De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim, de Amstelveense wethouder Marijn van Ballegooijen en minister Hugo de Jonge (vlnr). [Gemeente Amstelveen]

Onderzoek moet dementiezorg in Amstelveen verbeteren

Amstelveen - Amstelveen neemt naast Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch deel aan een groot vierjarig onderzoek voor betere Dementiezorg. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge heeft onlangs het startsein gegeven voor het onderzoek.

Bij het eerder aangekondigde project, dat op woensdag 23 januari van start is gegaan, staat de sociale benadering van mensen met dementie en hun mantelzorgers centraal. De gemeente, zorg- en welzijnspartijen, VWS en het zorgkantoor werken hierin samen. Hun doel is om de sociale ondersteuning aan mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren.

Kwaliteit

Dementie is een ziekte waar veel mensen mee te maken kunnen krijgen. Dat kan in de familie- of vriendenkring zijn. Maar het kan ook op straat, in de winkel of op het werk. De gemeente wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij terwijl ze nog een goede kwaliteit van leven hebben.

De problematiek rond inwoners met dementie en hun naasten zal de komende twintig jaar verdubbelen door de vergrijzing van de bevolking. Dementie is een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Onderzoek

Mensen met dementie zijn vaak nog veel jaren zelf in staat om de regie te houden en leuke dingen te doen. Amstelveen werkt hieraan samen met partners en inwoners in de stad.

“Mantelzorgers lopen te lang op hun tenen”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen in een persbericht van de gemeente. “Dit blijkt uit een onderzoek dat Tao of Care al in opdracht van Amstelveen uitvoerde. Dementie heeft behalve op de persoon zelf, ook veel impact op de partner, de kinderen en andere mensen in hun omgeving. Ik heb zelf gemerkt hoe moeilijk het is om dementie bespreekbaar te maken en te weten hoe je ermee om moet gaan.”

Steunen

“We willen mantelzorgers eerder steunen en ervoor zorgen dat ze ook hun zorg met anderen kunnen delen”, vervolgt Van Ballegooijen. “Amstelveners met dementie en hun mantelzorgers blijken het heel moeilijk te vinden om hulp te vragen. Terwijl die hulp zeker nodig is, vooral in het beginstadium van dementie als sociale contacten in snel tempo afbrokkelen.”

Uit het onderzoek van Tao of Care werd duidelijk welke ondersteuning inwoners met dementie en hun naasten nodig hebben. “Het onderzoek laat zien dat al in de beginfase van dementie relaties en vriendschappen veranderen”, zegt Van Ballegooijen. “Echtgenoten begrijpen elkaar niet meer. Dat leidt tot veel pijn en eenzaamheid.”

Proefgemeente

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft Amstelveen aangewezen als proefgemeente voor betere Dementiezorg. “We willen de komende jaren de kwaliteit van leven voor zowel inwoners met dementie als hun mantelzorgers aanzienlijk verbeteren, met name in de omgeving van hun eigen vertrouwde huis”, zegt Van Ballegooijen. “De zorg moeten we veel eerder bij de betrokken gezinnen thuis regelen zodat ze ook sneller en makkelijker ergens terecht kunnen met vragen. We gaan experimenteren met een gids die vroegtijdig bij inwoners thuiskomt en vragen kan beantwoorden.“


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.