AmstelveenZ

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

De gemeente Amsterdam werkt ook aan een aanwijzing. Hier heeft de Erfgoedcommissie net als in Amstelveen geadviseerd dat het spoortracé van grote waarde is als onderdeel van de tussen 1912 en 1918 aangelegde Haarlemmermeerspoorlijnen.

Monumentale status

Alle aan het Amstelveense deel van het spoor gelegen stationsgebouwen, spoorwegwachterswoningen en dienstwoningen kregen eerder al een monumentale status.

Meer monumentvoordrachten Amstelveen

De gemeente Amstelveen heeft ook twee woonhuizen (aan de Amsteldijk Zuid en de Amsterdamseweg), een bushokje aan de Dorpsstraat, een kiosk in het Amsterdamse Bos en een grenspaal aan de Hollandse Dijk voorgedragen als gemeentelijk monument. Deze panden en objecten zijn eerder door inwoners van Amstelveen voorgedragen bij het Meldpunt Monumenten, dat in 2018 werd opgezet.

Kiosk Amsterdamse Bos groot.jpg

Deze kiosk in het Amsterdamse bos is inmiddels voorgedragen als gemeentelijk monument.

Bushokje Dorpsstraat groot.jpg

Ook dit voormalige bushokje in de Dorpsstraat is voorgedragen om tot gemeentelijk monument te worden verklaard. Volgens Mooi Noord-Holland zegt het bushokje veel over het dagelijks leven van de Amstelvener in de 20ste eeuw. 'Volgens de stichting is het een zeldzaamheid en daarnaast van zowel architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde', zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD).


Meer nieuws

Politiek gisteren 12:20

Aanpassing woontorenplan Groenelaan geeft Burgerbelangen nog geen reden tot juichen

Amstelveen – De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) geeft aan nog niet gerust te zijn op de woningbouwplannen op de plek van het tankstation en de showroom in de wijk Groenelaan (Newa 2), ondanks dat de wethouder na overleg met de projectontwikkelaar vindt dat de plannen opnieuw vormgegeven moeten worden in overleg met buurtbewoners.

Algemeen gisteren 10:03

Weer forse snelheidsovertredingen: rijbewijs inleveren

Amstelveen - Tijdens een korte snelheidscontrole op de Beneluxbaan in Amstelveen zijn gisteren opnieuw diverse hardrijders op de bon geslingerd en mocht een bestuurster haar rijbewijs inleveren omdat ze 56 kilometer per uur te hard reed. Op Rijksweg A9 kon een bestuurder zijn hagelnieuwe snelle auto (net een dag oud) inleveren na een forse snelheidsovertreding (176 km/u waar 100 is toegestaan).