Het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen

Mogelijke monumentenstatus KLM-gebouw kan herontwikkeling dwarsbomen

Amstelveen – De kans bestaat dat het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen een monumentenstatus krijgt vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarde van het gebouw. Een dergelijke status kan gevolgen hebben voor een mogelijke herontwikkeling van het gebouw, na vertrek van KLM.

KLM heeft aangegeven het Amstelveense hoofdkantoor in 2024 te verruilen voor een nieuw te bouwen hoofdkantoor op Schiphol-Oost. De huidige gebouw-locatie zou in de toekomst mogelijk kunnen fungeren als nieuwe Amstelveense woningbouwlocatie, maar een monumentenstatus kan die ontwikkeling behoorlijk beperken: sloop en nieuwbouw, bijvoorbeeld in de vorm van hoge woontorens, zal dan een stuk moeilijker worden.

Vliegtuig

Architect Rein Fledderus ontwierp het markante KLM-gebouw dat langs de A9 aan de rand van het Amsterdamse bos staat; het gebouw kent de vorm van een vliegtuig, zo is met name van bovenaf te zien. Momenteel laat Amstelveen uitzoeken wat de cultuurhistorische waarde van het gebouw is. 

Opdracht

‘We hebben een onafhankelijke monumentencommissie opdracht gegeven om een advies uit te brengen of het gebouw bijzondere cultuurhistorische waarde heeft en mogelijk op de gemeentelijke monumentenlijst thuis hoort’, zegt wethouder Herbert Raat (Welstand & Monumenten, VVD). Raat bevestigt desgevraagd dat een monumentenstatus mogelijk kan worden toegewezen aan het gebouw en dat dat een eventuele herontwikkeling kan beïnvloeden, maar het college van B en W wacht eerst het adviesrapport af. Zodra de commissie rapport heeft uitgebracht, zal het College van B en W, onder wie wethouder Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66), een afweging maken.

Meldpunt Monumenten Amstelveen

Amstelveen riep eerder al een Meldpunt Monumenten in het leven om historische gebouwen binnen de gemeente niet verloren te laten gaan. In het verleden zijn veel beeldbepalende gebouwen in Amstelveen gesloopt. Het college van B en W gaat sinds enkele jaren echter uiterst zuinig om met historische of waardevolle gebouwen en mogelijk is het KLM-gebouw daar een van.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 17:03

Hedwig Verhoeven algemeen directeur ad interim Cobra Museum

Amstelveen - Het bestuur van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen heeft Hedwig Verhoeven benoemd tot algemeen directeur ad interim van het museum. Bij het Cobra Museum gaat Verhoeven met het team, het stichtingsbestuur en de gemeente Amstelveen bouwen aan een toekomstbestendig museum. Ze volgt hiermee Stefan de Raay op, die zes jaar lang leiding heeft gegeven.

Algemeen gisteren 11:16

Gemeenteraad wil jongeren horen: Hoe zie jij jouw toekomst?

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil jongeren meer betrekken bij de besluiten die zij nemen en ruimte geven voor invloed. Daarom neemt de raad een stap richting intensiveren jongerenparticipatie en hoopt zo samen met hen te werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Amstelveen van voorheen 17 mrt. 2024 19:48

Amstelveen van voorheen (394)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 394 een oude foto van de Raiffeisenbank, simpelweg gevestigd in een woonhuis aan Noorddammerlaan 87.

Sport 17 mrt. 2024 10:20

Lentemarathon Amstelveen: duizenden lopers op de been

Amstelveen - Zondagochtend om half tien klonk op het Stadsplein in Stadshart Amstelveen het startschot voor de KPMG Lentemarathon 2024. Duizenden lopers zetten vandaag hun beste beentje voor, op verschillende afstanden.