Wanden van olifantsgras langs de vernieuwde Amstelveenlijn

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 24)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 24 kijken we bij Halte Kronenburg waar wanden van olifantsgras zijn aangebracht.

Bij Halte Kronenburg wordt uiteraard nog steeds gewerkt. De perrons zijn bijna klaar en de medewerkers van VITAL zijn bezig de zijwanden te bekleden. Waar de Amsteltram (Lijn 25 in de toekomst) naar beneden en boven rijdt bij de halte (ook op de andere verdiepte stations) worden wanden van olifantsgras (zie hier voor meer info) aangebracht.

 

Dit materiaal wordt verbouwd op Schiphol en heeft milieutechnisch zeer goede eigenschappen. Het groeit zeer snel, heeft een jaar nodig om zich te vestigen en daarna levert het per hectare ieder ongeveer 20 ton grondstof op voor allerlei toepassingen; isolatie van muren en daken, geluidsisolatie langs spoorwegen en tramlijnen, maar ook kachelbrandstof. Juist die geluidswerende en absorberende eigenschappen zijn de reden geweest om het gras te mengen met beton en daar profielplaten van te persen (foto boven).

Eindfase waterkelder

 

Verder is de waterkelder klaar en heeft deze zijn dienst al bewezen door alle regen van de laatste weken keurig op te nemen en weg te pompen naar omliggende sloten zonder enig overstromingsprobleem.

Nu worden de putdeksels geplaatst en naderen we de eindsprint van de laatste week van  januari, wanneer wegen weer worden aangesloten, kruisingen tijdelijk dichtgaan en er veel verkeersomleidingen zullen zijn.

Op 9 maart wordt Halte Kronenburg dan in gebruik genomen. Biesbosch blijft tot die datum gewoon open en men is nog bezig een tijdelijke oplossing te zoeken voor de voetgangers bij Zonnestein, want dit kruispunt opent op 4 mei.

Informatieavond

 

Ook komt er weer een informatieavond op 23 januari waarin een overzicht wordt gegeven van deze werkzaamheden bij Kronenburg en Zonnestein en wat u in 2020 nog meer kunt verwachten. Kik hier https://amstelveenlijn.nl/nieuws/2019/wat-kunt-u-in-2020-verwachten/ voor de details. Graag nog even geduld a.u.b.!

Tekst & foto's: Henry Neeter 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.