Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Rechtsbijstandverzekering bij (arbeids)geschillen, heb ik daar iets aan?

DOOR BEDRIJFSJURIST MR. HELLA VERCAMMEN Als particulier of als bedrijf kunt u zich verzekeren tegen de kosten van de juridische bijstand voor (arbeids)geschillen. Bij het aangaan van de polis bent u meestal overtuigd dat u veilig en gedekt bent voor alle schade. Maar hoe zit dat nou echt bij een rechtsbijstandverzekering? Hieronder leg ik dit uit gebaseerd op onze eigen ervaringen.

Tegenstrijdig belang
Ten eerste is het belangrijk dat u zich beseft dat de rechtsbijstandsverzekeraar, óók de partij is die de behandelend jurist in loondienst heeft. Die jurist heeft daarom een tegenstrijdig belang. Enerzijds moet hij immers het belang dienen van zijn werkgever die over het algemeen de kosten van de verzekeringsclaims wilt beperken. Anderzijds dient de jurist het belang van zijn cliënt waarbij hij het geschil zo goed mogelijk moet oplossen. Dat vergt juist tijd en inspanning.

Kritisch in de beoordeling van het arbeidsgeschil?
Dit tegenstrijdige belang kan met zich meebrengen dat de verzekeringsjurist bijv. het ontslagdossier niet kritisch genoeg onderzoekt op de aanwezigheid van de vereiste 'redelijke ontslaggrond', en zich daarom te snel focust op de inhoud van een aangeboden vaststellingsovereenkomst.

De jurist legt zich dan feitelijk al neer bij het ontslag en checkt dan alleen nog of u wel minimaal de transitievergoeding krijgt en of uw recht op WW is veiliggesteld. Dit terwijl stap 1 altijd is om te kijken of er überhaupt wel een redelijke ontslaggrond is en er aan alle andere ontslagvoorwaarden zijn voldaan. Is dit niet het geval dan kán dit ofwel leiden tot behoud van uw baan ofwel in de onderhandelingen leiden tot een hogere ontslagvergoeding en andere gunstigere voorwaarden.

Moet ik dan wel een rechtsbijstandverzekering afsluiten?
Kort gezegd, ja mits u slim gebruik maakt van die verzekering. Zo is het ten eerste belangrijk om te weten dat u onder de verzekering de vrijheid behoudt om met externe onafhankelijke juristen zoals The Legal Company aan de slag te gaan. Hou er dan rekening mee dat dan dit in de minnelijke fase (voorafgaand aan een procedure) niet altijd gedekt wordt door de verzekeraar maar dat levert nog altijd veel meer voordeel op dan nadeel.

Ten eerste dienen wij maar een belang en dat is uw belang. In de beoordeling van uw rechtspositie en onderhandelingen houden we geen rekening met het belang van de verzekeraar. Ten tweede werken we met duidelijke (kosten)afspraken en onderhandelen wij meestal uit dat uw juridische kosten (in de minnelijke fase) gedekt worden door de wederpartij. Tot slot, zullen wij veel harder kunnen onderhandelen met de wetenschap dat de verzekeraar de gerechtelijke fase (en zelfs hoger beroep) toch moet vergoeden. Procederen is een reële optie omdat het gedekt is en dus hoeven we om proces economische redenen in elk geval nooit in te binden.

Conclusie
Verzeker uzelf dus wel voor rechtsbijstand maar gebruik de verzekering op een slimme manier (met een externe jurist) zodat u er optimaal profijt van heeft. Wij kunnen u daarin adviseren, vraag dus gerust een first of second opinion aan in uw zaak via www.thelegalcompany.nl/contact/ of mail naar info@thelegalcompany.nl.

Reageer / Stel een vraag
Wilt u reageren op dit artikel of heeft u vragen, mail dan naar hvercammen@thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Winkels vandaag 15:26

Massaal in de rij voor mini-Zwijntje: razendsnel uitverkocht

Amstelveen - Bij de receptie van winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof vormde zich vanmiddag een lange rij nadat een gelimiteerde oplage van een mini-versie van het populaire Amstelveense beeld Het Zwijntje in de verkoop ging.

Winkels vandaag 14:08

Olcay Gulsen in zee met De Kapper in het Oude Dorp

Amstelveen - De bekende tv-personality en ondernemer Olcay Gulsen was gisteren bij De Kapper in het Oude Dorp van Amstelveen: De Kapper is partner geworden van Olcay Gulsen Beauty.

Winkels vandaag 09:37

Verkoopstart van mini-versie Zwijntje

Amstelveen - [Update: Het beeldje is inmiddels uitverkocht: er komt nog 1 verkoopmoment op woensdag 15 juli] De door Stadshart Amstelveen geproduceerde mini-versie van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje gaat vandaag vanaf 12.30 uur in de verkoop bij de receptie van het winkelcentrum in het Binnenhof.