pixabay.com

Opluchting om gemeentelijke aanschaf 'HogeNood app'

Amstelveen – Met de door gemeente Amstelveen aangeschafte HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone tegenwoordig direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet in Amstelveen vinden. 

In een door het CDA Amstelveen  ingediende motie werd het College van B en W opgeroepen om in de gemeente de toiletnorm van de Maag-Lever-Darm-Stichting te gaan gebruiken. Het CDA Amstelveen meldt blij te zijn dat het college voortvarend aan de slag is gegaan met de in juni door de Amstelveense gemeenteraad unaniem aangenomen motie.

'De gemeente heeft recent de HogeNood app aangeschaft en dat is precies wat wij gevraagd hadden’, zegt Sandra van Engelen, indiener van de motie. De app laat routes naar openbare toiletten zien, geeft vooorzieningen weer en geeft reviews van voorgaande bezoekers.

Toiletnorm

De toiletnorm bepaalt dat er in steden om de 500 meter een toilet beschikbaar moet zijn. Deze norm moet ook uitgangspunt zijn bij toekomstig (ruimtelijk) beleid, onder andere bij de invoering van de Omgevingswet.De bereikbaarheid tot toiletvoorzieningen in Amstelveen, specifiek voor mindervaliden en chronisch zieken, is in Amstelveen nu nog ontoereikend.

Nationale plasdag

De gemeente maakte vandaag in een persbericht ook bekend dat ze op Nationale Plasdag aandacht vraagt voor openbaar toegankelijke toiletten in Amstelveen.  

foto voor bij persbericht hogenood app.jpg

Wethouder Floor Gordon (Toegankelijkheid, D66): 'We zien dat in de HogeNood app slechts tien opengestelde toegankelijke toiletten zijn aangemeld, waaronder de toiletten in het raadhuis. We willen graag samen met ondernemers kijken of dit er meer kunnen worden en hen proactief vragen om hun toiletten open te stellen door hen te informeren over het belang ervan.'

'Door de betaalde variant van de app af te nemen zet HogeNood zich samen met de gemeente in om te zorgen voor meer opengestelde toiletten in Amstelveen. Ondernemers kunnen dit bekendmaken met een speciale raamsticker.'

Gezondheidsproblemen

De aanwezigheid van meer openbare toiletten kan volgens CDA-raadslid  Sandra Van Engelen voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen ontwikkelen of dat deze problemen verergeren door het te lang ophouden van de kleine of grote boodschap.

Winkeliers/horeca

Het CDA vindt het belangrijk dat meer winkeliers en horecaondernemers hun toilet openstellen. 'De gemeente moet daarbij het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke projecten/evenementen standaard toiletvoorzieningen voor mindervaliden en chronisch zieken beschikbaar te stellen.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.