Pixabay.com

'Slachtoffers van huiselijk geweld zijn geen economische daklozen'

Amstelveen - SP-raadslid Marina Casadei stelt dat daklozen die nìet verslaafd zijn of met zware psychische problematiek te maken hebben, in Amstelveen vaak ten onrechte bestempeld worden als 'economisch dakloos'. Ze vindt dat er maatwerkbeleid moet komen voor onder andere slachtoffers van huiselijk geweld die dakloos zijn geworden.

Casadei vindt dat  daarmee een grote groep mensen - naast slachtoffers van huiselijk geweld, ook slachtoffers van eer-gerelateerd geweld en van mensenhanden, maar ook vluchtelingen met oorlogstrauma’s - tekort wordt gedaan. De SP Amstelveen zal komende woensdag een motie indienen tijdens de gemeenteraadsvergadering met het verzoek om beleid te ontwikkelen voor deze 'dakloze' slachtoffers.

Casadei: 'Onze hulpdienst heeft meerdere slachtoffers gesproken en de meeste van hen hebben niet de juiste hulpverlening gekregen. Bijkomend probleem is dat deze slachtoffers vaak de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn. Zij hebben als ze op straat komen te staan geen idee waar ze hulp kunnen krijgen.'

Hulpverleningstraject

'Mensen met meerdere problemen, waaronder traumaverwerking na huiselijk geweld, regelen van een onafhankelijke verblijfsstatus, schulden en dergelijke hebben behoefte aan een hulpverleningstraject. Zij zouden baat hebben bij een traject op maat door de juiste hulpverleningsinstantie.' SP-partijlid Wil Roode vult aan: 'Wie meerdere problemen heeft zou een maatwerktraject via het gemeentelijke sociaal team moeten krijgen, want elke gemeente heeft zorgplicht voor zijn burgers.'

Niet wegkwijnen in een hotel

Casadei en Roode waarschuwen ook dat de opvang van dakloze inwoners in hotels zeker niet altijd goed uitpakt en dat slachtoffers daar niet moge wegkwijnen. 'Het verbaast mij niet dat het met sommige hotelgasten niet goed gaat, omdat een hotel nu eenmaal geen maatschappelijke opvang biedt. Slachtoffers zitten daar geïsoleerd met hun problemen en zijn zonder hulp aan het verwerken wat hen is overkomen. De SP-hulpdienst doet wat het kan, maar het is toch echt de gemeente die moet zorgen voor indicaties en verwijzingen naar de juiste hulpverlening.'

Klik hier voor het volledige persbericht van de SP Amstelveen


Meer nieuws

Politiek gisteren 15:51

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil bestuurlijke vernieuwing

Amstelveen - De lokale politieke Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is van mening dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een onafhankelijke formateur moet worden aangesteld, om zo het beste brede college voor Amstelveen te vormen. Nu werden de onderhandelingen gevoerd door de twee grootste partijen (VVD en D66), in de personen van Herbert Raat en Floor Gordon.

Politiek gisteren 14:37

Dit zijn de komende vier jaar de wethouders in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad heeft woensdagavond vijf wethouders benoemd voor de bestuursperiode 2022-2026: Herbert Raat en Adam Elzakalai (VVD), Floor Gordon en Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) zitten - als alles goed gaat - de komende vier jaar in het pluche.

Algemeen gisteren 10:36

Amstelveen heeft weer nieuwe kinderburgemeester en kinderraad

Amstelveen - De 10-jarige Lode, leerling van De Triangel, wordt de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. Lode werd gekozen uit een groep van 24 kinderen van verschillende basisscholen tijdens de jaarlijkse verkiezing voor kinderburgemeester.