Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 6)

Amstelveen – In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in de diverse werkzaamheden en de voortgang rond de vernieuwing van de Amstelveenlijn. Werden de werkers eerder geteisterd door hitte, nu maken de diverse stortbuien het werk niet echt aangenaam, maar er wordt natuurlijk stug doorgewerkt.

In deze zesde aflevering meer over de vele werkzaamheden rond station Stadshart.

Halte Stadshart nieuw

De halte van Lijn 5 bij het Stadshart wordt in zes weken volledig vernieuwd. Leidingen, perrons, rails, wissels; alles gaat volledig op de schop. Het GVB heeft besloten dat het niet kan dat als er, door een storing of een botsing tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen Centrum, op de hele lijn helemaal geen trams kunnen rijden.

Extra bogen

Daarom worden twee extra bogen aangelegd zodat bij een incident tussen Station Zuid en Amstelveen Centrum het mogelijk is tijdelijk trams te laten rijden tussen Westwijk en Stadshart, zodat reizigers over kunnen stappen op het busstation. De wissels en de uiteinden van de dubbele rails aan beide zijden liggen hiervoor al helemaal klaar (zie foto onder)  en worden in 2020 met elkaar verbonden. Dan wordt deze kruising op de Beneluxbaan één weekeinde volledig afgesloten om de verbinding tot stand te brengen en opnieuw te asfalteren en het tunneltje aan te passen!

Perrons Stadshart

Op het nieuwe perron aan de zuidzijde van het Stadshart  steken om de paar meter nu nog kabels uit de grond voor verlichting, informatieborden en kaartautomaten (zie foto hieronder). Aan de Noordzijde zijn de tegels al gelegd en is het wachten op de aankleding zoals we dat vorige week bij station A.J. Ernststraat al hebben laten zien.

Nieuwe wissels en rails

Nieuwe rails leggen is een secuur en intensief werkje waar in twee ploegen zo'n dertig mensen mee bezig zijn. Eerst wordt de rails gesteld met zeg maar een grote waterpas (zie onderstaande foto:).

Daarna worden op de juiste afstanden gaten afgetekend (zie onderstaande foto):

Vervolgens worden gaten geboord, wordt er schoongemaakt en worden bouten van dertig centimeter in het asfalt  geschroefd (zie foto onder) en wordt de rails op de juiste hoogte gelegd, machinaal vastgezet en aan elkaar gelast.

Het gebeurt zo precies dat je er straks als passagier niets van merkt. De mensen van Vital, veelal werkzaam bij Volkerrail en KWS zijn hier specialisten in!

Nieuwe trams worden getest

En er is inmiddels al een derde nieuw tramtoestel geleverd, die in Duitsland – voor de certificering – uitgebreid getest wordt op betrouwbaarheid. Deze wordt bijvoorbeeld stijf bevroren en tot het maximum toelaatbare verwarmd. Ook wordt er mee geremd en hard opgetrokken. Allemaal tests om te kijken waar de uiterste grenzen liggen zodat - indien nodig - de trams die nu nog in productie zijn aangepast kunnen worden.

Behoorlijk op schema

Het is nog steeds de verwachting dat alles op  tijd klaar komt, want ondanks hitte en regen is er (nog) geen substantiele vertraging ontstaan. Over een paar weken rijden er voorlopig weer ‘oude’ trams (lijn 5 & spitslijn 6). Dus nog even geduld a.u.b.!

Tekst en foto's: Henry Neeter / onderste foto Amstelveenlijn/15G tram


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.