Sport in Amstelveen (11), nog één keer (beach)volleybal

AMSTELVEEN - We hebben het er al eerder over gehad. Volleybal en Amstelveen hebben een prettige relatie. Al staat Amstelveen deze dagen niet meer tussen de teams op het hoogste niveau, toch blijft die verhouding bestaan. Zelfs als er een enorme zandbak bij komt kijken, beachvolleybal.

Ook in dit geval overdrijven we niet als we zeggen dat Amstelveen voor een groot deel aan de bakermat van het Nederlandse beachvolleybal heeft gestaan en dan komen we toch weer een beetje terecht in de legendarische Bankrashal. Deels, want in dit geval bestond er namelijk indirect een link tussen de twee destijds rivaliserende clubs Martinus en AMVJ, die letterlijk een haat-liefde-verhouding hadden.

Beachvolleybalcircuit
Een groot deel van de harde kern van het oude Brother/Martinus kreeg in die jaren - dan hebben we het over begin jaren negentig - steeds meer de smaak van het snel opkomende beachvolleybal te pakken. Amstelveense pioniers waren het, die het typische strandspelletje nadrukkelijker voor het vaderlandse voetlicht wisten te brengen. En een paar kilometer verderop, de Emergohal waar Delta Lloyd/AMVJ huisde, liep manager Harry de Haas ook warm voor deze zomersport. Zo ontstond de link.

Om een lang verhaal kort te maken. Het was de Amstelvener De Haas die aan de basis stond van het eerste serieuze beachvolleybalcircuit in Nederland. Inclusief sponsor: Doeland, tevens naamgever van de wedstrijdserie. Daarnaast was het de fanatieke harde kern van Martinus die een grote schare beachvolleyballers wist te verzamelen. “Ik weet nog onze eerste trip”, vertelt de Amstelveense Irene van Uden van The Beach. “Dat was in 1994. Eigenlijk wilden we een indoortoernooi in de Bankrashal, maar de vloer kon het gewicht van het zand niet dragen. Dus werd het Spanje en dat werd een reis met honderden deelnemers.”

Indoor
Van Uden liet het idee van indoor beachvolleybal overigens niet meer los. Het gevolg, zeker bij de insiders, is bekend. Samen met haar man Ruud Vismans kregen ze de voormalige bloemenveiling aan de Oosteinderweg in het vizier. Nu, bijna twintig jaar later, is The Beach in Aalsmeer een beachsportparadijs, waar jaarlijks onder andere het NK-indoor wordt gehouden. Zoon Sven behoorde afgelopen zomer nog tot de Nederlandse afvaardiging op het WK beachvolleybal in Nederland en ook de jongste, Jeroen, is een verdienstelijk beachvolleyballer. Maar, ja, beiden zijn ook opgegroeid met een beachvolleybalveld als zandbak om in te spelen.

Beachvolleyballen is nog altijd hot in Amstelveen, getuige de goedbezochte eredivisieronde eind juni op het Stadshart en het jaarlijkse beachfestijn op dezelfde locatie. En je kunt nog steeds beachvolleyballen in Amstelveen, kijk daarvoor maar eens op de website van Sportbedrijf Amstelveen of… ga eens langs in The Beach: ruimte zat.

 


Meer nieuws

112 vandaag 17:13

Botsing op Keizer Karelweg

Amstelveen - Op de Keizer Karelweg in Amstelveen is dinsdagmiddag een personenbusje in aanrijding gekomen met een personenauto. Het busje botste in de flank van de personenwagen.

Corona Amstelveen vandaag 15:42

Update RIVM: vier COVID-19 patiënten Amstelveen

Amstelveen - Het RIVM meldt in de laatste update rond het coronavirus (COVID-19) dat in Amstelveen de afgelopen twee weken bij vier inwoners COVID-19 besmettingen zijn vastgesteld. Van geregistreerde ziekenhuisopnames of overleden personen was geen sprake.

Algemeen vandaag 09:57

Inbraak-aanpak Amstelveen trekt de aandacht

Amstelveen - De Amstelveense aanpak om het aantal inbraken blijvend terug te dringen was gisteren voer voor het NOS Journaal. De aanpak in Amstelveen is behoorlijk succesvol; relevant nu inbrekers weer in heel het land volop actief zijn na sterk teruggelopen inbraakcijfers in de piek van de eerste coronagolf.

Algemeen gisteren 15:29

Einde bankgebouw

Amstelveen - De gevolgen van de voorgenomen verbreding van Rijksweg A9 in Amstelveen worden steeds zichtbaarder in het straatbeeld van het Oude Dorp.

Algemeen gisteren 10:20

Ergernis over 'lachgasweide' in Amsterdamse bos

Amstelveen - De enorme troep die feestgangers afgelopen weekeinde in het Amsterdamse bos achterlieten heeft kwaad bloed gezet bij veel bosgebruikers. De Zonneweide veranderde in een lachgasweide, nadat feestvierders honderden lege ballonnen en andere rotzooi achterlieten.