Visualisatie Nieuw Legmeer (Gemeente Amstelveen)

Nieuw Legmeer in Amstelveen: een wijk anders dan alle anderen

Amstelveen - Het is het meest gecompliceerde en misschien ook wel het meest ambitieuze transformatieproject uit de historie van Amstelveen: de omvorming van het bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid tot een unieke energieneutrale woon-werkwijk met duurzame woningen voor álle doelgroepen (ja ook voor starters), tal van nieuwe voorzieningen (waaronder een basisschool) en diverse inspirerende (en flexibele) werklocaties.

De ambities zijn hoog, geeft wethouder Floor Gordon (Economische Zaken & Ruimtelijke Ontwikkeling, D66) aan als ze vol overgave praat over de uitdagende plannen die de gemeente heeft met het klassieke bedrijventerrein. Legmeer is een typisch jaren 70/80 bedrijventerrein waar er zoveel van zijn in Nederland: er is veel bedrijvigheid, maar het is zoals Gordon zegt ook een ‘grijze versteende massa, met weinig groen, water en beleving’.

Wonen & werken

Als het aan Gordon ligt, ligt hier in de toekomst - ingeklemd tussen Middenhoven en Westwijk - een bruisende, nieuwe, moderne, energieneutrale, groene, gemixte woonwerkwijk waar van alles te beleven is, waar mensen met plezier wonen en werken, waar ondernemend Amstelveen ruimte heeft en waar tal van voorzieningen binnen handbereik zijn.

Grachten

Een wijk anders dan alle andere wijken, dat is zeker. ‘Door efficiëntere en duurzame bouwmethoden en optimaal ruimtegebruik moet hier een wijk ontstaan met een hoge woonkwaliteit en een groene parkstructuur, waarin ook water een belangrijke rol speelt. Aan te leggen grachten moeten voorkomen dat de wijk bij hevige regenbuien niet zomaar onder water komt te staan. Het wordt ook een wijk waar buiten op straat een hoge verblijfskwaliteit heerst.’

Lange adem

Maar eerlijk is eerlijk, zover is het nog lang niet: ‘Nieuw Legmeer’ zoals de werktitel van de mega-transformatie luidt, is een project van (hele) lange adem dat in tal van fases zal moeten worden gerealiseerd. De kans is in ieder geval zeer aannemelijk dat Gordon er niet als bestuurlijk verantwoordelijke het laatste lintje zal knippen; want voordat de wijk volledig gecomplementeerd zal zijn, zitten we vermoedelijk – geloof het of niet - diep in de jaren 30 van deze eeuw.

2000 woningen binnen nu en 10 jaar

Dat klinkt als heel-ver-weg, maar een pleister op de wonde: de eerste serie van in totaal ruim drieduizend woningen die er moeten worden opgeleverd zijn gelukkig wel dichterbij dan dat. Er wordt zoveel als mogelijk haast gemaakt met de bouw van de eerste – ruim tweeduizend – woningen binnen nu en tien jaar; dat moet ook want dat was een voorwaarde die de Rijksoverheid stelde na het verstrekken van een woningbouwimpulssubsidie van ruim 9 miljoen euro.

Mix wonen & werken

Gordon is vooral trots dat de gemeenteraad van Amstelveen nadrukkelijk heeft uitgesproken (en kaders heeft gesteld) dat Nieuw Legmeer bovenal een gemixte woon-werkwijk moet worden met woningen voor letterlijk alle doelgroepen: 1/5e van de woningen wordt zelfs sociaal en een aanzienlijk deel van de woningen zal gaan vallen in de middeldure categorie.

‘EEN KLASSIEKE WIJK MET
ALLEEN MAAR RIJTJESHUIZEN IS
FINANCIEEL NIET HAALBAAR'
Floor_portret_nieuw.jpg
Wethouder Floor Gordon

Die mix was ook een eis van het rijk. ‘Een klassieke wijk met alleen maar rijtjeshuizen is financieel niet haalbaar en ook niet wenselijk,’ zegt Gordon. ‘In deze wijk komt echt een grote variatie aan woningen, geschikt van jong tot oud. Van appartementen in de sociale huur en gestapelde woningen met een ruime daktuin voor een modern stadsgezin, tot een thuis voor ouderen.’ Ze benadrukt dat van ‘een villawijk voor de rijken’ al helemaal geen sprake is, ook al zullen er wel degelijk ook woningen in het duurdere segment komen.

Vierkante meterprijzen

Gordon wijst op de harde realiteit van de gemiddelde m2 prijs die in Amstelveen door het dak gaat. ‘Landelijk bedraagt de gemiddelde m2 prijs momenteel 3391 euro (2021), terwijl deze in Amstelveen gemiddeld 5104 euro (nov 2021) bedraagt, nog los van dure gebieden als het Stadshart waar die prijs nog veel hoger ligt. Wij kunnen dat probleem als gemeente niet direct oplossen. Daarom zijn we enorm blij dat er zeshonderd sociale woningen komen en een substantieel aantal woningen voor de middencategorie wordt gebouwd, woningen waar grote behoefte aan is.’

'DE GEMEENTE
COMMUNICEERT MET
LIEFST 145 EIGENAREN'
bedrijventerrein_legmeer_amstelveen_amstelveenz.jpg
Bedrijventerrein Legmeer

Eigendomsverhoudingen

Wat het project Nieuw Legmeer zo complex maakt is natuurlijk het grote aantal eigendomseigenaren. Op Legmeer is nu een grote variatie aan bedrijven en een grote keur aan al dan niet verouderde bedrijfsgebouwen gevestigd. ‘Het is geen akkerland,’ zegt Gordon met gevoel voor understatement. ‘De bestaande bebouwing zoals deze nu is, zal uiteindelijk moeten verdwijnen, maar natuurlijk niet in één keer. Voor ons is de uitdaging een betere plek te bieden aan de grote, maar zeker ook aan de kleinere bedrijven.’ De gemeente communiceert momenteel met liefst 145 eigenaren.

Kansen

Volgens Gordon biedt de transformatie veel kansen voor ondernemers, bijvoorbeeld doordat de nu verouderde huisvesting met een te hoog energielabel vernieuwd en verduurzaamd kan worden. Voor diverse grotere bedrijven die al wilden uitbreiden of vernieuwen - zoals Martinez en New York Pizza - verwacht ze zelfs een echte win-winsituatie, maar ze wil zeker de kleinere ondernemingen en locals niet uit het oog verliezen. Daarbij wordt ook nauwkeurig gekeken welke bedrijven mogelijk een nieuwe, duurzame locatie kunnen betrekken op het nieuwe duurzame Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ) nabij de N201: de plek waar vermoedelijk ook de toekomst ligt voor een nieuw Amstelveens Afvalbrengstation.

Gesprekken

Gordon benadrukt dat Nieuw Legmeer feitelijk eind 2021 pas in de fase zat. Daarbij werden de eerste gesprekken met eigenaren in het gebied gevoerd en vooral de haalbaarheid van de ambities getoetst. Een risicoanalyste is de volgende zet. ‘Het is een zeer nauwkeurig proces en we zijn er zeker nog niet. Voordat de gemeenteraad echt investeringsbesluiten kan gaan nemen moet je weten wat voor risico’s er spelen en wat het project doet met het weerstandsvermogen van de gemeente,’ benadrukt ze.

Geduld schone zaak

Wat dat betreft is geduld een schone zaak: hoewel er veel vragen leven over het project, zoals wanneer de eerste woningen worden opgeleverd, zit de gemeente nu nog in de haalbaarheidsfase en kan die vraag nog niet worden beantwoord. Gordon heeft er echter veel vertrouwen in dat deze multi-transformatie kan slagen en dat Amstelveen een wijk kan krijgen die straks uniek is voor de Randstad.

Verwacht wordt dat de gemeenteraad zich medio 2022 kan buigen over de volgende stap in het project. Eind november 2021 hebben  informatieavonden plaatsgevonden om huurders, ondernemers en omwonenden van Legmeer te informeren over de laatste stand van zaken.

De getoonde hoofafbeelding bij dit artikel betreft een visualisatie (gemeente Amstelveen); er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.64


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.