pixabay.com

Opluchting om gemeentelijke aanschaf 'HogeNood app'

Amstelveen – Met de door gemeente Amstelveen aangeschafte HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone tegenwoordig direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet in Amstelveen vinden. 

In een door het CDA Amstelveen  ingediende motie werd het College van B en W opgeroepen om in de gemeente de toiletnorm van de Maag-Lever-Darm-Stichting te gaan gebruiken. Het CDA Amstelveen meldt blij te zijn dat het college voortvarend aan de slag is gegaan met de in juni door de Amstelveense gemeenteraad unaniem aangenomen motie.

'De gemeente heeft recent de HogeNood app aangeschaft en dat is precies wat wij gevraagd hadden’, zegt Sandra van Engelen, indiener van de motie. De app laat routes naar openbare toiletten zien, geeft vooorzieningen weer en geeft reviews van voorgaande bezoekers.

Toiletnorm

De toiletnorm bepaalt dat er in steden om de 500 meter een toilet beschikbaar moet zijn. Deze norm moet ook uitgangspunt zijn bij toekomstig (ruimtelijk) beleid, onder andere bij de invoering van de Omgevingswet.De bereikbaarheid tot toiletvoorzieningen in Amstelveen, specifiek voor mindervaliden en chronisch zieken, is in Amstelveen nu nog ontoereikend.

Nationale plasdag

De gemeente maakte vandaag in een persbericht ook bekend dat ze op Nationale Plasdag aandacht vraagt voor openbaar toegankelijke toiletten in Amstelveen.  

foto voor bij persbericht hogenood app.jpg

Wethouder Floor Gordon (Toegankelijkheid, D66): 'We zien dat in de HogeNood app slechts tien opengestelde toegankelijke toiletten zijn aangemeld, waaronder de toiletten in het raadhuis. We willen graag samen met ondernemers kijken of dit er meer kunnen worden en hen proactief vragen om hun toiletten open te stellen door hen te informeren over het belang ervan.'

'Door de betaalde variant van de app af te nemen zet HogeNood zich samen met de gemeente in om te zorgen voor meer opengestelde toiletten in Amstelveen. Ondernemers kunnen dit bekendmaken met een speciale raamsticker.'

Gezondheidsproblemen

De aanwezigheid van meer openbare toiletten kan volgens CDA-raadslid  Sandra Van Engelen voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen ontwikkelen of dat deze problemen verergeren door het te lang ophouden van de kleine of grote boodschap.

Winkeliers/horeca

Het CDA vindt het belangrijk dat meer winkeliers en horecaondernemers hun toilet openstellen. 'De gemeente moet daarbij het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke projecten/evenementen standaard toiletvoorzieningen voor mindervaliden en chronisch zieken beschikbaar te stellen.'


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:19

Na brief ook videoboodschap van burgemeester Amstelveen

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft, na een open brief aan alle Amstelveners eerder deze week, ook een videoboodschap uitgedaan aan inwoners, nu het aantal corona-besmettingen onder Amstelveners flink blijft toenemen.

Algemeen gisteren 10:35

Amstelveen start bomenkwekerij voor kinderen: de Kinderbomenbank

Amstelveen – Een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bijna 900 bomen gaan kweken, die over een aantal jaar elders in de stad worden aangeplant. Amstelveen beleefde gisteren een primeur met de start van de eerste Kinderbomenbank van Nederland.  

Corona Amstelveen 22 okt. 2020 16:37

57 Amstelveners afgelopen 24 uur positief getest op Covid19

Amstelveen - De afgelopen 24 uur zijn 57 Amstelveners positief getest op het Covid19-virus. Hoewel het aantal positief geteste Amstelveners aan de hoge kant blijft, was er in Amstelveen in tegenstelling tot landelijk geen sprake van een recordaantal dagbesmettingen.

Algemeen 22 okt. 2020 13:31

Overleg over educatieve invulling Amstelveense bunker

Amstelveen - Eind oktober gaat gemeente Amstelveen met het het Verzetsmuseum, de stichting Amstelveen Oranje, het CIDI, de Vereniging Historisch Amstelveen en het Museum zonder Muren in overleg over een educatieve invulling van de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.