Pedagogisch medewerkers Nick Bijl & Diana Turkenburg

'Pedagogiek zit in je DNA'

Amstelveen - Op 20 september 2018 is het de Dag van de Pedagogisch Medewerker. Reden genoeg voor kinderopvangorganisatie KinderRijk om haar medewerkers in het zonnetje te zetten. En omdat de kracht van KinderRijk in de enthousiaste en belangrijke werknemers zit, worden zij niet slechts een dag, maar de hele maand september in de spotlights gezet.

Beroepsopvoeders

Nick Bijl en Diana Turkenburg zijn al jaren vaste gezichten van de kinderopvangorganisatie. Nick als pedagogisch medewerker bij de buitenschoolse opvang Orion en Diana bij het kinder-dagverblijf aan de Maalderij. 'Pedagogiek zit in ons DNA. Het stroomt door onze aderen', zo zegt Diana. 'Het is zo mooi om onderdeel te zijn van de opvoeding van een kind en daarnaast is het werk ook ontzettend veelzijdig, dat maakt het zo leuk', vult Nick aan.

Autonomie

Een belangrijk speerpunt van KinderRijk is kijken naar het individu. 'Ieder kind is anders en ontwikkelt zich anders. Wij kijken naar de verschillende behoeftes per kind. En behandelen ze als kleine individuen. We respecteren de autonomie van alle kinderen', aldus Diana. Om kinderen te laten groeien in hun eigen kunnen is laten ontdekken belangrijk, zo vertelt ze verder.

'Knutselen we een sneeuwpop, dan mag een kind bij ons zelf bepalen hoe deze eruit komt te zien. Natuurlijk hebben we regels, maar niet voor de fantasie en creativiteit van een kind. Als de sneeuwpop blauw is, dan is hij vandaag blauw.'

Opgroeien

Als pedagogisch medewerker heb je een grote rol in de opvoeding van een kind. Diana: 'We bouwen echt een band met ze op. Het is dan zo fantastisch om de kinderen te zien groeien, letterlijk en ­ figuurlijk.'

Collega’s

Dat KinderRijk zich bewust is van het belang van goede pedagogisch medewerkers, die met hart en ziel hun vak beoefenen, moge duidelijk zijn. 'Ik heb een jongen in mijn groep die altijd een beetje op de achtergrond blijft staan. Als het me lukt om hem bij de groep te betrekken, lol met hem te trappen en hij met een lach van oor tot oor naar huis gaat, dan is mijn dag helemaal goed', vertelt Nick.

Naast goede medewerkers kijkt KinderRijk ook naar een goede mix van collega’s. 'Ieder heeft zijn eigen sterke punten en we vullen elkaar als collega’s aan, dat is fijn.'

Geïnspireerd

KinderRijk gaat uit van de kracht van een kind en is daarbij geïnspireerd geraakt door drie pedagogen. Thomas Gordon, Emmi Pikler en Loris Malaguzzi. Gelijkwaardigheid, fouten maken, ontdekken en de vrijheid krijgen om in eigen tempo te leren bewegen en spelen zijn de belangrijkste aandachtspunten van deze pedagogen en inmiddels van KinderRijk.

'Daarmee zijn ze hun tijd ver vooruit. Een kind kan veel meer dan we vaak denken', eindigt Diana. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij KinderRijk en haar medewerkers kijk dan op de website kinderrijk.nl voor meer informatie.

[Deze advertorial is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No. 32, september 2018]


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.