Visual via gemeente Amstelveen

Plan voor verkeersluw plein tussen Urbanuskerk en Silversant bij nieuw bussluis-besluit Bovenkerk

Amstelveen - Het college van B en W zou graag aan de slag gaan met de realisatie van een verkeersluw verblijfsplein tussen de St. Urbanuskerk en café-restaurant Silversant. Dat meldt het College nadat het een nieuw verkeersbesluit heeft genomen om de bussluis op de huidige locatie in Bovenkerk te kunnen handhaven. 

De rechter oordeelde eind november 2022 dat de gemeente onvoldoende had gemotiveerd waarom er voor een bussluis ter hoogte van de St. Urbanuskerk is gekozen.

bussluis_bovenkerk_190422_verbouwing_bovenker_noorddammerlaan_legmeerdijk.jpg

Sluipverkeer

De gemeente Amstelveen geeft aan nu een nieuw verkeersbesluit onderbouwd te hebben met een verkeerskundig onderzoek van adviesbureau Goudappel, waarbij gekeken is naar doorgaand sluipverkeer in een aantal omliggende woonstraten in Bovenkerk. Om het effect van de bussluis en het mogelijke sluipverkeer in een aantal omliggende woonstraten te onderzoeken, zijn volgens de gemeente op meerdere plekken in Bovenkerk verkeerstellingen uitgevoerd. Tevens is een kentekenonderzoek gedaan om te beoordelen of het bestemmingsverkeer of doorgaand verkeer betreft.

5000 voertuigen minder per etmaal

Uit de tellingen blijkt volgens de gemeente dat er in enkele woonstraten een toename is van verkeer, maar dat het een klein percentage doorgaand sluipverkeer betreft:  'Het totaal aantal voertuigen blijft ruimschoots onder de gewenste grenswaarden voor rustige woonstraten', aldus de gemeente. 'Het totale aantal voertuigen door Bovenkerk is met zo’n 5000 voertuigen per etmaal afgenomen. Een bussluis aan de zuidkant van de Legmeerdijk zou hetzelfde effect hebben, maar de huidige locatie biedt meer kansen zoals de aanleg van een verkeersluw verblijfsplein in het centrum van Bovenkerk concludeert Goudappel.'

bussluis_bij_silversant _in_bovenkerk.jpg

Verkeersluw verblijfsplein

Het college van B en W zou nu graag aan de slag gaan met de realisatie van een verkeersluw verblijfsplein tussen de St. Urbanuskerk en café-restaurant Silversant.

'De belangrijkste doelstelling van het verkeersluw maken van Bovenkerk is het verkeersveilig maken van de gehele wijk', zegt verkeerswethouder Herbert Raat (VVD). 'Uit de verkeerstellingen blijkt dat het aantal verkeersbewegingen aanzienlijk is gedaald. Omdat tijdens de participatie een meerderheid van de inwoners heeft gekozen voor de bussluis op de huidige locatie in combinatie met de aanleg van een gezellig verblijfsplein, zouden we daarmee graag aan de slag gaan. Dit kan een impuls geven aan het verlevendigen van het centrum van Bovenkerk.'

Aanleg bussluis

In november 2021 is een bussluis aangelegd om het doorgaande verkeer uit Bovenkerk te weren. Een bussluis ter hoogte van de St. Urbanuskerk bleek de voorkeur te hebben na het verkennen van de mogelijkheden en uitgebreide participatie met bewoners. Het Actiecomité Veilig Bovenkerk begon een rechtszaak tegen de aanleg van de bussluis op deze locatie, omdat het voor sluipverkeer zou zorgen in enkele omliggende woonstraten.

Nieuw verkeersbesluit

Het nieuwe verkeersbesluit wordt deze week gepubliceerd. Het verkeersbesluit, het aanvullend onderzoek van Goudappel en het voorstel motivatie verkeersbesluit van Goudappel is hier te vinden.

Visual verkeersluw verblijfsplein Bovenkerk2.jpg

Visual [via Gemeente Amstelveen]: De beeldimpressie geeft een beeld van hoe een verkeersluw verblijfsplein eruit zou kunnen komen te zien. Wanneer het verkeersbesluit definitief is, gaat de gemeente aan de slag met concrete planvorming.


Meer nieuws

112 vandaag 15:23

Vrouw (44) in gestolen auto rijdt in op politievoertuig maar kan niet ontsnappen

Amstelveen - Na een achtervolging door Amstelveen en Oude Meer is gisterenavond een 44-jarige automobiliste, die rondreed in een gestolen voertuig, in de boeien geslagen door de politie. Ze reed tijdens de achtervolging in op een politievoertuig, maar het lukte haar niet aan de politie te ontkomen. 

112 gisteren 17:33

Opnieuw aanrijding op Aalsmeerse 'ramprotonde'

Aalsmeer - Op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer heeft dinsdag aan het einde van de middag opnieuw een ongeval plaatsgevonden.

Evenementen & Activiteiten gisteren 13:40

Magic Circus met Pasen in Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveens Paascircus komt er weer aan. Magic Circus is van 7 april (Goede Vrijdag) tot en met woensdag 12 april te bewonderen op het parkeerterrein naast De Meent.

Algemeen gisteren 13:37

Informatiemarkt duurzaamheid voor VvE’s

Amstelveen - Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen, organiseert de gemeente op woensdag 19 april een informatiemarkt. Er is onder meer aandacht voor het complexe besluitvormingsproces en de financieringsvraagstukken waar iedere VvE mee te maken heeft bij het verduurzamen van hun complex.

Algemeen gisteren 13:28

Amstelveen doet weer mee aan NK Tegelwippen

Amstelveen - Net als vorig jaar doet Amstelveen ook dit jaar weer mee aan de landelijke actie ‘NK Tegelwippen’. Hiermee moedigt de gemeente inwoners aan om hun tuin te vergroenen. Inwoners die hun tegels vervangen voor groen kunnen tot en met eind oktober hun oude tegels gratis laten ophalen.