AmstelveenZ

Opkoopbescherming voor Amstelveense woningen laat nog wel even op zich wachten

Amstelveen - Beleggers die (bestaande) huizen opkopen in Amstelveen en vervolgens veel geld verdienen met de verhuur daarvan lijken voorlopig nog vrij spel te hebben. De invoering van een opkoopbescherming is nog behoorlijk ver weg.

Dat blijkt uit de beantwoording van schtriftelijke vragen die de lokale PvdA stelde aan het College van B en W. De PvdA gaf aan dat ‘steeds meer huizen in Amstelveen worden opgekocht door beleggers die veel geld willen verdienen met verhuur, waardoor het voor starters, en andere mensen zonder een hoog inkomen, steeds moeilijker om ook een huis te kunnen kopen.’

Wetswijziging

Bij nieuwbouwprojecten wordt in Amstelveen wel al een zelfbewoningsplicht vastgelegd, maar voor bestaande woningen is nog niets geregeld omdat daar juridisch geen mogelijkheden voor zijn. Daar is in eerste instantie een wetswijziging  voor nodig.

Het College meldt aan de PvdA dat op 6 juli 2021 de wijzigingen van de Woningwet (waar de opkoopbescherming deel van uitmaakt) weliswaar zijn aangenomen door de Eerste Kamer, maar daarbij heeft de minister nog reparatiewetgeving toegezegd. 'Het moment van inwerkingtreding van de wijzigingen in de Woningwet is nog niet definitief vastgesteld. De minister stuurt aan op 1 januari 2022', aldus het College van B en W.

Het College zegt vervolgens ook de noodzaak van het inzetten van opkoopbescherming in Amstelveen te moeten onderzoeken. En ook een eventuele invoering van opkoopbescherming in Amstelveen vergt vervolgens nog de nodige voorbereiding. ‘Verwachting is dat het, na een besluit om over te willen gaan tot invoering van opkoopbescherming, enkele maanden duurt om de benodigde stappen te doorlopen.’

Opkoopbescherming

Opkoopbescherming zorgt ervoor dat de koper van een woning in (aangewezen) buurten, waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen, de eerste vier jaar een vergunning nodig heeft voor het verhuren van de woning. De PvdA ziet dat eigenlijk in heel Amstelveen schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen en stelde daarom de vragen aan het College van B en W.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.