Rechts de handhavingsboot van gemeente Amstelveen

Pleziervaart zorgt voor grote drukte op rivier de Amstel: handhaving draait overuren

Amstelveen - De afgelopen tropische dagen is het historisch druk met pleziervaart op het Amstelveense deel van rivier de Amstel. Gemeente Amstelveen draait overuren met de handhavingsboot die vorig jaar werd aangeschaft: en dat is (helaas) bittere noodzaak.

Het verhaal is bekend; sinds de coronacrisis heeft de pleziervaart een enorme vlucht genomen. Op mooie dagen als deze is dat extra zichtbaar: het krioelt werkelijk van de sloepen en boten op de Amstel. Het Amstelveense deel van de rivier werd aanvankelijk als walhalla gezien voor met name partyboten en sloepen, omdat er - in tegenstelling tot in Amsterdam - nauwelijks gecontroleerd werd, met grote overlast tot gevolg. 

Touwtjes aangetrokken

Inmiddels heeft Amstelveen de touwtjes flink aangetrokken. Vorig jaar werd een (eigen) gemeentelijke handhavingsboot aangeschaft en is handhaving zowel op het water als vanaf de kade geintensiveerd. Dat is bittere noodzaak, want hoewel de zichtbaarheid van handhaving op het water zeker helpt, is de overlast nog steeds te groot.

amstel_varen_drukte.jpg
Handhavers Kelly en Esra met wethouder Herbert Raat.

Een van de grootste overlastvormen is versterkte muziek, vaak afkomstig vanaf volgestouwde sloepen vol jongeren. Die versterkte muziek is verboden en je kan er vergif op innemen dat je nu een dikke prent krijgt als handhaving je betrapt. Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) is blij dat handhaving op het water effect heeft, maar weet ook dat het nog beter kan en moet. 'Zodra handhaving weg is, gaat het vaak weer los,' zegt Raat.

Steun Ouder-Amstel 

Raat hoopt op de steun van buurgemeente Ouderkerk dat aan de andere kant van de Amstel ligt. 'Het zou mooi zijn als gemeente Ouder-Amstel ons ook kan gaan ondersteunen en dat we samen kunnen optrekken om de overlast nog verder de kop in te drukken,' zegt Raat. 

Zaterdagmiddag was de wethouder kort mee met handhavers Kelly en Esra (twee van de acht gemeentelijke handhavers die opleiding volgden om op het water te kunnen handhaven) om te kijken hoe het gaat. Het zijn dames om niet mee te sollen en ze houden alles in de gaten. Ze staan in verbinding met zowel handhavers vanaf de kade als de politie, mochten situaties escalaren.

drukte opd e amstel rivier pleziervaart.jpg
Het krioelt van de bootjes en sloepen op het Amstelveense deee van de Amstel op mooie zomerse dagen

Hoewel de sfeer op het water overdag over het algemeen goed en netjes is en veel schippers ook begrip hebben als ze een waarschuwing of bekeuring krijgen, wordt het vooral in de avonduren vaak wat minder prettig. De meeste bekeuringen worden geschreven voor het draaien van versterkte muziek en wat dat betreft blijken veel booteigenaren hardleers. 

Doel is om ook de handhaving in de (late) avond, als de overlast het grootst is, te intensiveren. Mede daarom hoopt Raat op de steun van Ouder-Amstel. 'Ik hoop dat ik binnenkort om tafel kan met de wethouder van Ouder-Amstel om dit probleem gezamenlijk aan te pakken,' zegt Raat. 

Vaarregels

 De belangrijkste vaarrregels op de Amstel bij Amstelveen:

  • Max 9 kilometer per uur vaarsnelheid
  • Geen versterkte muziek
  • 1,5 meter afstand
  • Geen afval achterlaten

Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.