AmstelveenZ

Ouder-Amstel boos op Amstelveen: 'Zo ga je als buren niet met elkaar om'

Amstelveen - Gemeente Ouder-Amstel is onaangenaam verrast door de wijze waarop waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen een bestuurlijke bom heeft gedropt over samenwerkingen en mogelijke fusies tussen Amstelland-gemeenten, waaronder Ouder-Amstel, Uithoorn, Aalsmeer en Amstelveen. 

In een persbericht ondertekend door Ouder-Amstel-burgemeester Joyce Langenacker laat gemeente Ouder-Amstel weten op z'n zachtst gezegd not amused te zijn over de handelwijze van Eenhoorn, die uit het niets met plannen voor mogelijke ambtelijke samenwerkingen kwam. Langenacker haalt hard uit:

'De inhoud van de verkenning is volledig afkomstig van burgemeester Eenhoorn en gebaseerd op zijn persoonlijke waarnemingen en ideeën. Wij missen hier, voor ons belangrijke kernwaarden, als samenwerking, transparantie, goed nabuurschap, openheid, maar ook onafhankelijkheid.'

Transparantie

Eenhoorn heeft meerdere keren als burgemeester van Amstelveen aangegeven zelf openheid en radicale transparantie na te streven, maar slaagt daar allerminst in getuige het bericht van Ouder-Amstel: 'In de stukken worden her en der pittige uitspraken gedaan. Het zonder enige schroom afsplitsen van Duivendrecht van onze gemeente is wellicht het meest extreme voorbeeld.'

'Logisch dat wij dergelijke uitspraken verwerpen. De uitspraken gaan over ons, hebben effect op ons en veel belangrijker nog, op onze inwoners. Maar het zijn niet onze uitspraken. Wij staan altijd open voor een dialoog, maar deze benadering past in onze ogen niet bij een goede manier van samenwerken', aldus de burgemeester van Ouder Amstel.

Bijzondere manier van uitnodigen

Ook verwijt Ouder-Amstel Eenhoorn dat 'niet alleen het persbericht al klaar lag, maar ook een uitgebreid verslag van zijn bestuurlijke verkenning en een aanbevelingsbrief voor burgemeesters en de commissaris van de Koning. 'Wij ervaren dit als een bijzondere manier van uitnodigen voor een open gesprek.' 

'Zo ga je als buren niet met elkaar om'

Ook Ouder-Amstel wethouder Axel Boomgaars laat via Facebook weten weinig sympathie te hebben voor de actie van Eenhoorn. 'De burgemeester van Amstelveen vond het nodig om vandaag te pleiten voor een Amstelland-gemeente. Op eigen houtje, geen "open gesprek" en Ouder-Amstel ook nog eens opsplitsen. Zo ga je als buren niet met elkaar om'.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 17:03

Hedwig Verhoeven algemeen directeur ad interim Cobra Museum

Amstelveen - Het bestuur van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen heeft Hedwig Verhoeven benoemd tot algemeen directeur ad interim van het museum. Bij het Cobra Museum gaat Verhoeven met het team, het stichtingsbestuur en de gemeente Amstelveen bouwen aan een toekomstbestendig museum. Ze volgt hiermee Stefan de Raay op, die zes jaar lang leiding heeft gegeven.

Algemeen gisteren 11:16

Gemeenteraad wil jongeren horen: Hoe zie jij jouw toekomst?

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil jongeren meer betrekken bij de besluiten die zij nemen en ruimte geven voor invloed. Daarom neemt de raad een stap richting intensiveren jongerenparticipatie en hoopt zo samen met hen te werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Amstelveen van voorheen 17 mrt. 2024 19:48

Amstelveen van voorheen (394)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 394 een oude foto van de Raiffeisenbank, simpelweg gevestigd in een woonhuis aan Noorddammerlaan 87.

Sport 17 mrt. 2024 10:20

Lentemarathon Amstelveen: duizenden lopers op de been

Amstelveen - Zondagochtend om half tien klonk op het Stadsplein in Stadshart Amstelveen het startschot voor de KPMG Lentemarathon 2024. Duizenden lopers zetten vandaag hun beste beentje voor, op verschillende afstanden.