen nu 14 jaar in Nederland en hebben daarvoor nog 4 jaar in Zwitserland gewoond.’ Na 10 jaar in Amsterdam te hebben gewoond, is het gezin verhuisd naar Amstelveen. Hier hebben zij geen seconde spijt van gehad. ‘We zijn weg van de mooie buurten met charmante huizen en het weelderige groen. Met name de ruimte en rust, maar toch dichtbij de stad maken deze stad tot de perfecte woonomgeving. We hadden verwacht dat het vertrek uit Amsterdam moeilijk zou zijn en we het stadse leven zouden missen. Maar wanneer je op een zonnige dag de barbecue aansteekt in je tuin of een heus sneeuwballengevecht hebt in de winter, ben je de stad direct vergeten.’ Ook roemt hij het warme en fijne contact met de buren. ‘In Amsterdam hadden we niet dezelfde connectie met de buurt, zoals we dat in Amstelveen ervaren.

Geur van de tropen na een regenbui
De industrieel ingenieur behaalde zijn master Financiën op de Universidad de los Andes in Bogota. Vervolgens studeerde hij voor zijn MBA in Lausanne (Zwitserland), wat hem naar Europa bracht. Luis Felipe vertelt vaak te denken aan het heerlijke eten uit zijn geboorteland, of de familie lunches op de zaterdag. ‘Ik mis met name de zon en de bergen en hun rustgevende invloed. Ook mis ik de geur van de tropen na een regenbui, het fruit en de warmte van de Caraïben met overal muziek.’ Hij had nooit verwacht 14 jaar in een ander land te zullen verblijven. ‘Maar Nederland is echt ons thuis nu. We willen hier graag blijven en hopelijk gaan onze kinderen hier studeren. Wellicht keren we ooit nog terug naar de zon en de bergen als we met pensioen gaan’, zegt hij lachend.

 

Libris Venstra | Stadsplein 102A 1181 ZM Amstelveen | Tel: 020 641 9880 | www.venstra.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.