Pixabay.com

SP wil transparantie over tandartsvergoeding voor Amstelveense minima

Amstelveen - Het college van B en W moet transparant zijn en bekend maken wanneer Amstelveners met een minimuminkomen voor vergoeding van tandartskosten in aanmerking komen. Dat stelt de SP Amstelveen. De partij beweert dat onderzoeksresultaten naar tandartskosten voor minima door het College van B en W geheim worden gehouden.

De SP geeft aan te willen weten wat de uitkomst is van een gesprek tussen wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) en de zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid: 'De wethouder heeft namelijk de SP een belofte gedaan om voor inwoners met een minimuminkomen in gesprek te gaan met Zorg & Zekerheid naar de regeling voor tandheelkundige vergoedingen'.

Amstelveenpas

Wil Roode zegt in een persbericht van de SP: ‘Als woordvoerder Werk & Inkomen voor de SP heb ik de wethouder in februari gevraagd of het college bereid is (ook) aansluiting te zoeken met de Amstelveenpas of met de ACTA om tandheelkundige kosten te vergoeden voor mensen met een minimuminkomen. Dit zodat mensen met een Amstelveenpas hun gebit kunnen laten behandelen omdat sinds 2006 de tandheelkundige kosten geheel uit het basispakket zijn gehaald met als gevolg dat nu in 2020 de gevolgen zichtbaar zijn geworden in de maatschappij. Namelijk kinderen en hun ouders met slechte gebitten. Met schaamte en pijnklachten tot gevolg.’

Slecht gebit

De SP meldt dat het College van B en W zegt dat een slecht gebit een belemmering kan zijn bij sollicitaties en het vinden van werk: ‘Maar uit niets blijkt dat er met deze constatering ook daadwerkelijk iets wordt gedaan om tandheelkundige zorg voor minima bereikbaar te maken. De SP hoort vooral van mensen dat hen tandheelkundige zorg geweigerd is.’

De SP heeft door het stellen van schriftelijke vragen begrepen dat een aantal inwoners wel een vergoeding heeft ontvangen vanuit de bijzondere bijstand. 'Maar het college wil niet bekend maken waarom bepaalde inwoners wel een vergoeding hebben gekregen en hoeveel inwoners afgewezen zijn'. Volgens Roode ‘kan dat natuurlijk helemaal niet’.

Vierde keer

Roode: ‘Het college moet transparant zijn en bekend maken wanneer iemand met een minimuminkomen wel voor tandartskosten in aanmerking kan komen. Armoede is verschrikkelijk, geeft veel stress en als je ook geen aanvullende verzekering kan betalen is het de plicht van het college duidelijk te maken wat je rechten zijn. Het college zal de criteria bekend moeten maken. En daarom stelt de SP voor de vierde keer vragen.'


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:48

D66 pleit voor inzet energiecoaches in Amstelveen

Amstelveen - D66 Amstelveen vindt dat Amstelveen 'energiecoaches' moet gaan inzetten, die wijkbewoners op vrijwillige basis gaan adviseren over energiegebruik, energiebesparing en energieopwekking.  

Beauty & Mode vandaag 11:38

Make-OverZ: Klaar voor verandering

Amstelveen - In de rubriek Make-OverZ krijgen lezers van AmstelveenZ Magazine een nieuwe look van De Kapper. Deze keer in de stoel van de Kapper: Froukje Hoekemeijer.

112 vandaag 08:23

Twee gewonden bij scooterongeval Oranjebaan

Amstelveen - Bij een ongeval met een scooter op het fietspad van de Oranjebaan, ter hoogte van de Bankrasweg, zijn maandagavond twee personen gewond geraakt. 

112 gisteren 21:01

Aanhouding na botsing tussen fietser en scooter op fietspad Beneluxbaan

Amstelveen - Op het fietspad van de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct Ouderkerkerlaan zijn maandagavond een (snor-)scooter en een fietser in aanrijding gekomen. De ter plaatse gekomen politie hield een van de betrokken aan omdat hij een politie-agent beledigde en onder invloed verkeerde.

Politiek gisteren 17:01

Modulaire schoolgebouwen zijn de toekomst volgens GroenLinks

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen ziet kansen om modulair bouwen door te voeren voor komende onderwijsbouwprojecten in Amstelveen. 'Met modulair bouwen kan je flexibeler, duurzamer en op een circulaire wijze schoolgebouwen realiseren.'

Evenementen & Activiteiten gisteren 16:32

Streep door Kerstsamenzang en Kerstloop in Amstelveen

Amstelveen - Door de coronacrisis zal er dit jaar geen Kerstsamenzang worden gehouden op het Dorpsplein in Amstelveen. Ook de traditionele Kerstloop in Bovenkerk is uit voorzorg gecancelled.