Pixabay.com

Ook in Amstelveen teveel beslag gelegd op geld van bijstandsontvangers met schulden

Amstelveen - Recent bleek dat in ruim tweehonderd gemeenten bij bijstandsontvangers met schulden beslag is gelegd op meer geld (enkele tientallen euro’s per maand) dan wettelijk mag. In Amstelveen bleek dat probleem ook te spelen, met 50 gedupeerden tot gevolg.

De gemeente wijdt dat aan een fout in een rekentool van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarbij deurwaarders een te lage ‘beslagvrije voet’ berekenden, zo laat de gemeente in een uitvoerig persbericht weten. Eerder kaartte de SP Amstelveen het probleem al aan via schriftelijke vragen na een publicatie van de NOS.

Correctie

De gemeente laat vandaag in het persbericht weten dat Amstelveen een extra controle uitvoert zodat bijstandontvangers met schulden niet te veel worden gekort door deurwaarders. ‘We controleren handmatig’, stelt PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen. ‘Foutief opgelegde beslagleggingen worden zo gecorrigeerd.’

Rekentool

De gemeente legt uit: ‘Alhoewel de gemeente op verzoek van de deurwaarder de loongegevens doorgaven inclusief vakantietoeslag werd bij de definitieve berekening van het loonbeslag door de deurwaarders gebruik gemaakt van de rekentool. Deze rekentool werd gevuld met maandelijkse loongegevens zonder vakantietoeslag. Aangezien een loonbeslag moet worden berekend op basis van de loongegevens inclusief vakantietoeslag is er door de deurwaarders uiteindelijk een verkeerde beslagvrije voet opgelegd aan de inwoner, en aan de gemeente als uitvoerder.'

Meer vragen

De SP Amstelveen is echter niet klaar met de uitleg van van de gemeente en legt de schuld ook grotendeels bij de gemeente in plaats van bij het ministerie. Wil Roode kondigt vandaag in een persbericht van de partij aan dat ze in de eerstkomende commissievergadering aan de wethouder gaat vragen welke hulp en ondersteuning is geboden aan deze 50 inwoners die de dupe zijn geworden van verkeerde beslaglegging: 'Bijvoorbeeld bij het opstellen van de bezwaarschriften. Tevens wil ik weten waarom de raad niet actief is geïnformeerd door het college. De SP blijft er bovenop zitten om haar controlerende taak uit te voeren,’aldus Roode.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.