PvdA steunt staking openbaar vervoer

Amstelveen - De Partij van de Arbeid staat achter de staking in het Openbaar Vervoer die op 28 mei 2019 staat gepland in onder andere Amstelveen.

De staking wordt gehouden in verband met de kabinetsplannen voor een nieuw pensioenstelsel. De PvdA is van mening dat die pensioenplannen de werknemers van vervoermaatschappijen onevenredig zwaar treffen.

Mogelijk gekort

Dat meldt de partij in een persbericht. ‘Op 28 mei 2019 zal er gestaakt worden in het openbaar vervoer. De reden zijn de kabinetsplannen voor een nieuw pensioenstelsel. Ook bij het GVB, EBS en Connexxion wordt gestaakt. In Amsterdam en omliggende gemeentes, zoals Amstelveen, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad, is de Vervoerregio Amsterdam is verantwoordelijk voor openbaar vervoer. De kabinetsplannen voor een nieuw pensioenstelsel treffen de werknemers van vervoerders, onevenredig zwaar. Zo wordt de pensioenleeftijd verhoogd en vindt er maar beperkte indexatie plaats. Mogelijk worden de pensioenen zelfs gekort.

Motie

De PvdA gaat  daarover een motie indienen bij de Regioraad van de Vervoerregio. Het Amstelveense PvdA-regioraadslid Arnout van den Bosch: ‘Bus- en trambestuurders, maar ook bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs hebben zware beroepen. Eerder stoppen met werken moet mogelijk zijn.’ Ook de positie van ZZP-ers en mensen met een onzeker contract staat op het spel; de PvdA is het met de vakbonden eens dat ook zij een goed pensioen verdienen.

Standpunt

Hoewel de Vervoerregio niet direct betrokken is bij de discussie over het pensioenstelsel, wil de PvdA toch dat er een duidelijk standpunt wordt ingenomen. De Vervoerregio is opdrachtgever van het openbaar vervoer en wordt direct geraakt door deze staking. Reizigers hebben er last van.

Tegemoet komen

Van den Bosch: 'Wij willen dat het Ministerie snel tegemoet komt aan de eisen van de vakbonden. Hoe sneller de pensioenplannen aangepast worden, hoe sneller de stakingen voorbij zijn.' Bovendien raken de pensioenplannen niet alleen werknemers in het openbaar vervoer, maar bijna heel Nederland. Alle werknemers bouwen pensioen op en krijgen vroeg of laat te maken met de pensioenplannen van het kabinet. Ook voor hen is het belangrijk dat er een fatsoenlijk pensioenakkoord komt.

Motie

In de motie die de PvdA bij de Regioraad van de Vervoerregio indient, wordt het dagelijks bestuur van de Vervoerregio opgeroepen het Ministerie te wijzen op de zwaarte van de beroepen die medewerkers van vervoerders uitoefenen. Ook wordt het dagelijks bestuur gevraagd tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden. De motie zal op 21 mei in de vergadering van de Regioraad besproken worden. Arnout van den Bosch tot slot: 'Wij hopen op brede steun voor onze motie. Het is belangrijk dat er nu een helder signaal richting Den Haag gaat.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.