Stichting Allemansbelang [Beeld: AmstelveenZ]

Minder nieuwe woningen in Bankras na volhardend protest omwonenden

Amstelveen - Het College van B en W van Amstelveen heeft na aanhoudende protesten uit de buurt alsnog besloten minder woningen te bouwen in het nieuwbouwproject Alleman Kwartier, in het gebied van de oude (in 2016 gesloopte) Bankrashal.

Het gaat om de aanpassing van één van de drie beoogde woningbouwlocaties in het plan, gesitueerd tussen het Oostelijk Halfrond en Den Bloeyenden Wijngaerdt.  In plaats van 56 woningen, komen daar nu 33 nieuwe woningen, 23 minder dus.

Woningzoekenden

‘23 minder woningen betekent wel minder woningzoekenden een huis bieden en minder opbrengsten voor de gemeente,’ zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66).  ‘Daardoor verandert ook de financiering van het wijkcentrum dat zo hard aan vernieuwing toe is. De kracht van het gewijzigde plan is dat er nu meer variatie aan woningen komt, het ruimtelijk beter past én tegemoet komt aan bezwaren van buurtbewoners.’

foto gewijzigde plan Alleman Kwartier.jpg

Overleggen

De wethouder laat weten dat het nu beoogde complex ruimtelijk 'veel beter past' dan het vorige plan, dat nog bestond uit twee gebouwen. Nu is er gekozen voor één bouwblok. Het nieuwe plan is tot stand is gekomen na overleggen met de stichting Allemansbelang, waarin omwonenden zich verenigden.

Leefbaarheid

Naar aanleiding van reacties op de startnotitie veranderde de gemeente haar plan eerder ook al qua bouwhoogte, groen, verkeer en parkeerplekken. Vervolgens werd voorgesteld om het nu aan te passen gebouw in twee lagere gebouwen op te splitsen, maar de Stichting Allemansbelang vond dat onvoldoende en maakte zich hard voor verlaging van het aantal woningen voor een betere leefbaarheid in de buurt.

Middensegment koop

Na vele gesprekken met de gemeente en bemiddeling van een onafhankelijk adviseur, komt er nu een wooncomplex met 33 gevarieerde koopwoningen in het middensegment.  Volgens wethouder Gordon is dankzij de inzet van de bestuursleden van de stichting Allemansbelang en de gemeente ‘een mooi compromis bereikt voor één van de drie beoogde woongebouwen in het plan Alleman Kwartier.

Afwijken

Hoewel de gemeenteraad de kaders voor de ontwikkeling op 1 juli 2020 heeft vastgesteld, zag het college van B en W alsnig ruimte om van de ruimtelijke, en daarmee de financiële, kaders af te wijken. In de Perspectiefnota 2023 is een nieuwe inschatting van opbrengsten opgenomen.

Draagvlak en gemeenteraad

De nieuwe coalitiepartijen (VVD, D66, PvdA, GvA) kondigden afgelopen maandag 20 juni 2022 al aan het volume van nieuw te bouwen woningen in het plan Alleman Kwartier te willen verlagen omwille van de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid. Dit was een grote wens van Stichting Allemansbelang. Het college van B en W stemde er gisteren (dinsdag) direct mee in. De stichting gaat nu draagvlak voor het gewijzigde plan peilen in de buurt. De ruimtelijke aanpassing is pas van kracht als de gemeenteraad het benodigde bestemmingsplan heeft vastgesteld.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 13:29

Tweede verdachte vast in mysterieuze zaak rond doodgeschoten pakketbezorger (23) Amstelveen

Amstelveen - In het onderzoek naar de gewelddadige dood van een 23-jarige Amstelvener heeft de recherche een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 71-jarige man met zowel de Israëlische als de Poolse nationaliteit. Eerder dit jaar, in april, werd in Duitsland ook al een 72-jarige man aangehouden met de Israëlische en de Litouwse nationaliteit.  

112 gisteren 09:03

Bouwmaterialen Uithoornlijn in vlammen op

Uithoorn – In Uithoorn  zijn bij een brand in de vroege ochtend van dinsdag op woensdag diverse bouwmaterialen ten behoeve van de aanleg van de nieuwe Uithoornlijn in vlammen opgegaan.