Populieren Amsterdamse Bos worden gekapt

Amstelveen - In het Amsterdamse Bos zullen 76 Canadese populieren worden gekapt. Dit heeft te maken met het hoge risico op takbreuk.

Bij de bomensoort ‘Canadese populier’ breken regelmatig takken af, ook vanaf grote hoogte. Niet alleen bij storm, maar ook tijdens windstille zomerse dagen. Dit is een landelijk probleem. De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor de veiligheid als het gaat om de bomen in het Amsterdamse Bos. Er is een wettelijke zorgplicht om schade te voorkomen.

Vervangen

De gemeente heeft ongeveer 7.000 Canadese populieren in de stad onderzocht. Ook alle Canadese populieren langs wegen, paden en watergangen in het Amsterdamse Bos zijn onderzocht door een gespecialiseerd bureau. Dit zijn ongeveer 700 bomen. 76 Van deze bomen zullen volgens een bericht op de website van het Amsterdamse Bos worden gekapt.

De populieren die gekapt moeten worden, staan langs en nabij de Koenenkade bij de hoofdentree, bij Boerderij Meerzicht, langs de Nieuwe Meerlaan, langs de Bosrandweg ten zuiden van de A9 en aan de Mr. Jac. Takkade. De bomen zullen worden vervangen door zwarte populieren.

Gevoelig

Dit is een soort die van nature voorkomt in Nederland en minder gevoelig is voor takbreuk. Zwarte populieren hebben net als Canadese populieren een levensduur van zo’n 60 tot 80 jaar.

De plant van de zwarte populieren vindt naar verwachting eind 2019 plaats. Een aantal gekapte populieren staat in bospercelen en zullen niet worden vervangen. In de bospercelen staan namelijk voldoende andere bomen die de plaats van de populieren kunnen overnemen.

Gecontroleerd

De populieren die blijven staan, zullen jaarlijks gecontroleerd worden. Zo nodig zullen er bomen worden gesnoeid. De verwachting is dat een deel van de bomen die overblijven binnen vijf jaar alsnog gekapt zullen moeten worden.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.