Onderzoek moet dementiezorg in Amstelveen verbeteren

Onderzoek moet dementiezorg in Amstelveen verbeteren Foto: De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim, de Amstelveense wethouder Marijn van Ballegooijen en minister Hugo de Jonge (vlnr). [Gemeente Amstelveen]

Amstelveen - Amstelveen neemt naast Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch deel aan een groot vierjarig onderzoek voor betere Dementiezorg. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge heeft onlangs het startsein gegeven voor het onderzoek.

Bij het eerder aangekondigde project, dat op woensdag 23 januari van start is gegaan, staat de sociale benadering van mensen met dementie en hun mantelzorgers centraal. De gemeente, zorg- en welzijnspartijen, VWS en het zorgkantoor werken hierin samen. Hun doel is om de sociale ondersteuning aan mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren.

Kwaliteit

Dementie is een ziekte waar veel mensen mee te maken kunnen krijgen. Dat kan in de familie- of vriendenkring zijn. Maar het kan ook op straat, in de winkel of op het werk. De gemeente wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij terwijl ze nog een goede kwaliteit van leven hebben.

De problematiek rond inwoners met dementie en hun naasten zal de komende twintig jaar verdubbelen door de vergrijzing van de bevolking. Dementie is een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Onderzoek

Mensen met dementie zijn vaak nog veel jaren zelf in staat om de regie te houden en leuke dingen te doen. Amstelveen werkt hieraan samen met partners en inwoners in de stad.

“Mantelzorgers lopen te lang op hun tenen”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen in een persbericht van de gemeente. “Dit blijkt uit een onderzoek dat Tao of Care al in opdracht van Amstelveen uitvoerde. Dementie heeft behalve op de persoon zelf, ook veel impact op de partner, de kinderen en andere mensen in hun omgeving. Ik heb zelf gemerkt hoe moeilijk het is om dementie bespreekbaar te maken en te weten hoe je ermee om moet gaan.”

Steunen

“We willen mantelzorgers eerder steunen en ervoor zorgen dat ze ook hun zorg met anderen kunnen delen”, vervolgt Van Ballegooijen. “Amstelveners met dementie en hun mantelzorgers blijken het heel moeilijk te vinden om hulp te vragen. Terwijl die hulp zeker nodig is, vooral in het beginstadium van dementie als sociale contacten in snel tempo afbrokkelen.”

Uit het onderzoek van Tao of Care werd duidelijk welke ondersteuning inwoners met dementie en hun naasten nodig hebben. “Het onderzoek laat zien dat al in de beginfase van dementie relaties en vriendschappen veranderen”, zegt Van Ballegooijen. “Echtgenoten begrijpen elkaar niet meer. Dat leidt tot veel pijn en eenzaamheid.”

Proefgemeente

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft Amstelveen aangewezen als proefgemeente voor betere Dementiezorg. “We willen de komende jaren de kwaliteit van leven voor zowel inwoners met dementie als hun mantelzorgers aanzienlijk verbeteren, met name in de omgeving van hun eigen vertrouwde huis”, zegt Van Ballegooijen. “De zorg moeten we veel eerder bij de betrokken gezinnen thuis regelen zodat ze ook sneller en makkelijker ergens terecht kunnen met vragen. We gaan experimenteren met een gids die vroegtijdig bij inwoners thuiskomt en vragen kan beantwoorden.“

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties