Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Sleeping cheap beauty or the expensive beast: opzeggen van zieke werknemer

JURIDISCHE COLUMN - DOOR MR. HELLA VERCAMMENRegelmatig worden we gevraagd om werkgevers te adviseren wat te doen met werknemers die langer dan 2 jaar ziek zijn. Afscheid nemen of niet en het dienstverband laten slapen? Sinds de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) uit 2015 ligt dat een stuk gecompliceerder.

Transitievergoeding en ontslag van zieke werknemers
Voorheen werd bij opzegging na 2 jaar ziekte geen ontslagvergoeding toegekend omdat het UWV daartoe geen wettelijke bevoegdheid had. De kantonrechters daarentegen wel zodat iedereen dat ontslag aanvroeg via het UWV.

Transitievergoeding
Nu moet het UWV zowel bij bedrijfseconomisch ontslag als bij ontslag wegens (frequent of langdurig) ziekteverzuim de transitievergoeding toekennen. Overigens flink lager dan de kantonrechtersformule. De transitievergoeding is bedoeld om de transitiekosten (van baan naar baan) te vergoeden. Dus ook ten aanzien van zieke werknemers hoewel die soms niet meer terugkeren in het arbeidsproces.  Dat wordt vaak als onrechtvaardig en disproportioneel ervaren.

Punt erachter
Zeker als de transitievergoeding hoog is wegens een lang dienstverband, 100% van het loon is doorbetaald (zonder verzekeringsdekking) en hoge re-integratiekosten zijn gemaakt. Toch willen werkgevers én werknemers om uiteenlopende redenen, er soms een punt achter zetten. Ontslag kan bijv. de kleine kans, dat iemand na langere tijd volledig hersteld is (en zijn baan opeist of weer moet werken) 100% uitsluiten. Dat die kans aanwezig is blijkt maar weer uit een mooi artikel dat ik laatst las over terminale patiënten die langer bleven leven dan verwacht en soms zelfs herstelden.

Wetsvoorstel compensatie transitievergoeding
Er is inmiddels een wetsvoorstel ingediend waarbij de (tot in 2015 betaalde) transitievergoeding vergoed wordt door het UWV aan werkgevers. Inmiddels is de ingangsdatum verschoven van 1 januari 2018 naar 1 januari 2019 vanwege de verkiezingen.
Dit wetsvoorstel is weliswaar bijna klaar maar ligt toch onder vuur. Het wordt onder meer in strijd geacht met de wet Gelijke Behandeling omdat zieke werknemers nog steeds van werk naar werk begeleid kunnen worden. Na de formatie zal het wetsvoorstel opnieuw worden besproken als onderdeel van het totale pakket om het ontslagrecht aan te passen (na alle klachten over de WWZ). Op korte termijn is er dus geen zekerheid.

Twee opties
Er zijn nu daarom simpel gezegd twee opties voor werkgevers.

Sleeping cheap beauty: Het goedkoopst is het dienstverband laten slapen en pas opzeggen zodra het wetsvoorstel (ongewijzigd) in werking is getreden. U heeft alleen geen zekerheid.

The expensive beast: Het dienstverband opzeggen (met vaststellingsovereenkomst) mét betaling transitievergoeding of lager uit onderhandelde vergoeding. Later kunt u die kosten eventueel bij het UWV terughalen.

Tip #1: Als uw werknemer tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit, dan eventueel pensioenontslag toepassen. Dan is er geen transitievergoeding verschuldigd.

Tip #2. Aan iedere optie zitten voor- en nadelen en nadere eisen, afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de overige uit te onderhandelen punten. Schakel daarom altijd een juridisch expert in.

Tip #3. Vergeet niet onze gratis WWZ & DBA kennis update op 13 juli 2017 in Amstelveen: klik hier voor meer informatie!

Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen

Wilt u reageren op dit artikel of heeft u vragen, mail dan naar hvercammen@thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Winkels vandaag 15:26

Massaal in de rij voor mini-Zwijntje: razendsnel uitverkocht

Amstelveen - Bij de receptie van winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof vormde zich vanmiddag een lange rij nadat een gelimiteerde oplage van een mini-versie van het populaire Amstelveense beeld Het Zwijntje in de verkoop ging.

Winkels vandaag 14:08

Olcay Gulsen in zee met De Kapper in het Oude Dorp

Amstelveen - De bekende tv-personality en ondernemer Olcay Gulsen was gisteren bij De Kapper in het Oude Dorp van Amstelveen: De Kapper is partner geworden van Olcay Gulsen Beauty.

Winkels vandaag 09:37

Verkoopstart van mini-versie Zwijntje

Amstelveen - [Update: Het beeldje is inmiddels uitverkocht: er komt nog 1 verkoopmoment op woensdag 15 juli] De door Stadshart Amstelveen geproduceerde mini-versie van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje gaat vandaag vanaf 12.30 uur in de verkoop bij de receptie van het winkelcentrum in het Binnenhof.