De beoogde Pathé-locatie in het bieb-gebouw is van de baan.

Pathé bioscoop komt naar Amstelveen, maar niet in bieb-gebouw

Amstelveen – Bioscoopketen Pathé en gemeente Amstelveen gaan samen op zoek naar een geschikte locatie voor een Pathé-bioscoop rond het Stadsplein van Amstelveen. De eerder beoogde locatie boven het bibliotheek-gebouw aan het Stadsplein is van de baan, omdat de architect van het gebouw dwars ligt.

De aanvankelijke plannen voor een bioscoop boven de bibliotheek kunnen dus niet doorgaan. ‘De architect van het gebouw, Hans Ruijssenaars, beroept zich namelijk op zijn auteursrecht. Hij wil hiermee voorkomen dat het aanzien van het gebouw wordt aangetast’, meldt de gemeente in een perbericht.

Gemeentebestuur

Het gemeentebestuur legt zich er echter niet bij neer: ‘We willen nog steeds een Pathé bioscoop in Amstelveen,’ zegt wethouder Stadshart, Herbert Raat (VVD). ‘Het kan niet zo zijn dat onze Amstelveense kinderen, maar ook van Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel, nog steeds naar Amsterdam-Zuidoost moeten voor de nieuwste films. Amstelveen heeft inmiddels 90.000 inwoners. Daarbij past een bioscoop op een centrale en goed te bereiken locatie’, aldus Raat.

Gesprekken met architect

De gemeente meldt dat er verschillende gesprekken zijn gevoerd met de architect. ‘Deze hebben echter niet tot een andere uitkomst geleid. Door de auteurswet waarop de architect zich beroept, kan de bioscoop alleen op de locatie van de bibliotheek als het bestaande pand volledig wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd.’ Volgens de gemeente is dit niet acceptabel.

Ingang aan het Stadsplein

Voor een andere locatie worden meerdere varianten onderzocht. Belangrijke voorwaarden voor een andere locatie zijn een ingang aan het Stadsplein en voldoende zaalruimte.

Komst Pathé 

De komst van Pathé naar Amstelveen maakt onderdeel uit van een grote vernieuwing in het Stadshart Amstelveen. In 2017 zijn de kaders door de gemeenteraad vastgesteld in de Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart Amstelveen. Op dit moment wordt er aan het Stadsplein gewerkt aan de uitbreiding van de terrassen. Ook zijn er vergevorderde plannen voor een overdekt vers- en horecaplein bij de verlengde Rembrandtweg. Stadshart-eigenaar Unibail-Rodamco toonde zich eerder al groot voorstander van een Pathé-bioscoop in het Stadshart.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.