Opinie: 'Voor Amstelveense kinderen moet altijd plaats zijn op een Amstelveense (VO-)school'

Amstelveen - De VVD vindt dat er voor Amstelveense leerlingen die naar een Amstelveense school voor Voortgezet Onderwijs willen, geen wachtlijst mag zijn om toegelaten te worden. De partij vindt dat er voor kinderen die in Amstelveen wonen, altijd plaats moet zijn op een (VO-)school in Amstelveen, zo schrijft raadslid Elisa de Marco in een opiniestuk.

Ze schrijft onder andere (lees hier het volledige opniniestuk) dat er de afgelopen jaren sprake was van Amstelveense kinderen die tegen hun keus in zijn geplaatst op een middelbare school buiten Amstelveen. ‘Achter die cijfers zitten kinderen en gezinnen. Kinderen die teleurgesteld zijn dat ze bijvoorbeeld als enige leerling uit Amstelveen zijn geplaatst in een klas in Aalsmeer’.

Schrikbeeld

Ze noemt het voor kinderen een schrikbeeld om tegen de wil in buiten Amstelveen geplaatst te worden en vindt dat Amstelveense kinderen in de eerste plaats moeten kunnen profiteren van het goede VO-onderwijs in Amstelveen. ‘Dat onze scholen kwalitatief goed onderwijs leveren en daarom ook leerlingen uit buurtgemeenten trekken doet ons goed. Vanzelfsprekend zijn die leerlingen van harte welkom, maar VVD pleit voor voldoende plaatsen voor Amstelveense scholieren.’

VMBO-T/Havo

Volgens De Marco zit het tekort met name bij VMBO-T/Havo plekken: ‘Schooldirecteuren bepalen zelf hoeveel brugklassen VMBO-T, HAVO en VWO ze creëren. Elk jaar is de uitkomst dat er te weinig plaatsen zijn op VMBO-T/Havo niveau en dat deze kinderen uitgeloot worden en naar een school buiten Amstelveen moeten gaan. De VVD vindt dit onaanvaardbaar.'

De VVD stelt in gesprek te zijn met schooldirecteuren, de kernprocedure Amstelland en met de wethouder en  roept het College van B&W dan ook op om zorg te dragen voor VO-voldoende plekken in Amstelveen.

Lees het volledige opiniestuk hier


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.