Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Sleeping cheap beauty or the expensive beast: opzeggen van zieke werknemer

JURIDISCHE COLUMN - DOOR MR. HELLA VERCAMMENRegelmatig worden we gevraagd om werkgevers te adviseren wat te doen met werknemers die langer dan 2 jaar ziek zijn. Afscheid nemen of niet en het dienstverband laten slapen? Sinds de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) uit 2015 ligt dat een stuk gecompliceerder.

Transitievergoeding en ontslag van zieke werknemers
Voorheen werd bij opzegging na 2 jaar ziekte geen ontslagvergoeding toegekend omdat het UWV daartoe geen wettelijke bevoegdheid had. De kantonrechters daarentegen wel zodat iedereen dat ontslag aanvroeg via het UWV.

Transitievergoeding
Nu moet het UWV zowel bij bedrijfseconomisch ontslag als bij ontslag wegens (frequent of langdurig) ziekteverzuim de transitievergoeding toekennen. Overigens flink lager dan de kantonrechtersformule. De transitievergoeding is bedoeld om de transitiekosten (van baan naar baan) te vergoeden. Dus ook ten aanzien van zieke werknemers hoewel die soms niet meer terugkeren in het arbeidsproces.  Dat wordt vaak als onrechtvaardig en disproportioneel ervaren.

Punt erachter
Zeker als de transitievergoeding hoog is wegens een lang dienstverband, 100% van het loon is doorbetaald (zonder verzekeringsdekking) en hoge re-integratiekosten zijn gemaakt. Toch willen werkgevers én werknemers om uiteenlopende redenen, er soms een punt achter zetten. Ontslag kan bijv. de kleine kans, dat iemand na langere tijd volledig hersteld is (en zijn baan opeist of weer moet werken) 100% uitsluiten. Dat die kans aanwezig is blijkt maar weer uit een mooi artikel dat ik laatst las over terminale patiënten die langer bleven leven dan verwacht en soms zelfs herstelden.

Wetsvoorstel compensatie transitievergoeding
Er is inmiddels een wetsvoorstel ingediend waarbij de (tot in 2015 betaalde) transitievergoeding vergoed wordt door het UWV aan werkgevers. Inmiddels is de ingangsdatum verschoven van 1 januari 2018 naar 1 januari 2019 vanwege de verkiezingen.
Dit wetsvoorstel is weliswaar bijna klaar maar ligt toch onder vuur. Het wordt onder meer in strijd geacht met de wet Gelijke Behandeling omdat zieke werknemers nog steeds van werk naar werk begeleid kunnen worden. Na de formatie zal het wetsvoorstel opnieuw worden besproken als onderdeel van het totale pakket om het ontslagrecht aan te passen (na alle klachten over de WWZ). Op korte termijn is er dus geen zekerheid.

Twee opties
Er zijn nu daarom simpel gezegd twee opties voor werkgevers.

Sleeping cheap beauty: Het goedkoopst is het dienstverband laten slapen en pas opzeggen zodra het wetsvoorstel (ongewijzigd) in werking is getreden. U heeft alleen geen zekerheid.

The expensive beast: Het dienstverband opzeggen (met vaststellingsovereenkomst) mét betaling transitievergoeding of lager uit onderhandelde vergoeding. Later kunt u die kosten eventueel bij het UWV terughalen.

Tip #1: Als uw werknemer tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit, dan eventueel pensioenontslag toepassen. Dan is er geen transitievergoeding verschuldigd.

Tip #2. Aan iedere optie zitten voor- en nadelen en nadere eisen, afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de overige uit te onderhandelen punten. Schakel daarom altijd een juridisch expert in.

Tip #3. Vergeet niet onze gratis WWZ & DBA kennis update op 13 juli 2017 in Amstelveen: klik hier voor meer informatie!

Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen

Wilt u reageren op dit artikel of heeft u vragen, mail dan naar hvercammen@thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'