Archief VTF

Onderzoek: Amstelveners dik tevreden over veiligheidsinzet gemeente

Amstelveen – Meer dan de helft (56%) van de Amstelveners is zeer tevreden over de inzet van de gemeente als het gaat om leefbaarheid en veiligheid in de gemeente, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Amstelveen scoort hiermee het beste van de onderzochte steden (landelijk gemiddelde: 40%). Ook blijkt dat de waardering over het contact met de politie ten opzichte van 2017 met ruim 4% is gestegen tot 67,5% (boven het landelijk gemiddelde van 65%).

'Amstelveen veilige gemeente'
Gemeente Amstelveen bracht gisteren een persbericht uit over de Veiligheidsmonitor 2019 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 2 maart publiceerde. De gemeente concludeert daarin dat Amstelveen een veilige gemeente is.

Onveiligheid in eigen buurt
Ondanks de over het algemeen goede cijfers zegt bijna 14 procent van de Amstelveners zegt zich onveilig te voelen in hun eigen buurt. Toch blijkt dat inwoners van Amstelveen zich doorgaans veiliger dan inwoners van vergelijkbare gemeentes.

Onderzoek Veiligheidsmonitor
De Veiligheidsmonitor deed onderzoek naar overlast, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over gemeente en politie. Van de bevraagde Amstelveners ervaart 36,3% een vorm van overlast, dat is met name verkeersoverlast. Vergeleken met de andere gemeenten scoort Amstelveen hiermee goed (landelijk gemiddelde: 49%).

Andere positieve ontwikkeling is dat het aantal Amstelveners dat zich wel eens onveilig voelt ten opzichte van 2017 met ruim 4% is gedaald tot 30,6% (landelijk gemiddelde: 36,2%). Een kleine 14% van de Amstelveners geeft aan zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt. Ook dat is lager dan het landelijke gemiddelde (18,5%).

Slachtoffers van misdrijf
Het aantal Amstelveners dat aangeeft slachtoffer te zijn van één of meer delicten is gedaald van 20% in 2013, naar 15% in 2017 tot 14% in 2019. Landelijk daalde het percentage van 24% in 2013 naar 17% in 2019. 

Reactie van de burgemeester
Burgemeester Tjapko Poppens vindt het goed te horen dat het veiligheidsgevoel van Amstelveners op een aantal punten is verbeterd en dat inwoners de inzet van de gemeente en de politie waarderen. “Daar staat tegenover dat nog altijd 14% van de Amstelveners het slachtoffer wordt van een delict. Veiligheid is een thema dat onze blijvende aandacht en alertheid vraagt. Samen met politie en inwoners blijven wij werken aan een veilig(er) Amstelveen.”

Aan de Veiligheidsmonitor 2019 van het CBS), waarbij (on)veiligheidsgevoelens van inwoners worden verzameld, deden ruim 350 Amstelveners mee,


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.