Stichting Allemansbelang [Beeld: AmstelveenZ]

Minder nieuwe woningen in Bankras na volhardend protest omwonenden

Amstelveen - Het College van B en W van Amstelveen heeft na aanhoudende protesten uit de buurt alsnog besloten minder woningen te bouwen in het nieuwbouwproject Alleman Kwartier, in het gebied van de oude (in 2016 gesloopte) Bankrashal.

Het gaat om de aanpassing van één van de drie beoogde woningbouwlocaties in het plan, gesitueerd tussen het Oostelijk Halfrond en Den Bloeyenden Wijngaerdt.  In plaats van 56 woningen, komen daar nu 33 nieuwe woningen, 23 minder dus.

Woningzoekenden

‘23 minder woningen betekent wel minder woningzoekenden een huis bieden en minder opbrengsten voor de gemeente,’ zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66).  ‘Daardoor verandert ook de financiering van het wijkcentrum dat zo hard aan vernieuwing toe is. De kracht van het gewijzigde plan is dat er nu meer variatie aan woningen komt, het ruimtelijk beter past én tegemoet komt aan bezwaren van buurtbewoners.’

foto gewijzigde plan Alleman Kwartier.jpg

Overleggen

De wethouder laat weten dat het nu beoogde complex ruimtelijk 'veel beter past' dan het vorige plan, dat nog bestond uit twee gebouwen. Nu is er gekozen voor één bouwblok. Het nieuwe plan is tot stand is gekomen na overleggen met de stichting Allemansbelang, waarin omwonenden zich verenigden.

Leefbaarheid

Naar aanleiding van reacties op de startnotitie veranderde de gemeente haar plan eerder ook al qua bouwhoogte, groen, verkeer en parkeerplekken. Vervolgens werd voorgesteld om het nu aan te passen gebouw in twee lagere gebouwen op te splitsen, maar de Stichting Allemansbelang vond dat onvoldoende en maakte zich hard voor verlaging van het aantal woningen voor een betere leefbaarheid in de buurt.

Middensegment koop

Na vele gesprekken met de gemeente en bemiddeling van een onafhankelijk adviseur, komt er nu een wooncomplex met 33 gevarieerde koopwoningen in het middensegment.  Volgens wethouder Gordon is dankzij de inzet van de bestuursleden van de stichting Allemansbelang en de gemeente ‘een mooi compromis bereikt voor één van de drie beoogde woongebouwen in het plan Alleman Kwartier.

Afwijken

Hoewel de gemeenteraad de kaders voor de ontwikkeling op 1 juli 2020 heeft vastgesteld, zag het college van B en W alsnig ruimte om van de ruimtelijke, en daarmee de financiële, kaders af te wijken. In de Perspectiefnota 2023 is een nieuwe inschatting van opbrengsten opgenomen.

Draagvlak en gemeenteraad

De nieuwe coalitiepartijen (VVD, D66, PvdA, GvA) kondigden afgelopen maandag 20 juni 2022 al aan het volume van nieuw te bouwen woningen in het plan Alleman Kwartier te willen verlagen omwille van de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid. Dit was een grote wens van Stichting Allemansbelang. Het college van B en W stemde er gisteren (dinsdag) direct mee in. De stichting gaat nu draagvlak voor het gewijzigde plan peilen in de buurt. De ruimtelijke aanpassing is pas van kracht als de gemeenteraad het benodigde bestemmingsplan heeft vastgesteld.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Natuurbeschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur vandaag 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.

Politiek vandaag 10:28

Drie (oud-)burgemeesters luiden jubileumjaar (30) Burgerbelangen Amstelveen in

Amstelveen - Met de overhandiging van een klein walnotenboompje aan drie (oud-)burgemeesters van Amstelveen (Jan van Zanen, Miriam van ’t Veld) en Tjapko Poppens heeft de politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gisteren het jubileumjaar van bbA geopend. De lokale partij bestaat 30 jaar.

Verkeer & Vervoer vandaag 09:43

Werkzaamheden A9-viaduct: Beneluxbaan medio juni weekend afgesloten

Amstelveen - VeenIX is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van het oude en bouw van het nieuwe A9-viaduct over de Beneluxbaan. Vanaf vandaag is de wegindeling onder het viaduct aangepast, van vrijdag 16 juni tot maandag 19 juni zijn de Beneluxbaan en de Ouverture afgesloten, ook rijdt tramlijn 25 dit weekend niet.

Algemeen gisteren 21:18

Ludiek wereldrecord: levensgroot melkpak op 27 meter hoogte langs A9

Amstelveen/Ouderkerk - De Boeren van Amstel hebben vandaag in samenwerking met Vogelbescherming Nederland succesvol het grootste melkpak ter wereld  tot een hoogte van 27 meter de lucht in gehesen langs Rijksweg A9 ter hoogte van Ouderkerk/Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:07

Amstelveen van voorheen (353)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 353 een oude prentbriefkaart van de Da Costalaan.