Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 34)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 34 kijken we bij de kruising Sportlaan/Beneluxbaan, het nieuwe opstelterrein in Westwijk en wijzen we op de heropening van het kruispunt Kronenburg/Beneluxbaan en het nieuwe station.

Op 9 maart gaat halte Kronenburg namelijk open. Kom vooral in de ochtend en middag een kijkje nemen! Dat geeft een mooie blik op de toekomst.

Ook vervalt op 9 maart halte Biesbosch plus de bijbehorende fiets- en voetgangersoversteek. Totdat bij Zonnestein de kruising en halte op maandag 4 mei open is gaat er dus een pendelbusje voor voetgangers.

In het daaropvolgende weekend van 14 en 15 maart is er een veelheid van werkactiviteiten tussen De Boelelaan/VU en het Stadshart. Tram 5 rijdt dan niet en wordt vervangen door bus 45. En op 16 maart begint Vital met de aanleg van het spoor tussen Poortwachter en Scherpenhof (Middenhoven)

Natte boel bij Sportlaan

Sportlaan 30.jpg

Het bleek zeer moeilijk om voldoende retourbemalingsbronnen aan te leggen waardoor het langer duurde voordat VITAL met het afgraven van de bak bij Sportlaan kon beginnen. In de praktijk bleek het aantal bronnen zelfs niet voldoende om de waterkelder - die bijna 5 meter dieper ligt dan de perrons in de onderdoorgang – droog te krijgen.

Sportlaan 34.jpg

Die waterkelder is vervolgens aangelegd met behulp van extra damwanden en onderwaterbeton. Een tegenvaller, maar dat hoort er nu eenmaal bij!. Al met al heeft dit er voor gezorgd dat de kruising nu in juli 2020 opengaat voor het verkeer.

Zomer 2020: opstelterrein klaar

Opstelterrijn 01.jpg

Op het terrein liggen de sporen te wachten op de eerste trams, maar zonder bovenleidingen gebeurt er nog niets. Eerst moet de verbinding tussen halte Westwijk en de overgang op de J.C. van Hattumweg worden aangelegd en dan kunnen de 26 opstelplekken in de zomer van 2020 in gebruik worden genomen.

Opruimen begonnen

Verder wordt het langs de lijn steeds rustiger. De tijdelijke Beneluxbaan ter hoogte van Kronenburg en Zonnestein wordt al steeds meer verwijderd, de diverse werk- en opslagterreinen worden opgeruimd en het maaiveld wordt waar nodig in oude staat hersteld.

De gemeente gaat aan de slag met het groenplan naar Amstelveense maatstaven voor die locaties waar groen verwijderd is. Het begint allemaal behoorlijk vorm te krijgen, maar...  nog even geduld, a.u.b.!

Tekst en foto's : Henry Neeter


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.