'Papierbakken in Amstelveen te snel vol door toename online bestellingen'

Amstelveen – Collegepartij PvdA vraagt zich af of de gemeente ondergrondse papiercontainers en papierkliko's van particulieren  in Amstelveen vaker kan legen. Volgens de partij zorgt een toename van online bestellingen en vooral het daarbij behorende karton voor overvolle papiercontainers en wordt er nog altijd veel papier en karton naast containers gedumpt.

‘Sinds het begin van de coronacrisis zijn ook Amstelveners steeds meer spullen online gaan bestellen, die meestal worden bezorgd in een kartonnen doos', meldt de PvdA. 'Hierdoor is de hoeveelheid oud papier en karton flink toegenomen. Ondergrondse papiercontainers raken daardoor sneller vol, of raken verstopt door inworp van niet goed plat gemaakte dozen’, aldus de partij in een serie schriftelijke vragen aan het College van B en W.

Vaak papier en karton naast containers

De PvdA stelt dat de gemeente al een test met een speciale kartonklep die het storten van papier moet vergemakkelen en dat er een boete van minimaal € 95 kan worden opgelegd voor het dumpen van afval naast containers: ‘Toch ligt er nog steeds vaak oud papier en karton naast papiercontainers, wat ook leidt tot zwerfafval dat de tuinen van mensen in wordt geblazen. Niet alleen bij ondergrondse papiercontainers leidt de grote hoeveelheid karton tot problemen, ook Amstelveners met een eigen papier-kliko (de blauwe bak, red) merken vaak dat hun kliko al ruim vóór de vierwekelijkse leging vol zit.’

Volle minicontainers

De partij is benieuwd of het bij het College van B en W bekend is of papierkliko’s bij particulieren sneller vol raken en vraagt zich af of het mogelijk is om deze vaker te legen. De Partij van de Arbeid wil bovendien weten hoe groot de toename is van de hoeveelheid papier- en kartonafval in Amstelveen hoe vaak ondergrondse papiercontainers extra geleegd worden.

Bedrijven 

Ook is de partij benieuwd of de gemeente bij houdt hoe vaak afval naast ondergrondse papiercontainers ligt en hoe vaak daar boetes voor worden gegeven. De PvdA zegt signalen te krijgen dat niet alleen particulieren gebruik maken van ondergrondse papiercontainers, maar dat ook bedrijven uit de omgeving dat doen. De partij vraagt zich af of dat is toegestaan en wat het college doet om dit te voorkomen. Daarbij wil de PvdA van het College weten of er nog meer maatregelen genomen kunnen worden om oud papier en karton tijdig af te voeren.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.