Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 20)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 20 gaan we dieper in op de zogenoemde 'retourbemaling' in het project Amstelveenlijn; de reden dat er op diverse plaatsen in Amstelveen blauwe leidingen te zien zijn.

Al op 7 januari van dit jaar is onderaannemer Tjaden, expert in grondwatertechnieken, begonnen met het aanleggen van de retourbemaling voor de aanleg van de Amstelveenlijn. Dat zit zo: omdat het water in de bouwputten teveel ijzer bevat moet het door 6,5 km afvoerleiding worden vervoerd naar acht grote zandfilters (foto onder) met een totale capaciteit van 500 m3/uur. Het opgepompte water wordt vervolgens weer geïnjecteerd in het grondwater en het overtollige water komt via een ontijzerringsinstallatie in de Amstel terecht.

De tijdelijke leidingen in Amstelveen lopen door bestaande sloten, grachten en vaarten en òver kruispunten en wegen, zodat er niet méér gegraven hoefde te worden dan strikt noodzakelijk is. Dat zijn dus de blauwe leidingen die we door heel Amstelveen tegenkomen - of kwamen, want een gedeelte wordt momenteel al weer afgebroken omdat de nieuwe bouwwerken voldoende uitgehard zijn om de druk van het water te weerstaan.

300 gaten

Voor het maken van ongeveer 300 gaten gebruikt Tjaden de Conrad C3 boorstelling (foto boven) die geschikt is om tot 200m diep te boren, maar in Amstelveen hoeft dat maar tussen 25 en 45 meter. Radiografische afstandsbediening, automatische boorpijpmanipulatie en een automatisch vetsmeersysteem zorgen ervoor dat er minder handwerk aan te pas komt. Op de vraag; 'Waarom boren jullie zo diep? was het antwoord; 'Als we hogerop lozen kan het water sneller naar boven komen en krijgen we niet zulk schoon water terug!” en 'Er ligt minder veen dan de meeste mensen denken en we hebben hier best een stevige ondergrond.'

Machineweg zuiveringsinstallatie

Er blijft na de zuivering bij de zuiveringsinstallatie aan de Machineweg (foto boven) natuurlijk wel slib en afval over dat afgevoerd en verwerkt wordt bij de zogenoemde ‘grondbanken’ die verspreid liggen in heel Nederland.

Hier ging ook het oude ballastgrind van de tramsporen, betonafval van de oude perrons, afvalhout van bekistingen en pallets naar toe, zodat het weer hergebruikt kan worden als schone grondstoffen.Hierdoor zijn minder primaire bouwstoffen nodig en wordt bijgedragen aan de ‘circulaire economie’ - in de geest van een groter milieubewustzijn – momenteel een belangrijk punt om de planeet een beetje gezond te houden!

Voor het project Amstelveenlijn geldt: nog even geduld a.u.b., we zijn nog niet klaar!

Tekst: Henry Neeter. Foto's: Henry Neeter & Tjaden

Leidingen voor retourbemaling aan de Van der Hooplaan


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.