Nieuwe plannen? Als u vrienden wilt blijven, moet u uw zaken als vijanden met elkaar regelen.

Amstelveen - Dat waren de gevleugelde woorden van mijn eerste patroon als ondernemers bij hem langs kwamen om het opzetten van nieuwe ondernemingen of samenwerkingsverbanden te bespreken. Vaak krijg ik mensen aan tafel omdat er bij samenwerken, toetreden of uittreden van ondernemers aandelen worden overgedragen. Daar is nu eenmaal een notaris voor nodig. Veelal worden die partijen, naar ons toegezonden door hun fiscalist, accountant of advocaat. Ondanks dat zij door adviseurs bijgestaan worden, vragen we toch altijd door. We zien maar al te vaak dat er na verloop van tijd problemen ontstaan bij nieuwe samenwerkingen.

Vervelende wendingen
Die problemen komen vaak toch uit een onverwachte hoek. Wat nu als u en uw nieuwe partner toch niet bij elkaar blijken te passen? Wat als iemand met een BV is toegetreden, maar - met wat voor oorzaak dan ook - niet meer als uitvoerend directeur optreedt en u feitelijk met een andere partner blijkt te zitten? Wat krijgt iemand mee als hij/zij uittreedt? Hoe worden dan de klanten, knowhow en het personeel verdeeld?

Aandeelhoudersovereenkomst
Het zijn slechts een paar voorbeelden van de problemen, die kunnen gaan opspelen, bij een dergelijke vervelende wending in de samenwerking. Voorkomen is beter dan genezen. De beste werkwijze om dergelijke problemen het hoofd te bieden, is het vastleggen van afspraken in een (aandeelhouders)overeenkomst, waarin de samenwerking tussen de betrokken partijen wordt geregeld. Hiermee kunnen we u als notariskantoor, dat ook gespecialiseerd is in ondernemingsrecht goed bij helpen. Samen bekijken wij wat voor u belangrijk is bij de samenwerking, we analyseren de kansen en de risico's en we leggen daaromtrent de afspraken vast. Wij hebben hier ruime ervaring mee. Uiteraard kijken we dan ook vaak gelijk naar de privéaspecten van de zaak: heeft u de juiste huwelijksvoorwaarden, is er een goed testament en zijn er personen, die op basis van een goed levenstestament voor u de honneurs waar kunnen nemen als u daar zelf wegens ziekte of andere problemen niet zelf toe in staat bent.

De zomer is achter de rug, de Corona problematiek wordt steeds minder, dus we hebben weer zin in nieuwe ondernemingen en kansen. Heeft u echt alles al goed geregeld rondom het samenwerken, uittreden en/of toetreden van nieuwe partners? Als u vrienden wilt blijven moet u uw zaken als vijanden met elkaar regelen. We helpen u daar in samenwerking met uw adviseurs graag bij.

Frank R. Sterel

 

Sterel Van Lenning Notarissen | Bavinckhouse, Professor J.H. Bavincklaan 4 1183 AT Amstelveen |Tel: 020 – 4967 676 | fsterel@sterelcs.nl | www.sterelnotarissen.nl


Meer nieuws

Wonen vandaag 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport vandaag 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.     

Sport vandaag 11:18

NRT500-toernooi van start op Park Startbaan

Amstelveen - Op Park Startbaan is vandaag het nationale NRT500 tennistoernooi van start gegaan. 32 mannen en 24 vrouwen strijden de komende dagen om punten te verdienen voor de nationale ranking.