Oud-burgemeester Pieter Beelaerts van Blokland bij het slaan van de eerste paal voor het destijds nieuwe Amstelveense raadhuis [Beeldbank, Amstelveen, 1977]

Oud-burgemeester Amstelveen, Pieter Beelaerts van Blokland, overleden

Amstelveen - Pieter Beelaerts van Blokland, tussen 1971 en 1977 burgemeester van Amstelveen, is op 88-jarige leeftijd overleden.

Beelaerts van Blokland (CHU, later CDA) werd op 1 juni 1971 burgemeester van Amstelveen. Hij was jonkheer en had, toen hij in Amstelveen aantrad, al de nodige burgemeesterservaring opgedaan in onder andere Vianen. In zijn Amstelveense burgemeestersjaren stond de stedelijke ontwikkeling van de gemeente hoog op de agenda.

Hij vertrok in 1977 uit Amstelveen (Quarles van Ufford volgde hem hier op) om minister van Volkshuisvesting te worden in het eerste kabinet Van Agt. Daarna vervolgde hij, na een blauwe maandag in de Tweede Kamer, zijn loopbaan als burgemeester van Apeldoorn en later als Commissaris van de Koningin van Utrecht. Rond de eeuwwisseling was hij nog korte tijd waarnemend burgemeester van Hengelo.

Gouden erepenning

Het gemeentebestuur van Amstelveen heeft bedroefd kennisgenomen van het overlijden van de oud-burgemeester: 'Amstelveen leerde Pieter Beelaerts van Blokland kennen als een betrokken, markante en kundige burgemeester. Hij stond bekend om zijn welbespraaktheid, allure en humor en was zeer geliefd onder Amstelveners. Bij zijn vertrek uit Amstelveen ontving hij de gouden erepenning als blijk van waardering.'  

'Ons medeleven gaat uit naar zijn echtgenote, kinderen en andere familie en dierbaren,' aldus Burgemeester Poppens namens de gemeente.

Tal ven media melden het overlijden van de oud-politicus en burgemeester. De NOS meldt dat zijn familie hem herdenkt als een 'erudiete, kleurrijke en markante man.'  


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:21

Amstelveen van voorheen (270)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 270 een foto van het Augustinuspark, die we kregen toegestuurd door Bert van den Broek van Hubo Lambertus van den Broek. 

Algemeen 23 okt. 2021 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.