Pixabay.com

Oppositiepartij bbA verwijt college met twee maten te meten

Amstelveen - De politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt dat de zeven oppositiepartijen in Amstelveen in de voorbereiding op de gemeentelijke begroting voor 2021 op het verkeerde been zijn gezet door het College van B en W. 

Fractievoorzitter van bbA, Ruud Kootker stelt dat bbA op 8 september via een brief van het College gevraagd is ideeën in te dienen voor de begroting van het komende jaar. 'Daarbij werd uitdrukkelijk aangegeven dat de financiële ruimte zeer beperkt is. Sterker nog, het College liet weten dat nieuwe uitgaven wel kunnen plaatsvinden als daar oude uitgaven voor worden ingeleverd', meldt Kootker.

Deuk in reservepositie

Hij vervolgt: 'Maar nu blijkt dat het College zelf zich niet aan dat uitgangspunt houdt. Het komt zelf met meer dan 63 miljoen aan incidentele uitgaven, verbruikt het overgrote deel van de extra 22 miljoen opbrengst van de Eneco-gelden en slaat een deuk in de reservepositie van de stad. De structurele uitgaven worden weliswaar beperkt, maar daar staat dan tegenover dat er geld geleend gaat worden en de lasten naar de toekomst worden doorgeschoven.'

Meten met twee maten

'BbA kan niet anders dan concluderen dat het college overduidelijk met twee maten meet', stelt de partij in een zondag uitgebracht persbericht. 'Van bezuinigingen door het college zelf is nog helemaal geen sprake. Verder dan de constatering dat het college een traject van begrotingsdoorlichting gaat opstarten, komt het niet. En dat terwijl al in 2018 duidelijk was dat de structurele begrotingsruimte zeer beperkt zou zijn. bbA heeft daar tot vervelens toe op gewezen.'

College schuift lasten door

Het heeft er volgens Kootker alle schijn van dat dit college koste wat het kost haar eigen partijpolitieke ambities in deze raadsperiode wil realiseren en de lasten doorschuift naar een nieuwe raadsperiode. Dat steekt des te meer omdat het college, zo stelt Kootker, vorig jaar aan de raad had toegezegd raadsbreed overleg te voeren om te bespreken aan welke knoppen gedraaid zou kunnen worden om een toekomstig en bestendig financieel beleid voor Amstelveen zeker te stellen. Dat overleg heeft niet heeft plaatsgevonden.  Wel kiest het college ervoor met sparen vooraf te stoppen (reserves verdwijnen), te “betalen tijdens gebruik” (schulden aangaan), bezuinigingen achterwege te laten en de OZB ( het stokpaardje van de VVD) onbesproken te laten'. 

Draagvlak

'Nadat het coronavirus zijn intrede had gedaan, is door Burgerbelangen Amstelveen ook nog het voorstel gedaan raadsbreed een plan van aanpak en een uitvoeringsprogramma te maken,' zo meldt de partij: 'Dat werd afgewezen door het college dat bij monde van wethouder Raat liet weten dat de meerderheid, lees VVD, D66 en PvdA, nu eenmaal de macht heeft en dat zij dus bepalen.'

Kootker noemt het huidige College van B en W 'niet een college dat op zoek gaat naar een zo groot mogelijk draagvlak in de raad, maar een college dat gedijt op de beperkte meerderheid aan zetels in de raad'. De bbA-fractievoorzitter vindt dat het tijd is voor verandering. Hij is van mening dat het maatschappelijk draagvlak voor dit college onder druk staat: Steeds meer ziet bbA dat Amstelveners zich niet langer kunnen vinden in de ambities van dit college die kennelijk niet meer stroken met de wensen en behoeften van de inwoners van Amstelveen'.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.