Pixabay.com

SP wil transparantie over tandartsvergoeding voor Amstelveense minima

Amstelveen - Het college van B en W moet transparant zijn en bekend maken wanneer Amstelveners met een minimuminkomen voor vergoeding van tandartskosten in aanmerking komen. Dat stelt de SP Amstelveen. De partij beweert dat onderzoeksresultaten naar tandartskosten voor minima door het College van B en W geheim worden gehouden.

De SP geeft aan te willen weten wat de uitkomst is van een gesprek tussen wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) en de zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid: 'De wethouder heeft namelijk de SP een belofte gedaan om voor inwoners met een minimuminkomen in gesprek te gaan met Zorg & Zekerheid naar de regeling voor tandheelkundige vergoedingen'.

Amstelveenpas

Wil Roode zegt in een persbericht van de SP: ‘Als woordvoerder Werk & Inkomen voor de SP heb ik de wethouder in februari gevraagd of het college bereid is (ook) aansluiting te zoeken met de Amstelveenpas of met de ACTA om tandheelkundige kosten te vergoeden voor mensen met een minimuminkomen. Dit zodat mensen met een Amstelveenpas hun gebit kunnen laten behandelen omdat sinds 2006 de tandheelkundige kosten geheel uit het basispakket zijn gehaald met als gevolg dat nu in 2020 de gevolgen zichtbaar zijn geworden in de maatschappij. Namelijk kinderen en hun ouders met slechte gebitten. Met schaamte en pijnklachten tot gevolg.’

Slecht gebit

De SP meldt dat het College van B en W zegt dat een slecht gebit een belemmering kan zijn bij sollicitaties en het vinden van werk: ‘Maar uit niets blijkt dat er met deze constatering ook daadwerkelijk iets wordt gedaan om tandheelkundige zorg voor minima bereikbaar te maken. De SP hoort vooral van mensen dat hen tandheelkundige zorg geweigerd is.’

De SP heeft door het stellen van schriftelijke vragen begrepen dat een aantal inwoners wel een vergoeding heeft ontvangen vanuit de bijzondere bijstand. 'Maar het college wil niet bekend maken waarom bepaalde inwoners wel een vergoeding hebben gekregen en hoeveel inwoners afgewezen zijn'. Volgens Roode ‘kan dat natuurlijk helemaal niet’.

Vierde keer

Roode: ‘Het college moet transparant zijn en bekend maken wanneer iemand met een minimuminkomen wel voor tandartskosten in aanmerking kan komen. Armoede is verschrikkelijk, geeft veel stress en als je ook geen aanvullende verzekering kan betalen is het de plicht van het college duidelijk te maken wat je rechten zijn. Het college zal de criteria bekend moeten maken. En daarom stelt de SP voor de vierde keer vragen.'


Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 19:49

Proef Vietnam in nieuwe delicatessenzaak MayVy

Amstelveen - Het Kostverlorenhof is alweer enige tijd een parel rijker: MayVy. Een kleurrijke winkel met heerlijke producten uit Vietnam en Zuid-Oost Azië. Eigenaresse Willow Le vertelt waarom ze haar carrière als data specialist in de E-commerce stopzette om haar passie te volgen: lekker eten! Als Vietnamese is eten onderdeel van haar levensstijl. En juist dat wil ze het Amstelveense publiek laten proeven.

Wonen gisteren 16:31

1700 woningen in Amstelveen hebben geen bewoner (of stiekem toch wel)

Amstelveen - In onderzoek naar mogelijk criminele praktijken in leegstaande Amstelveense panden is gebleken dat er begin september dit jaar 1700 woningen bekend waren bij de gemeente waar langer dan 6 maanden niemand stond ingeschreven volgens de Basisregistratie Personen (BRP).